به گزارش سپهرغرب و به نقل از روابط عمومی پارک علم و فناوری استان همدان، خانه فناور محیطزیست این استان با حضور رئیس پارک علم و فناوری، مدیرکل حفاظت محیطزیست و همچنین شرکتهای فناور و دانشبنیان فعال در حوزه محیطزیست روز 27 مردادماه 1403 در محل پارک علم و فناوری استان افتتاح شد.
در این جلسه رئیس پارک علم و فناوری استان همدان با اشاره به اینکه مسائل زیستمحیطی جزء مهمترین موضوعات کشور و جهان هستند، اظهار کرد: جامعه جهانی امروز بهدلیل نادیده گرفتن یا کماهمیت شمردن زیستبوم، چالشهای محیطزیستی بسیاری پیش رو دارد و چه بخواهیم یا نخواهیم، زیستبوم متشکل از عوامل زنده و غیر زندهای است که باعث پایداری محیطزیست هستند و آلودگیها آنها را در معرض تهدید و خطر قرار میدهد.
مجید کزازی گفت: زیستبوم بهعنوان یک محیط به همراه هرگونه موجود زنده و تمام عوامل غیر زنده که درون آن وجود دارند، تعریف میشود که با توجه به وسعت، جمعیت و تأثیرگذاری در زیست بوم پایدار، به حیات خود ادامه میدهند تا دیگر عوامل محیطزیست در طی قرون و با عدالت از آن بهره ببرند.
وی افزود: تخطی هریک از ارکان این چرخه و زیر پا گذاشتن مسائل زیستمحیطی در درازمدت تأثیرات مخرب روی اقلیم، خاک و هوا دارد که این آسیب بهصورت مزمن در بستر زمان نمود پیدا میکند و نسبت به آلودگیهای حاد خطرناکتر و جبران آن، فوقالعاده سخت است.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان تصریح کرد: بر همین اساس امروز در پارک علم و فناوری با همت اداره کل محیطزیست، خانه فناور محیطزیست افتتاح شد تا بتوانیم این نگاه را رواج دهیم و با برگزاری دورههای آموزشی و ارتباط تنگاتنگی که با اداره محیطزیست خواهیم داشت، شرکتهایی که در حوزه فناوری، صنعت و کشاورزی در پارک مستقر هستند یا مستقر خواهند شد، مسائل زیستمحیطی را مورد توجه قرار دهند.
این مقام مسئول تأکید کرد: امروز جامعه ایران و جهان به شناخت چالشهای زیستمحیطی و ارائه راهکارهای علمی و پژوهشمحور و دانشبنیان برای رفع آنها نیازمند است و ما امیدواریم این کار مستمر باشد و بتوانیم از ثمرات آن بهرهمند شویم.
در ادامه مدیرکل حفاظت محیطزیست استان همدان نیز بیان کرد: خانههای فناور محیطزیست براساس سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری در این حوزه، سند چشمانداز 20 ساله کشور و اصل 50 قانون اساسی که حفظ محیطزیست را تکلیف همگانی دانسته و خدشه و آلودگی و ضرر و زیان به محیطزیست را جرمانگاری کرده، درحال راهاندازی هستند که استانهای مختلف خانه فناور را در دانشگاه و مراکز علمی راهاندازی کردند، اما محیطزیست همدان در پارک علم و فناوری این مجموعه را به راه انداخت.
سیدهمریم محمدی هدف کلان محیطزیست از ایجاد خانههای فناور را شناخت چالشهای زیستمحیطی و ارائه راهکارهای علمی و پژوهشمحور و دانشبنیان برای رفع آن خواند و اضافه کرد: هدف خُرد این مجموعه نیز گردآوری بانک اطلاعاتی و ایجاد محفلی برای این است که پژوهشگران و دانشآموختگان حوزه محیطزیست در راستای رفع چالشهای پیش روی این حوزه حرفی برای گفتن داشته باشند.
محمدی با اشاره به اینکه چالشهای زیستمحیطی را میتوان در بستر خانههای فناور شناسایی کرد، افزود: بیشتر مواقع چالشهای شناساییشده از سوی دولتیها با موانع و چالشهای پیداشده از سوی جوانان و سمنها که در بطن اجتماع هستند، متفاوت بوده که میتوانند همدیگر را تکمیل کنند.
وی اضافه کرد: پس از شناسایی چالشها میتوان برای رفع آنها پژوهشهای علمی و مدون مبتنی بر دانش روز طرح کرد و با توجه به نیاز بودن این پژوهش، از دستگاهها خواست دراینباره اعلام اعتبار بکنند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان همدان گفت: در خانههای فناور میتوان برنامههای آموزشی و ترویجی با استفاده از متخصصان اداره محیطزیست، پارک علم و فناوری و اعضای هیئتعلمی دانشگاهها پیشبینی کرد و همچنین برای تعریف و ترجمه متون تخصصی محیطزیست از توانمندی اعضای این خانهها بهرهمند شد.
محمدی با بیان اینکه باید مجلهها و مقالات زیستبومی ترجمه شوند و در اختیار دانشآموختگان محیطزیست قرار گیرند، ابراز کرد: امکان و ظرفیت همکاری دستگاهها برای اعضای خانه فناور محیطزیست و دانشآموختگانی که به این خانه آمدوشد دارند، مهیا میشود.
وی افزود: این افراد بهعنوان اعضای خانه فناور محیطزیست به ادارات، دستگاهها و دانشگاه معرفی میشوند تا همکار طرحهای پژوهشی شوند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان همدان با تأکید بر اینکه باید از تجربههای ارزنده دیگر خانههای فناور محیطزیست کشور استفاده شود، خبر داد: در حوزه پسماند از امروز تا یکماه آینده صندوق ملی محیطزیست تسهیلات تا سقف نامحدود به افرادی که در حوزه پسماند راهکاهای نوین میدهند، پرداخت میکند.