کد خبر : 78782
تاریخ : 1402/11/4
گروه خبری : جامعه

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان خبر داد:

افت شدید سطح آب و کسری مخازن زیرزمینی کردستان

بهره‌برداری از منابع زیرزمینی زیر ذره‌بین می‌رود


آرش آریانژاد، در گفت و گو با خبرنگاران با اشاره به افت شدید سطح آب و کسری مخازن آب زیرزمینی استان، گفت: طرح‌های پایش و کنترل برداشت از سفره‌های آب زیرزمینی برای جلوگیری از اضافه برداشت از چاه‌های دارای پروانه در کردستان، خصوصاً در مناطق ممنوعه با جدیت و اولویت دنبال می‌شود.

وی افزود: از آنجا که همه چاه‌های مجاز کشاورزی به کنتور و ابزار دقیق اندازه‌گیری برداشت آب مجهز نیستند، بنابراین لازم است تا تکمیل طرح‌های تجهیز این چاه‌ها به ابزار دقیق اندازه‌گیری، بتوانیم مدیریت برداشت آب زیرزمینی را اعمال کنیم، در این راستا با تدبیری که در وزارت نیرو اندیشیده شده، مدیریت مصرف و برداشت آب را از طریق مدیریت مصرف برق و انرژی، چاه‌های کشاورزی انجام می‌دهیم.

وی ادامه داد: در این زمینه دستورالعمل مدیریت توأمان آب و برق ابلاغ شده و در همین راستا جلسات متعددی به صورت مستمر برگزار شده و اطلاع رسانی‌های لازم از طریق رسانه‌های استانی، شبکه‌های مجازی و فضاسازی سطح شهر، صورت گرفته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان خاطرنشان کرد: مدیریت توأمان آب و برق برای پایش و کنترل برداشت آب از چاه‌های کشاورزی موضوعی مهم و حیاتی برای حفظ آبخوان‌ها و سفره‌های آب زیرزمینی به شمار می‌آید و با مشارکت و همکاری شرکت‌های آب و برق طرح‌های مدیریت توأمان اکنون در سطح استان در حال اعمال است.

آریانژاد افزود: در زمینه بهره‌برداری از منابع آب زیرزمینی تا کنون ابزاری برای پایش و مدیریت و اندازه‌گیری دقیق برداشت از منابع آب زیرزمینی در اختیار نبوده که با آغاز فعالیت دولت سیزدهم در دو سال گذشته راه حل‌هایی برای حل این معضل پیشنهاد گردید که از آن جمله پایش و مدیریت مصارف آب کشاورزی از طریق پایش و کنترل برق و انرژی مصرفی در چاه‌های کشاورزی است.

وی اضافه کرد: در این روش ظرفیت کنتورهای فراهوشمندی در مصرف آب کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد و مصارف آب را از طریق مصرف برق و انرژی رصد می‌کنیم، هر چاهی برق و انرژی بیشتری مصرف کند فرض بر این است که آب کشاورزی بیشتری برداشت می‌کند که در این صورت مشترکان متخلف شناسایی و اعمال قانون می‌شوند.

این مقام مسئول همچنین با اشاره به اینکه بر اساس آمارها و مطالعات انجام‌شده حدود 10 تا 15 درصد از مشترکان آب کشاورزی اکنون برداشت‌های بی‌رویه و خارج از پروانه دارند، گفت: این افراد قطعاً سهم بقیه کشاورزان و بهره‌برداران را مصرف می‌کنند و حق بقیه کشاورزان را ضایع می‌نمایند که این مصداق کامل حق‌الناس است، شناسایی این افراد متخلف از طریق یک فرایند کاملا علمی و فنی رخ می‌دهد و با حضور همکاران شرکت‌های آب منطقه‌ای تو توزیع برق استان بر سر چاه‌ها، دستورالعمل‌ها اجرا و اعمال قانون می‌شود.

به گفته آریانژاد، برخورد با این تخلفات موجب می‌شود آب‌های زیرزمینی حفاظت و حراست شوند و به محیط زیست هم صدمه‌ای وارد نگردد و از زیاده‌خواهی و برداشت‌های بی‌رویه سود جویان نیز جلوگیری شود.

وی گفت: مدیریت توأمان باعث می‌شود که در بلندمدت بتوانیم آب کشاورزی مورد نیاز کشاورزان حتی در شرایط بحرانی را تأمین نماییم.

وی همچنین خاطرنشان کرد: ما در سطح استان کردستان چاه‌های آب کشاورزی مجاز داریم که پایبند به پروانه بهره‌برداری برداشت آب نیستند و بسیار فراتر از پروانه آب برداشت می‌کنند، هدف‌گذاری مدیریت توأمان آب و برق برای کنترل برداشت‌های بی‌رویه و بی‌ضابطه چاه‌های آب مجاز هستند که بیش از پروانه برداشت آب دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان تأکید کرد: در روش مدیریت توأمان آب و برق کاملا از ابزارهای هوشمند استفاده می‌شود، نه تنها چاه بلکه رفتار چاه کشاورزی هم کنترل می‌شود، به‌زودی دراین فرایند از هوش مصنوعی برای کنترل برداشت‌های آب کشاورزی بهره‌گیری می‌شود، با وارد شدن هوش مصنوعی به موضوع مشخص می‌گردد که آیا یک چاه با یک انشعاب برق آب برداشت می‌کند یا تعداد چاه‌های بیشتری پشت این انشعابات فعال هستند، با استفاده از این ابزارها فعالیت ماینرها و مصارف صنعتی هم در مزارع کشاورزی شناسایی می‌شوند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/78782