کد خبر : 87151
تاریخ : 1403/7/17
گروه خبری : گردشگری

سپهرغرب هشدار داد؛

محور تویسرکان- همدان در آستانه خواب زمستانی

پیست اسکی تاریک‌دره با یک‌هزار و 600 متر طول، قابلیت برگزاری مسابقات اسکی روی چمن و برف را در تمام فصول سال دارد و تله‌سیژ این مجموعه با 100 صندلی و یک‌هزار و 600 متر طول خط، ظرفیتی است که با راه‌اندازی آن، وسعت پیست به 50 هکتار می‌رسد.
محور گنجنامه- تویسرکان به طول 24 کیلومتر، جزء مسیرهای فرعی و کوهستانی استان همدان محسوب می‌شود؛ محوری که می‌تواند روستاها را به همدان متصل کند. این راه که یکی از مسیرهای گردشگری همدان نیز محسوب می‌شود، می‌تواند به‌عنوان یک جاذبه گردشگری بی‌نظیر معرفی شود.
وجود پیست اسکی در این مسیر، یکی از ظرفیت‌های بالقوه برای جذب گردشگر است، اما بیشتر فصل‌های سال به بهانه‌های مختلف، تعطیل می‌شود. این مسیر محلی، ناایمن و غیر استاندارد، به یک معضل بزرگ تبدیل شده است؛ چراکه در زمستان به‌دلیل بارش برف مسدود می‌شود، در بهار احتمال ریزش سنگ وجود دارد و در تابستان به‌دلیل کم عرض بودن، ترافیک مسئله‌ساز می‌شود.
از طرفی تاریک‌دره در کنار اینکه می‌تواند یک مسیر گردشگری باشد، راهی کوتاه‌تر برای رسیدن از روستاهای جاده گنجنامه و تویسرکان، به همدان است.
جالب‌تر اینکه مسیر هرچند در دوره‌های مختلف با بیل مکانیکی و در حد چند متر خاک‌برداری و تعریض شد، اما همچنان استانداردها و ایمنی لازم را ندارد؛ در این سال‌ها نیز مسئولان اجرایی و کارشناسان نتوانسته‌اند چاره‌ای به‌جز مسدود کردن فصلی جاده پیست انجام دهند.
برای مثال سال 97 بود که اعضای شورای اسلامی شهر همدان اعلام کردند طرح مطالعاتی احداث جاده بازگشت گنجنامه با همکاری متخصصان دانشگاه بوعلی‌سینا درحال انجام است، اما شاهد اقدام عملی در این زمینه نبودیم؛ در ادامه دو سال بعد یعنی دی‌ماه سال 99، نماینده مردم تویسرکان در مجلس شورای اسلامی از اجرای پروژه دوبانده شدن جاده تویسرکان- گنجنامه به همدان به روش BOT خبر داد و گفت: این پروژه از سوی دولت در بودجه امسال گنجانده شده است.
محمدمهدی مفتح افزود: طبق مطالعات انجام‌شده توسط مهندس مشاور، جاده تویسرکان- گنجنامه به همدان از بین هفت الی هشت گزینه معرفی‌شده برای تسریع در تردد مردم شهرستان به استان همدان، مناسبت‌ترین مسیر توسعه تشخیص داده شد و مورد پیگیری قرار گرفت.
با این وجود پس از گذشت تقریباً چهار سال از اظهار نظر مذکور، هنوز خبری از تغییر در این مسیر گردشگرپذیر نیست.
آنچه مسلم است اینکه لزوم توجه به اصل سامان‌دهی و تعیین تکلیف این جاده پُرتردد، یک موضوع انکارناپذیر است؛ بنابراین بر آن شدیم تا دراین‌باره گفت‌وگویی را با مسلم مخفی فرماندار همدان و نیز یحیی خورشیدخانی سرپرست فرمانداری شهرستان تویسرکان ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:
فرماندار همدان با بیان اینکه از آنجایی که مسیر مذکور در بحث زیرساخت‌های تفریحی و گردشگری از اهمیت بالایی برخوردار است ایمن‌سازی آن (محور گنجنامه تا پیست اسکی) را مد نظر قرار دادیم، اظهار کرد: بنابراین در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان که دو هفته پیش برگزار شد، این موضوع و ضرورت انجام آن توسط بنده مطرح شد و از استاندار خواهان تخصیص اعتبار شدم.
مسلم مخفی ادامه داد: همچینین خواهان آن شدم تا در کمیسیون امنیت راه‌ها نیز مطرح و اعتبارات لازم برای آن مصوب شود؛ زیرا پیست اسکی موجود در این محور یک ظرفیت بی‌نظیر و یا کم‌نظیری در سطح ملی است که طرفداران و ورزشکاران زیادی را نیز می‌توان جهت استفاده از آن، جذب کند.
وی با اشاره به اینکه چیزی بالغ‌بر 300 میلیارد تومان هم تجهیزات ورزشی در پیست مستقر است که برخی از آن‌ها در کل کشور همتایی ندارند، اذعان کرد: با این وجود مسیر دسترسی به این زیرساخت از امنیت لازم برخوردار نیست و درعین‌حال با بارش نخستین برف، عملاً این زیرساخت غیر قابل استفاده می‌شود.
این مقام مسئول با تأکید بر اینکه خوشبختانه موضوع ایمن‌سازی توسط استاندار نیز مورد تأیید قرار گرفت و درعین‌حال راهداری استان هم برای عملیاتی شدن آن قول همکاری داده است، افزود: قرار است پاک‌سازی و درعین‌حال ایمن‌سازی این مسیر انجام بگیرد تا به یکی از جاذبه‌های گردشگری و تفریحی استان همدان بدل شود که از سراسر کشور علاقه‌مندان زیادی را بتواند جذب کند.
وی در واکنش به این پرسش که «یکی از مشکلاتی که تابستان امسال با ورود مسافران به همدان با آن مواجه بودیم نبود پارکینگ به‌شمار می‌رفت و درعین‌حال ترافیکی که در این مسیر وجود داشت بنابراین بفرمایید رویکردی که در بحث ایمن‌سازی دنبال می‌کنید این کمبودها را نیز جبران خواهد کرد یا خیر؟» بیان کرد: این محور یکی از مسیر‌های پُرتردد گردشگری در فصول گرم و روزهای تعطیل در شهر همدان است. از طرفی به‌لحاظ باغات موجود در آن محور، منطقه خاصی به‌شمار می‌رود و بنا بر این محدودیت، ازنظر کارشناسان امکان احداث پارکینگ در آن وجود ندارد؛ چراکه باید به هر نحو ممکن از طبیعت موجود در این منطقه صیانت نکرد.
فرماندار همدان با اشاره به اینکه برای رفع تنگنای مذکور برنامه بلندمدت داریم که به‌نحوی مسیر برگشت را از طریق محور دیگری تعریف کنیم، اذعان کرد: درحال حاضر مطالعات انجام این کار در دستور کار است.
مخفی ادامه داد: اکنون یک‌سری تمهیدات ترافیکی برای این منطقه درنظر گرفته شده است که ازجمله آن‌ها می‌توان به حضور پُررنگ پلیس، برداشتن برخی موانع، علائم‌گذاری و درعین‌حال جمع‌آوری مشاغل مزاحم اشاره کرد.
فرماندار همدان با تأکید بر لزوم مدیریت واحد محوطه کتیبه و آبشار گنجنامه، گفت: جلسات مقدماتی این امر با حضور نمایندگان شهرداری، میراث فرهنگی و مدیریت دهکده گنجنامه برگزار شده؛ به دنبال این هستیم که ضمن توافقی که رقم می‌خورد، شاهد مدیریت یکپارچه باشیم.
در ادامه سرپرست فرمانداری تویسرکان نیز با بیان اینکه بهتر است در رابطه با موضوع مطروحه با نماینده شهرستان گفت‌وگو کنید، گفت: خبر مسرت‌بخش اینکه گویا برای اجرای پروژه در بودجه بابی درنظر گرفته شده است تا سال‌های بعد بتوانیم برای آن طرحی درنظر بگیریم.
یحیی خورشیدخانی در پاسخ به این سؤال که آیا برای پروژه طرحی تهیه شده و فقط نماینده پیگیر اجرایی کردن آن است؟ ابراز کرد: مطالعاتی طی چندسال گذشته از طرف فرمانداری و از دفتر نماینده انجام شده، اما پیاده‌سازی آن به‌عنوان یک طرح، نیازمند تعریف بودجه است که گویا این مهم به همت نماینده در سطح ملی درحال تحقق است.
مع‌الوصف؛ با توجه به آنچه گفته شد، جاده گنجنامه – تویسرکان پروژه‌ای به‌اصطلاح از اینجا رانده و از آنجا مانده است و هرکس به‌صورت جزیره‌ای ساز خود را می‌زند. البته به نظر می‌رسد حتی در فضای حرکت‌های جزیره‌ای نیز عملکرد درخوری را شاهد نیستیم و یقیناً مباحثی همچون ایمن‌سازی نیم‌بند این محور آن‌هم تنها از سمت همدان، تا چند ماه آینده به سرانجام نرسیده و تکمیل نشود که بازهم این محور بکر طبیعی برای پاسی از سال، به خواب زمستانی می‌رود! البته بنا به اهمیت موضوع در وادی پیگیری تماس‌هایی با نماینده‌های مردم همدان و نیز تویسرکان داشتیم تا خواهان پاسخگویی آن‌ها باشیم که متأسفانه هیچ‌یک به تماس‌های تلفنی و پیام‌ها، پاسخ ندادند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/87151