کد خبر : 80882
تاریخ : 1403/1/15
گروه خبری : گردشگری

«نان برنجی»، «نان خرمایی»، «کاک» و «بژی» سوغات شیرین کرمانشاه

«نان برنجی»، «نان خرمایی»، «کاک» و «بژی» از جمله چهار شیرینی خوشمزه کرمانشاه است که با روغن حیوانی تهیه می‌شود و طعم و مزه خاص و بی‌نظیری دارد.

مواد اولیه این شیرینی‌های خوشمزه در استان کرمانشاه موجود است و مهمترین آن که روغن حیوانی معروف کرمانشاهی است به دلیل بوی مطبوع آن، طعم و مزه بسیار خوبی به این نان شیرینی‌ها داده است.

نان برنجی شیرینی به یادماندنی

نان برنجی یا شیرینی برنجی یکی از معروف‌ترین شیرینی‌های سنتی شهر کرمانشاه است. در گذشته این شیرینی را برای عید نوروز تهیه می‌کرده اند، ولی امروزه به خاطر طعم خوبش به عنوان یکی از مهم ترین سوغاتی‌های شهر کرمانشاه شناخته می‌شود.

نان برنجی یا کلوچه برنجی را از ترکیب آرد برنج، روغن، شکر و تخم مرغ، روغن حیوانی یا نباتی، زعفران، هل، آب و گلاب تهیه می‌کنند. برای تهیه نان شکری هم از آرد گندم به جای آرد برنج استفاده می‌شود.

نان برنجی انواع گوناگونی دارد که از این میان می‌توان به نان برنجی ساده و نان برنجی زعفرانی اشاره کرد.

نکته جالبی که در خصوص نان برنجی وجو دارد این است که در روایات معصومین (ع) هم به فواید نان برنجی اشاره شده است، به طوریکه در کتاب نسخه‌های شفا بخش، تألیف علی محمد حیدری نراقی از امام رضا (ع) نقل شده: چیزی سودمندتر از نان برنجی برای معده مسلول وجود ندارد.

کاک؛ سبک و پر انرژی

شیرینی کاک از لایه‌های بسیار نازک خمیر است که با استفاده از ساچ‌های مخصوص درست می‌شود. کاک، سبک، خوش‌مزه و پرانرژی است.

کاک را از آرد گندم، شکر یا آرد قند، تخم مرغ، دارچین، روغن، هل و آب درست می‌کنند. برای زیباتر شدن و افزودن طعم به این شیرینی، روی آن را با پودر پسته، نارگیل و خلال بادام تزیین می‌کنند.

کاک‌پزان کرمانشاه در تهیه این نوع شیرینی سلیقه به خرج داده و روی کاک را با پودرپسته، نارگیل و خلال بادام تزئین می‌کنند. شیرینی کاک را معمولاَ در کنار و به همراه نان برنجی و خرمایی در اعیاد مختلف استفاده می‌کنند.

پروندۀ طرز تهیه شیرینی محلی «کاک» کرمانشاهی در جریان برگزاری هفتمین اجلاس سراسری شورای سیاست‌گذاری ثبت آثار معنوی کشور به لیست میراث معنوی ایرانیان پیوست.

نان خرمایی؛ سوغات معروف کرمانشاه

نوع دیگری از شیرینی‌های خوشمزه کرمانشاه، نان خانقی یا نان خرمایی است که ترکیبی از آرد گندم، شکر، روغن، زعفران، آب، گلاب، تخم مرغ و خرما است. نان خرمایی را هم در مغازه نان برنجی پزها عرضه می‌کنند.

انواع نان‌های نامبرده با روغن کرمانشاهی (روغن حیوانی) که شهرت جهانی دارد به طور سفارشی و با روغن نباتی به طور روزمره تهیه می‌شود.

میزان تولید روزانه نان برنجی بین 12 تا 20 تن در فصول مختلف سال می‌رسد.

از دیگر سوغاتی‌های کرمانشاه که بسیار معروف است روغن حیوانی است که فرآورده دامی استان کرمانشاه بوده و بسیار خوشبو و معطر است. استفاده از روغن حیوانی در پخت شیرینی‌های کرمانشاه طعمی فراموش نشدنی به این شیرینی می‌دهد.

شیرینی‌بژی با ماندگاری بالا

شیرینی بژی معمولا در جشن‌ها و مراسم عزای کرمانشاهی‌ها پخته می‌شود و به خاطر ماندگاری بالا و طعم بی نظیرش مورد استقبال بسیاری از مردم شهر قرار دارد.

باید بدانید که این نوع شیرینی را نمی توانید به صورت بسته بندی پیدا کنید، اما زنان محلی این شیرینی را در خانه‌های خود می‌پزند و می‌توانید این شیرینی لذیذ را از آن‌ها خریداری کنید.

گفته می‌شود در گذشته این شیرینی توشه راه مسافران و سربازان بود تا در مواقع گرسنگی و کمبود غذا از آن استفاده کنند و به همین خاطر، به آن نام بژی را داده اند؛ بژی در زبان کردی به معنای "زنده بمانی یا زنده باشی" است.

روغن حیوانی، طعم‌دهنده خوشبوی شیرینی‌های کرمانشاه

یکی دیگر از سوغاتی‌های ارزشمند و شناخته‌شده‌ی کرمانشاه، روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی است و شهرت بسیاری در ایران پیدا کرده است. روغن حیوانی یا به زبان کرمانشاهی «رون دان» فرآورده‌ای است که از شیر گوسفند و گاو تهیه می‌شود.

روغن حیوانی به این صورت به دست می‌آید که از شیر گاو و گوسفند ابتدا ماست و سپس دوغ و سپس کره درست می‌کنند و از کره به دست آمده روغن می‌گیرند.

روغن حیوانی به این دلیل که از شیر گرفته می‌شود تمام خواص شیر را دارد و غذا را بسیار خوش‌طعم و خوش‌عطر و لذیذ می‌کند.

خیابان مدرس شهر کرمانشاه مرکز اصلی شهر و محل تجمع فروشگاه‌های عرضه نان‌های خوشمزه و شیرین‌ها و سوغات این شهر است و مسافران و گردشگران با حضور در این خیابان می‌توانند از این سوغات‌های لذیذ تهیه کنند.

این نان و شیرین‌های بسته به اینکه با روغن حیوانی تهیه شده باشد یا روغن مایع و جامد قیمت‌های متفاوتی دارد بطوریکه نان خرمایی اکنون در بازار کرمانشاه هر بسته حدود 85 هزار تومان، نان برنجی حدود 85 تا 95 هزار تومان و نان کاک حدود 80 هزار تومان عرضه می‌شود.

وجود چهار هزار و 200 اثر ثبت شده ملی، سه اثر ثبت شده جهانی و ده‌ها اثر گردشگری که هنوز به ثبت نرسیده‌اند باعث شده تا استان کرمانشاه در ایام نوروز هر سال به یکی از مقصدهای گردشگری مسافران تبدیل شود.

بیستون و طاق بستان، معبد آناهیتا، طاق گرا، گور دخمه اسحاق وند، تکایای بیگلربیگی و معاون الملک، بوستان کوهستان، بازار سنتی، سراب‌های نیلوفر، هرسین، صحنه، روانسر، غار قوری قلعه، غار پراو، کاروانسراهای شاه عباسی و ماهیدشت، آبشار پیران و... از مهم‌ترین آثار تاریخی و طبیعی گردشگری در استان کرمانشاه است.

به گفته مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کرمانشاه؛ از روز 24 اسفند که خدمات‌دهی به مسافران نوروزی در سطح استان آغاز شد تا پایان روز هشتم فروردین جمعا یک میلیون و 244 هزار نفر از جاذبه‌های گردشگری کرمانشاه بازدید کرده‌اند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/80882