کد خبر : 83573
تاریخ : 1403/3/23
گروه خبری : اقتصادی

فاران‌شیمی؛ نماد همت و موفقیت

450 نفر اشتغال‌زایی/ صادرات به چندین کشور آسیایی، اروپایی و آفریقایی

سپهرغرب، گروه - طاهره ترابی مهوش:

صنعت داروسازی یکی از صنایع مهم در بین صنایع است که علاوه بر نقش پررنگ و مهمی که در حفظ و بهبود سلامتی ایفا می‌کند می‌تواند موجبات پیشرفت اقتصادی و توسعه حضور در بازارهای جهانی را به‌دنبال داشته باشد حال آنکه خوشبختانه طی چند سال اخیر وضعیت صنعت داروسازی در ایران رو به پیشرفت است و با تمرکز بر طراحی دارو، تولید داخلی دارو و کاهش اتکا به واردات دارو، مسیر رشد را طی کرده است.
ازسوی دیگر چون کشور ما جمعیت زیادی دارد پس طبیعتاً بار تعداد بیماران هم در آن بالا است در نتیجه کشور نیازمند تولید دارو و به تبع آن ورود سرمایه‌گذاران به این عرصه صنعتی است حال آنکه طی چند دهه اخیر بنا به این ضرورت با ورود چند سرمایه‌گذار شاهد رونق این عرصه از صنعت در شهرستان تویسرکان بوده‌ایم به گونه‌ای که می‌توان شهرستان تویسرکان را یکی از قطب‌های داروسازی کشور قلمداد کرد.

بر این اساس با توجه به جایگاه و تأثیرگذاری این صنعت در حوزه سلامت و در عین حال تأثر آن بر توسعه اقتصادی منطقه برآن شدیم تا با مدیر کارخانه فاران‌شیمی گفت‌وگویی ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

پارسا کیانی با بیان اینکه کارخانه داروسازی فاران‌شیمی در سال 1381 در شهرستان تویسرکان تأسیس شد و در سال 1384 به‌عنوان تنها تولیدکننده ماده‌ای به نام سالیسیلیک اسید در کشور به بهره‌برداری رسید، گفت: این ماده برای سنتز آسپرین و تولید کرم‌های لایه‌بردار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی، افزود: در ادامه با توجه به بروز مشکلات نهایتاً با رایزنی‌هایی که داشتیم سال 1386 به گروه صنعتی گلرنگ ملحق شده و بر مبنای آن گروه تحقیقاتی (آران‌دی) از نخبگان داروسازی کشور و شرکت‌های مطرح داروسازی تشکیل شد.

وی با بیان اینکه این شرکت توانست برای برای نخستین‌بار در سال 1390 ماده‌ای به نام بوپرنورفین هیدروکلراید (ماده مؤثره تولید دارو) را در کشور تولید کند حال آنکه این دارو یکی از پیچیده‌ترین محصولات دارویی است که تا کنون در کشور تولید شده، ابراز کرد: در ادامه کار تولید چند داروی دیگر همچون بوسنتان منوهیدرات، نالوکسان و اکسی کدون تولید شد که این محصولات نیز جزو نخستین‌ها در صنعت دارویی کشور بودند.

مدیر کارخانه فاران‌شیمی با اشاره به اینکه با تولید این محصولات تقریباً کشور را از وابستگی به این داروها رهایی دادیم، اذعان کرد: علاوه بر این به‌واسطه تولید این مواد مؤثره خط تولید نهایی، تولید محصولاتی همچون قرص و کپسول را نیز راه‌اندازی کردیم زیرا توان تولید مواد اولیه این محصولات دارویی امکان‌پذیر بود.

کیانی، افزود: در ادامه با توجه اینکه تأمین یکسری مواد اولیه ازجمله تبائین برای سنتز سخت بود، ایجاد خطی برای استخراج مواد مؤثره تریاک (آلکالوئید) در دستور کار قرار گرفت.

وی با بیان اینکه با ایجاد این خط تولید پنج آلکالوئید از تریاک استخراج کردیم ابراز کرد: مهم‌ترین آن‌ها مرفین، کدئین نوسکاپین، پاپاورین و تبائین بود؛ بنابراین از این طریق نیاز تأمین مواد اولیه برای سنتز بوپرنورفین که ماده اولیه آن تبائین بود، مرتفع شد.

مدیر کارخانه فاران‌شیمی ادامه داد: به دیگر سخن در حال حاضر برای رفع وابستگی ما در مجموعه یک چرخه داخلی بین واحدها ایجاد شده یعنی ماده در یکی از واحد استخراج، در خط تولید دیگر آن را به ماده مؤثره تبدیل کرده و نهایتاً در خط نهایی آن را به دارو تبدیل کرده و وارد بازار می‌کنیم.

کیانی با بیان اینکه در سال 1396 به‌واسطه کارهایی که در مجموعه انجام شده بود به‌عنوان یکی از 10 شرکت برتر دانش‌بنیان در سطح ملی انتخاب شدیم، اذعان کرد: ماهیت شرکت تا سال گذشته تعاونی بود؛ بنابراین طی این سال‌ها چهار بار نیز به‌عنوان تعاونی برتر کشوری انتخاب شده و مورد تقدیر قرار گرفتیم.

وی با تأکید بر اینکه این شرکت سال گذشته به‌عنوان نخستین شرکتی که می‌خواست وارد بورس شود اقدام کرد و در این راه نیز دشواری‌های زیادی را نیز متحمل شد زیرا ورود به این عرصه دستورالعمل مشخصی نداشت به طوری که خودمان از وزارتخانه مصوبه دریافت کردیم، اذعان کرد: بر پایه همین موضوع ماهیت شرکت از تعاونی به سهامی عام تغییر یافت.

وی با اشاره به اینکه طی این سال‌ها بارها نیز به‌عنوان صادرکننده نمونه استانی و کشوری و کارآفرین برتر انتخاب شدیم، اذعان کرد: در حال حاضر این شرکت توانسته به‌صورت مستقیم برای 470 نفر اشتغال‌زایی کند.

مدیر کارخانه فاران‌شیمی با تأکید بر اینکه در مسیر توسعه فعالیت‌ها، اجرای چند فاز دیگر نیز در دستور کار قرار دارد ابراز کرد: هم‌اکنون چهار پروژه توسعه‌ای در مجموعه در حال اجرا است علاوه بر این برای یکی دیگر از شرکت‌های داروسازی که 95 درصد سهام آن متعلق به فاران‌شیمی است برنامه‌ریزی‌ها صورت گرفته و انجام کارهای مقدماتی دیگر در دستور کار قرار دارد.

کیانی با بیان اینکه محصولات سرمت فاران شیمی به کشورهایی همچون هند، روسیه، عراق، افغانستان، کنیا و در عین حال چند کشور آفریقایی دیگر صادر می‌شود، اذعان کرد: البته صادرات به چند کشور اروپایی و کشوری همچون چین درحال انجام است.

وی با اشاره به حجم تولیدات دارویی این شرکت خاطرنشان کرد: در حال حاضر تولید سالانه حدود یک میلیارد و 300 میلیون انواع قرص و کپسول، هفت میلیون انواع شربت، دو میلیون محلول همودیالیز و تولید حجم‌های مختلفی از مواد مؤثره دارو در دستور کار مجموعه است.

پیشتازی فاران‌شیمی در تولید داروهای ضد درد و ترک اعتیاد

مدیر کارخانه فاران‌شیمی با بیان اینکه این شرکت توانسته برای هفت تا هشت دارو و مواد مؤثره رفع وابستگی به خارج را برای کشور به ارمغان بیاورد، اذعان کرد: مثلاً بوپرنورفین هیدروکلراید (داروی ترک اعتیاد) با بهترین کیفیت توسط مجموعه ما تولید و روانه بازار می‌شود.

کیانی، خاطرنشان کرد: در برخی از داروها مثل اکسی کدون که ضد درد است نیز این مجموعه در سطح ملی پیشتاز تولید و توزیع است.

تخصیص دیرهنگام ارز و دستوری بودن قیمت‌ها چالش صنعت داروسازی

کیانی با بیان اینکه خوشبختاته در سطح استان حمایت از صنایع مرتبط با حوزه داروسازی مطلوب است اما در سطح ملی ما در تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه و دستوری بودن قیمت‌ها با مشکل مواجهیم، اذعان کرد: درواقع امروز از یک طرف عدم همخوانی هزینه تولید با قیمت‌های دستوری و از سوی دیگر تخصیص دیرهنگام ارز برای واردات مواد اولیه برای صنعت داروسازی کشور و در پی آن واحدهای تولیدی به یک چالش بدل شده است.

مع‌الوصف با توجه به آنچه گفته شد اعتماد به خودباوری، دانش و سرمایه‌ انسانی پویا و مجرب، به مجموعه فاران‌شیمی فرصت حضور و تلاش برای فردایی روشن‌تر، در صنعت داروسازی کشور را فراهم آورده حال آنکه موضوع تخصیص و تأمین ارز مورد نیاز دارو امروز، مهم‌ترین چالش حوزه سلامت به‌شمار می‌رود که همواره باعث شده تا فعالان این حوزه در مسیر تولید، با چالش‌های عدیده‌ای مواجه شوند که در نتیجه آن، شاهد کمبود دارو و تجهیزات بوده‌ایم.

این در حالی است که ظرفیت صنعت داروسازی در کشور، از توانمندی بالایی در تولید و تأمین نیاز داخلی برخوردار است و اگر به‌درستی حمایت شود؛ امکان صادرات گسترده محصولات دارویی و تجهیزات پزشکی را نیز دارد.

به دیگر سخن تمام هم و غم شرکت‌های تولیدکننده دارو این است که مردم نهایت سود و آرامش را از وضعیت دارویی کشور ببرند. اما سیاست‌های کنونی باعث شده تا امکان حفظ وضعیت موجود، نوسازی، بهسازی، توسعه کارخانه‌های داروسازی فراهم نباشد.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/83573