کد خبر : 85864
تاریخ : 1403/5/31
گروه خبری : سلامت

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان:

بیش از 20 درصد جمعیت استان همدان در سال 1420، سالمند هستند

آمار ابتلا به کرونا در استان افزایشی است/ تاکنون در استان همدان شاهد ابتلا به تب دنگی و آبله میمونی نبوده‌ایم/ میزان حیوان‌گزیدگی استان نسبت به سال گذشته افزایشی است

سپهرغرب، گروه - شهره کرمی :

 
فاطمه ترکمان‌اسدی روز سه‌شنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه برای حفظ سلامتی جامعه لازم است همه دستگاه‌ها، سمن‌ها و رسانه‌ها در کنار حوزه درمان باشند تا جامعه به سمت خودمراقبتی پیش رود، اظهار کرد: خوشبختانه امروزه خدمات رایگان بسیاری با وجود نرخ بالای تورم به مردم ارائه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه عمده نیروهای عرصه بهداشت خالصانه، متعهدانه و عاشقانه برای سلامت مردم پا به‌ رکاب هستند، تأکید کرد: جادوی رسانه کمک بسیاری به ما می‌کند تا به مردم خدمات بیشتری ارائه کنیم.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با عنوان اینکه بیش از سه هزار نیروی پُرتوان در حوزه بهداشت درحال ارائه خدمات مورد نیاز به هم‌استانی‌های ما هستند، تأکید کرد: خدمات ما برای افراد از قبل تولد آغاز می‌شود و تا زمان مرگ و پایان زندگی آن‌‎ها نیز ادامه دارد.

ترکمان‌اسدی تعداد خانه‌های بهداشتی که در سطح استان ارائه خدمات می‌دهند را 706 واحد در 9 شهرستان برشمرد و افزود: در استان همدان همه خدمات ارائه‌شده در دسترس‌ است که در خانه‌های بهداشت‌ توسط بهورزان به افراد ارائه می‌شود.

این مقام مسئول تصریح کرد: سال گذشته اعتباراتی برای پروژه‌ها و برنامه‌های خود دریافت کرده‌ایم و 20 پروژه با اعتبار 536 هزار و 955 میلیون ریال به بهره‌برداری رسیده است؛ 47 پروژه درحال احداث نیز با درصد پیشرفت‌های متفاوت، درحال انجام هستند.

* همدان، مرکز توزیع واکسن‌های غرب کشور

ترکمان‌اسدی با اشاره به اینکه همدان مرکز توزیع واکسن‌های غرب کشور است، توضیح داد: دپو و توزیع همه واکسن‌ها در همدان انجام می‌شود و برای تأمین زنجیره سرمای این واکسن‌ها، 240 یخچال در سال گذشته خریداری شد که فاز دو سردخانه سرما، اتاقک‌های سرد بالای صفر و زیر صفر نیز در این راستا راه‌اندازی شده است.

* واکسن‌های پنوموکوک در کاهش انواع عفونت‌ نوزادان نقش دارد

وی افزود: با توجه به اضافه شدن واکسن‌های جدید مانند پنوموکوک که در کاهش انواع عفونت‌های نوزادان نقش دارند، (با وجود هزینه زیاد واکسن‌های مذکور) آن‌ها را به‌صورت رایگان در اختیار نوزادان دوماهه قرار می‌دهیم؛ این نوزادان طی چند نوبت در دو، چهار و 12 ماهگی این واکسن را دریافت خواهند کرد که کار بزرگی در حوزه سلامت کودکان کشور است.

* روند ابتلا به تب مالت در استان همدان کاهشی است

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان درخصوص وضعیت ابتلا به تب مالت نیز اظهار کرد: همدان جزء استان‌های با درصد بالای ابتلا به تب مالت است، البته کنترل چنین بیماری‌هایی که تنها وابسته به انسان نیست، کار دشواری است؛ چراکه کنترل بیماری‌های منتقله از دام، سخت می‌شود.

وی تصریح کرد: میزان تب مالت استان از 134 نفر به‌ازای 100 هزار جمعیت در سال 1400، به میزان 78 نفر در 100 هزار طی سال 1402 رسیده و هم‌اکنون کمتر نیز شده است.

* اقدام ارزشمند اجرای پویش ملی سلامت و بیماریابی فشار خون و دیابت

ترکمان‌اسدی با اشاره به اجرای پویش ملی سلامت و بیماریابی فشار خون و دیابت که اقدام ارزشمندی بود، گفت: در این پویش یک‌هزار و 788 بیمار دیابتی و سه هزار و 302 بیمار فشار خونی را شناسایی کرده‎‌ایم؛ البته عدد بیمارانی که پیش‌دیابت یا پیش‌فشارخون داشتند نیز قابل توجه بوده است و 85 هزار و 524 نفر پیش‌دیابتی شناسایی شد.

وی افزود: این آمار کمک بزرگی به جلوگیری از آسیب دیدن جدی افراد در آینده خواهد کرد؛ چراکه با اصلاح سبک زندگی و مشاوره، می‌توان از خطراتی که در آینده ممکن است برای مردم ایجاد شود، جلوگیری کرد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان درخصوص دیگر خدمات رایگان ارائه‌شده به مردم توضیح داد: افراد 35 تا 40 سال پُرخطر و همه افراد بالای 40 سال به‌صورت رایگان خطرسنجی شدند و درصورت وجود مشکل، به‌صورت رایگان تست قند، چربی و غربالگری برای آن‌ها انجام می‌شد.

وی با اشاره به اینکه درخصوص غربالگری بیماری‌های غیر واگیر در سال 1402 اقدامات بسیار خوبی انجام شده است، گفت: بیش از 20 هزار نوزاد غربالگری کم‌کاری تیروئید، بیش از 20 هزار نفر غربالگری فنیل کتونوری و بیش از 20 هزار نفر غربالگری اختلالات شنوایی شده‌اند که تنها بخشی از اقدامات انجام‌شده در این حوزه است.

ترکمان‌اسدی با بیان اینکه آمار تست‌های انجام‌شده در آزمایشگاه مرجع معاونت درمان طی سال 1402 نیز قابل توجه بوده است، اظهار کرد: بسیاری از این آزمایش‌ها که اغلب هزینه زیادی در بر دارند، رایگان و یا با تعرفه دولتی برای مردم انجام گرفته‌اند؛ در این خصوص یک میلیون و 346 هزار و 638 تست در آزمایشگاه‌های 9 شهرستان خود انجام داده‌ایم.

وی افزود: در آزمایشگاه مرجع معاونت بهداشتی نیز حدود 20 هزار تست انجام شده است که انجام تست‌های pcr یا به‌صورت رایگان و یا با تعرفه دولتی بوده‌اند؛ بیش از یک میلیون تست نیز در مراکز بهداشتی انجام شده است.

* فراهم بودن انجام تست هپاتیت B و C با کمترین هزینه

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اینکه تنها معاونت بهداشتی همدان در کشور تست‌های pcr کووید را با تعرفه دولتی برای مردم انجام می‌دهد، اظهار کرد: خوشبختانه امروز تست مولکولی هپاتیت B و C که پُرهزینه بود را با توجه به ظرفیتی که داشتیم، برای افرادی که توان پرداخت هزینه را ندارند، فراهم کردیم.

وی افزود: کافی است این افراد به مرکز شهدا واقع در ابتدای خیابان تختی مراجعه کنند و با تعرفه دولتی این آزمایش‌ها را انجام دهند.

ترکمان‌اسدی در بخش دیگر سخنان خود درخصوص جذب نیروی انسانی توضیح داد: در این خصوص تلاش زیادی شده و موفق به جذب نیروی انسانی شده‎‌ایم، اما چالش این است که تعداد بازنشستگان ما قابل توجه است و این موضوع نیاز به جذب بیشتر را ایجاد می‌کند؛ امیدواریم این مهم در دولت چهاردهم با نگاه ویژه به بهداشت، محقق شود.

* صدور بیش از 6000 اخطار برای مراکز زیر پوشش معاونت بهداشت

وی در بخش دیگر سخنان خود درخصوص حوزه پُرچالش سلامت محیط کار گفت: تعداد مراکز زیر پوشش مورد بررسی قرارگرفته در سال 1402 بیش از 32 هزار مورد بوده است که در این خصوص به 6 هزار و 91 مرکز اخطار داده شده و درصورت عدم پاسخ به‌موقع از سوی آن‌ها، به مراجع قضائی معرفی خواهند شد.

ترکمان‌اسدی افزود: تعداد یک‌هزار و 829 امکنه به‌دلیل تخلفاتی که داشتند تعطیل و پملب شدند که برخی رفع نواقص کرده و دوباره بازگشایی شدند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه همه مردم می‌توانند شکایات بهداشتی خود را به سامانه 190 اعلام کنند، تأکید کرد: تعداد تماس‌های مردمی این سامانه دو هزار و 262 مورد در سال 1402 بوده است که همه موارد بررسی و پیگیری خواهند شد.

* کمتر از یک هکتار سبزی‌کاری‌های استان در سال 1402 آبیاری مخلوط با فاضلاب داشته‌اند

ترکمان‌اسدی در بخش دیگر سخنان خود به کشت با آب‌های مخلوط با فاضلاب پرداخت و تصریح کرد: در سال 1395 آبیاری نزدیک به 150 هکتار سبزی‌کاری با آب مخلوط با فاضلاب را شاهد بودیم که این میزان در سال 1402 به کمتر از یک هکتار رسید و در سال 1403 کمتر شده و سعی در حذف آن داریم.

* اجرای 20 طرح تحقیقاتی سلامت‌محور بهداشتی در همدان

وی به 20 طرح بزرگ پژوهشی سلامت‌محور بهداشتی اشاره کرد و افزود: در این راستا و برای امنیت غذایی با طرح پرسشنامه، موارد را ارزیابی کردیم تا سطح برخورداری مردم جامعه در حوزه امنیت غذایی را بسنجیم که آمار درستی به کشور ارائه شود.

این مقام مسئول با بیان اینکه در وزراتخانه همدان استانی برخوردار تلقی می‎‌شود اما این‌چنین نیست و ما در بخشی از استان حتی نیمه‌برخوردار نیز نیستیم، توضیح داد: این طرح درحال انجام است تا امنیت غذایی استان با پرسشنامه دوباره ارزیابی شود و نتایج آن در سهمیه‌های بعدی استان، به‌صورت حقیقی ارائه شود.

* مرکز سلامت روانی اجتماعی جامعه‌نگر (سراج) یکی از افتخارات معاونت بهداشتی است

ترکمان‌‎اسدی در بخش دیگر سخنان خود با اشاه به اینکه مرکز سلامت روانی اجتماعی جامعه‌نگر (سراج) یکی از افتخارات معاونت بهداشتی است که در استان همدان راه‌اندازی شده است، اظهار کرد: این مرکز به‌دلیل چالش‌ها و آسیب‌های اجتماعی استان که اخیراً نیز بیشتر شاهد این موارد بوده‌ایم، راه‌اندازی شد تا افرادی که نیاز به پیگیری جدی‌تر دارند، به این مراکز ارجاع داده شوند.

وی افزود: در این مرکز روان‌پزشک، روان‌شناس و مددکار اجتماعی حضور دارد و مجموعه‌ای ازخدمات به افراد ارائه می‌‌شود که ابتدای امسال 350 پرونده فعال در این خصوص تشکیل شده است.

این مقام مسئول در بخش دیگر با اشاره به اقدامات انجام‌شده در حوزه جوانی جمعیت، گفت: میزان باروری کلی استان از سال 1400 تا 1403 به‌ترتیب 1.7، 1.6 و 1.57 بوده است؛ البته این بدان معنا نیست که عملیات انجام‌شده مؤثر نبوده و همین جلوگیری از کاهش ناگهانی نیز مطلوب است و امیدواریم این عدد به سمت افزایش سوق یابد.

* 20 درصد بانوان استان ما در سنین باروی هستند

وی با اشاره به اینکه 20 درصد بانوان استان ما در سنین باروی هستند، توضیح داد: خروج تعدادی از این افراد از سنین باروری، دغدغه جدی ما است؛ البته کارهای بنیادی زیادی در این خصوص انجام شده که حصول نتیجه آن‌ها زمان‌بر است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با عنوان اینکه سالمند شدن استان همدان دیگر دغدغه ما است، تأکید کرد: میزان سالمندی همدان در کشور به نسبت دیگر استان‌ها، بیشتر است و جزء استان‌های سالمند کشور محسوب می‌شویم.

ترکمان‌اسدی افزود: 13.4 درصد جمعیت استان ما در سال 1402 سالمند بودند که پیش‌بینی می‌شود این عدد در سال 1420 افزایش قابل توجهی داشته باشد و زیرساخت‌های حمایتی لازم برای سالمند در آینده، دغدغه جدی است.

وی با اشاره به اینکه از میزان سالمند ذکرشده 1.5 درصد پُرخطر هستند و به حمایت‌ و مراقبت جدی نیاز دارند، گفت: این مهم بار سنگین اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برای استان دارد.

این مقام مسئول با عنوان اینکه ما پوشش مراقبتی از سالمندان را در استان اجرا می‌کنیم اما متأسفانه بسیاری از سالمندان به ما مراجعه نمی‌کنند، اظهار کرد: آموزش سبک زندگی سالمندی، غربالگری و مشاوره رایگان کمک بزرگی به این افراد خواهد کرد.

ترکمان‌اسدی تأکید کرد: پیش‌بینی می‌شود سال 1420، 20.4 درصد جمعیت استان سالمند باشند که عدد نگران‌کننده‌ای است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در بخش دیگر سخنان خود با عنوان اینکه میزان حیوان‌گزیدگی در کل کشور افزایشی است، درخصوص میزان حیوان‌گزیدگی‌های استان عنوان کرد: حیوان گزیدگی‌های استان همدان نسبت به سال گذشته افزایش 10 درصدی داشته است؛ امروزه چالش ما سگ‌های خانگی و سگ‌های موجود در سطح شهر هستند.

وی افزود: نرم‌افزار الکترونیکی در خدمات مستقر شده تا دسترسی، نظارت و ارائه خدمات راحت‌ شود که این ظرفیت برای توزیع دارو و آزمایشگاه‌ها مورد استفاده قرار گرفت.

ترکمان‌اسدی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اینکه ما نگران ورود پشه آئدس به استان هستیم، توضیح داد: تاکنون 161 مورد ابتلای قطعی تب دنگی در کشور شناسایی شده است، اما در استان همدان هیچ مورد قطعی تب دنگی نداشته‌ایم و هفت مورد مشکوک نیز پاسخ آزمایشاتشان منفی بوده است.

وی درخصوص ابتلا به آبله میمونی تأکید کرد: تا به امروز هیچ مورد ابتلا به آبله میمونی در استان نداشته‌ایم، اما سیستم درمانی در این خصوص آمادگی کامل دارد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اینکه در استان شاهد موارد افزایشی کرونا هستیم، گفت: مبتلایان اغلب با علائم ساده سرماخوردگی مراجعه می‌کنند، بنابراین تأکید داریم افراد حتی با علائم سرماخوردگی نیز از ماسک استفاده کنند.

وی با اشاره به اینکه سالانه ثبت سه هزار بیمار جدید سرطانی در استان را شاهدیم، اظهار کرد: بیشترین سرطان در آقایان مثانه، پروستات و پوست و در خانم‌ها سینه، روده بزرگ و پوست است؛ اصلاح سبک زندگی، مدیریت استرس و تغذیه به این موضوع کمک زیادی می‌کند، چراکه سرطان‌ها بار زیادی برعهده خانواده‌ها و بخش درمان می‌گذارند.

این مقام مسئول تأکید کرد: استفاده از ضد آفتاب، کلاه لبه‌دار و دیگر موارد می‌تواند از ابتلای افراد به سرطان پوست تا حد زیادی جلوگیری کند.

* 404 همدانی به ایدز مبتلا هستند

این مقام مسئول از استقرار ون سیار اچ‌آی‌وی در محله‌های پُرخطر خبر داد و خاطرنشان کرد: 404 نفر در استان همدان به ایدز مبتلا هستند و از این تعداد 324 مورد مراجعه مستمر برای دریافت خدمات دارند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اینکه 35 واحد استخر آب و آب‌درمانی در استان داریم که به‌صورت ماهیانه از آن‌ها بازدید می‌شود، گفت: در چهارماهه گذشته 12 استخر اخطار دریافت کردند که هفت مورد رفع نواقص نکردند و تعطیل موقت شدند.

وی با اشاره کلرسنجی آب آشامیدنی، افزود: از ابتدای ایجاد خط آبی شهر همدان از تالوار، یک روز آب دارای آرسنیک وارد شبکه همدان نشد و درحال حاضر عدد آرسنیک استاندارد است.

این مقام مسئول در پایان سخنانش یادآور شد: ازنظر کدورت، کلرسنجی، آلودگی میکروبی و فلزات سنگین آب را رصد می‌کنیم؛ مردم نگران نباشند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/85864