کد خبر : 87731
تاریخ : 1403/7/30
گروه خبری : اقتصادی

تلاش دولت برای پرداخت مطالبات گندمکاران کردستانی


براساس آخرین اخبار، 50 همت باقی مانده بهای گندم خریداری شده از کشاورزان کشور در قالب اوراق نزد وزارت جهاد کشاورزی است و با خرید آن از سوی بانک‌های کشور؛ به حساب کشاورزان واریز می‌شود.
افزون بر یک میلیون و 171 هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان در کردستان خریداری شده و کردستان از این نظر، رتبه دوم کشوری را به خود اختصاص داده است.
قیمت هر کیلوگرم گندم در سال زراعی 1403-1402، 175 هزار ریال بود بر این اساس بهای خرید تضمینی گندم در استان بیش از 208 هزار میلیارد ریال است که از این میزان تاکنون 118 هزار میلیارد ریال آن به حساب گندمکاران واریز شده است.
افزایش 17 درصدی قیمت تضمینی گندم در سال زارعی جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، موجب شده بود تعداد کمتری از کشاورزان در مقایسه با سال‌های گذشته؛ گندم خود را به دلالان تحویل دهند.
کار برداشت گندم در کردستان از شهرستان‌های گرم تر آن هم چون کامیاران از اول تیر سال جاری آغاز شد و این اقدام بتدریج در دیگر نقاط استان گسترش یافت و 87 مرکز خرید برای این اقدام راه اندازی شد.
*مسئولان استان پیگیر پرداخت مطالبات کشاورزان هستند
باوجود اینکه کمتر از یک ماه از حضور «آرش زره‌تن لهونی» به‌عنوان استاندار در کردستان می‌گذرد پرداخت بهای گندم کشاورزان کردستانی یکی از مهم‌ترین مسائلی است که وی همواره پیگیری کرده است.
استاندار کردستان در نشستی که اواسط مهر سال جاری با معاون اول رئیس جمهور داشت موضوع پرداخت مطالبات گندمکاران استان را مطرح کرد و قرار شد این مشکل حل شو.
آرش لهونی با تأکید بر اهمیت پرداخت به‌موقع مطالبات معوقه کشاورزان کردستان، افزود: به طور مستمر پیگر حل مشکلات کشاورزان استان هستم و افزون بر نشست و مکاتبات لازم با معاون اول رئیس جمهور، تا کنون این موضوع را چندین بار از طریق رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیر کشاورزی پیگیری کرده‌ام.
وی ضمن قدردانی از اهتمام ویژه رئیس جمهور و معاون اول در جلسه هیئت دولت دو هفته پیش، برای تأمین و پرداخت مطالبات کشاورزان کردستان؛ بیان کرد: با توجه به آغاز فصل کاشت گندم پاییزه، پرداخت بهای گندم خریداری شده کشاورزان در اولویت دولت قرار گرفته است.
*تولید گندم فراتر از بودجه مصوب
یکی از دلایلی که باعث تأخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران استان‌های سردسیر ازجمله کردستان که برداشت محصول در آن‌ها دیرتر آغاز می‌شود، شده است میزان بودجه درنظر گرفته شده برای خرید تضمینی گندم است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان کردستان در این مورد گفت: 160 همت از سازمان هدفمندی برای خرید گندم اختصاص یافته بود ولی میزان خرید این محصول به 210 همت رسید.
اکبر محمدی با بیان اینکه میزان تولید و خرید گندم در کشور بیش از میزان برآورد شده توسط وزارت جهاد کشاورزی بود، افزود: تأمین بودجه مورد نظر، کار ساده‌ای نیست و نیازمند تأیید نهادهای ذی‌ربط و طی مراحل مختلفی است که این اقدام با دستور و تأکید رئیس جمهور انجام شده و 50 همت باقی مانده در قالب اوراق نزد جهاد کشاورزی است.
وی اضافه کرد: برای اینکه بهای گندم خریداری شده به حساب کشاورزان واریز شود نیاز است این اوارق توسط بانک‌ها خریداری و نقد شود که امید می‌رود در چند روز آینده این کار انجام شود.
*عذرخواهی معاون اقتصادی استاندار از گندمکاران
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان هم بابت تأخیر در تسویه مطالبه گندمکاران عذرخواهی کرد و گفت: براساس وعده‌ای که از مسئولان مربوطه در مرکز گرفتیم، قول پرداخت بهای گندم ظرف دو ماه را به کشاورزان استان دادیم که متاسفانه محقق نشد بنابراین این امر مستلزم اقدام فوری دولت است.
علی نوری بیان کرد: کشاورزی یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی کردستان است که افزون بر 30 درصد اشتغال و 25 درصد تولید ناخالص داخلی این استان را به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: بی‌شک یکی از رسالت‌ها و برنامه‌های اولویت‌دار ما حمایت از قشر زحمتکش کشاورزان است و در این راستا از هیچ تلاشی فروگذار نخواهیم کرد.
عذرخواهی مسئولان از کشاورزان و اعلام اینکه شرایط خاص کشور و مشکلات بودجه ای منجر به تأخیر در پرداخت بهای گندم خریداری شده است؛ اقدامی پسندیده و اخلاقی و بیانگر مسئولیت‌پذیر بودن مدیران است و این مهم عامل اساسی در نزدیک شدن بیشتر آن‌ها به مردم خواهد بود.
*حمایت از کشاورزان رونق تولید را به‌دنبال دارد
نماینده کردستان در انجمن کشاورزان خبره و رئیس نظام صنفی کشاورزان شهرستان بیجار اظهار کرد: در سالی که به نام جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده است می‌طلبد حمایت بیشتری از قشر زحمت‌کش کشاورز شود.
سید حسین رحیمی ادامه داد: حدود پنج ماه از زمان آغاز برداشت گندم در استان می‌گذرد ولی هنوز بهای کامل خرید تضمینی این محصول به حساب گندمکاران پرداخت نشده است.
وی اضافه کرد: کشاورزان بدون هیچ منتی بار امنیت غذایی را در تأمین قوت لایموت مردم برعهده گرفته‌اند و تنها انتظاری که دارند این است به‌موقع مطالباتشان را پرداخت کنند.
رئیس نظام صنفی کشاورزان شهرستان بیجار افزود: زمان کاشت محصول فرا رسیده و کشاورزان برای تهیه نهادهایی هم چون بذر و کود نیاز به پول نقد دارند ولی خیلی از آن‌ها نتوانسته‌اند آن را تأمین کنند.
طبق آمار تاکنون حدود 11 همت برابر با 57 درصد قیمت گندم کشاورزان کردستانی پرداخت شده است.
کردستان رتبه نخست سطح زیرکشت و تولید گندم دیم کشور را دارد و بیشتر کشاورزان این استان در بخش زراعی و به کشت این محصول راهبردی مشغول‌اند و بر روی بهای حاصل از فروش این محصول به‌منظور تأمین نیازهایشان برنامه‌ریزی می‌کنند.
  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/87731