کد خبر : 87983
تاریخ : 1403/8/6
گروه خبری : اقتصادی

برداشت محصول طلایی از قطب تولید سیب‌زمینی


کردستان یکی از قطب‌های تولید سیب‌زمینی پاییزه در کشور است، دشت‌های قروه و دهگلان و روستاهای اطراف این دو شهرستان، جزو مناطق اصلی کشت این محصول در استان کردستان محسوب می‌شوند. سیب‌زمینی بعد از گندم دومین محصول پرفروش و درآمدزای کشاورزان کردستانی محسوب می‌شود و هر ساله بیش از 300 تا 400 هزار تن از این محصولات را روانه بازار مصرف می‌کنند.
بر اساس برآورد انجام شده از سطح افزون بر هشت هزار هکتار مزارع زیر کشت سیب‌زمینی در استان امسال 341 هزار تن محصول برداشت می‌شود، محصولات تولیدی در کردستان با دارابودن شرایط کشت ایده‌آل و عدم آفت‌های مضر همواره از کیفیت بالایی برخوردار بوده و توجه مشتریان زیادی از داخل و خارج کشور را به خود جلب می‌کند.
هرساله از اواسط مهرماه کار برداشت سیب‌زمینی در کردستان آغاز می‌شود. برداشت سیب‌زمینی از دشت‌های کردستان برداشت سیب‌زمینی از دشت‌های زیبای کردستان بیانگر تنوع طبیعی و اقلیمی این منطقه و فرصتی برای نشان‌دادن قابلیت‌های کشاورزی و اقتصادی این استان محسوب می‌شود.
دشت‌های کردستان به‌دلیل خاک حاصلخیز و شرایط اقلیمی مناسب، محیطی ایده‌آل برای کشت این محصول ارزشمند فراهم آورده است و هر ساله، با آغاز فصل برداشت، کشاورزان محلی با بهره‌گیری از دانش سنتی و فنّاوری‌های نوین، محصولاتی با کیفیت بالا برداشت و راهی بازار عرضه می‌کنند.در این روزها، دشت‌های پهناور کردستان شاهد حضور زنان و مردان سخت‌کوشی است که سیب‌زمینی‌های طلایی را با هزاران امید از دل خاک بیرون می‌کشند تا روانه بازار کنند.
*به وقت بردداشت
مسیر سنندج به سمت دهگلان را آفتاب نزده در پیش می‌گیریم در خنکای صبح وارد اراضی یکی از کشاورزان می‌شویم همه از زن و مرد حتی کودکان مشغول کار برداشت سیب‌زمینی هستند. گونی‌های سفید در بین اراضی پر از سیب‌زمینی‌های طلایی می‌شود چند نفر هم مسئول بستن گونی‌ها هستند تا در کوتاه‌ترین زمان بار کامیون‌ها شوند.
فاطمه خانم از سختی کار برایمان می‌گوید خودشان اراضی گندم دارند زیاد نیست و به همین خاطر برای تأمین مخارج زندگی خود و فرزندان‌اش مجبور است در فصل برداشت سیب‌زمینی هم روی اراضی کشاورزی دیگران کار کند.
برداشت امروز نسبت به گذشته به‌خاطر وجود برخی از ماشین‌آلات که به نوعی سیب‌زمینی‌ها را از دل خاک بیرون می‌کشند کمی آسان شده است اما در دمای سرد صبحگاهی در این روزهای سرد پاییزی در آفتاب ظهر کمی کار دشوار می‌شود. دست‌کش‌های خاک گرفته‌اش را تکان می‌دهد و می‌گوید نان ما هم از همین زمین‌ها بدست می‌آید.
در ادامه باید گفت افزایش بی‌حساب و کتاب تولید سیب‌زمینی و پیاز طی چند سال اخیر معضلی است که در نقاط مختلف کشور اتفاق افتاد، سال گذشته قیمت سیب‌زمینی برای کشاورزان مقرون‌به‌صرفه بود.از این رو سطح زیر کشت این محصول در سال زراعی 1402-1401 افزایش یافت، این افزایش تولید موجب افت قیمت و زیان کشاورزان شد.
آقای محمدی صاحب زمین چند 100 هکتاری است و امسال نیز با وجود مشکلاتی که در سال گذشته در عرضه این محصول به بازار پیش آمد دل را به دریا زده و به امید فروش سیب‌زمینی‌های طلایی را با بیش از 60 نیروی کار از دل خاک بیرون می‌کشد و به قول خودش بعد از دسته‌بندی و انجام برخی اقدامات راهی بازار و یا انبار می‌کند. می‌گوید: سیب‌زمینی‌کاران استان سال گذشته زیان دیدند بیش از 110 هزار تن سیب‌زمینی در اسفندماه سال گذشته در انبارها و سردخانه‌های استان باقیمانده بود.
*حمایت از کشاورزان
حمایت از کشاورزان در قالب طرح خرید تضمینی سیب‌زمینی در سطح استان باید با برنامه‌ریزی انجام شود یکی از مشکلات جدی ما کشاورزان نبود واحدهای صنایع تبدیلی است.
کشاورزان بیشترین سهم را در اقتصاد کردستان به خود اختصاص داده‌اند به طوری که عموم کارشناسان، براین باورند که مسیر رشد اقتصادی کردستان از توسعه صنایع کشاورزی می‌گذرد.با وجود تولید محصولات با کیفیت کشاورزی در استان، از نظر توسعه صنایع تبدیلی کردستان وضعیت چندان مساعدی ندارد، توسعه صنایع تبدیلی علاوه بر ایجاد ارزش افزوده بالا در بخش کشاورزی به اشتغالزایی و افزایش درآمد سرانه مردم هم کمک کند.
*تولید 340 هزار تن سیب‌زمینی در کردستان
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان می‌گوید: در مجموع یک میلیون و 200 هزار هکتار اراضی زراعی در سطح استان یک میلیون هکتار دیم و 120 هزار هکتار آبی است که 8 هزار و 350 هکتار آن به کشت سیب‌زمینی اختصاص دارد.
کردستان یکی از استان‌های مستعد کشور در زمینه کشت سیب‌زمینی است، تولید این محصول علاوه بر تأمین نیازهای استان، به دیگر استان‌های کشور صادر می‌شود. 12 رقم سیب‌زمینی پرمحصول و با کیفیت در استان کشت می‌شود که مصرف استان از این میزان حدود یک‌سوم است و مابقی آن به استان‌های دیگر و در صورت لزوم به اقلیم کردستان عراق صادر می‌شود.
به گفته فریدون حامدی، میانگین تولید سیب‌زمینی در مزارع کردستان 10 تن بالاتر از متوسط کشوری است.
وی با بیان اینکه فصل برداشت سیب‌زمینی از اواسط مهر ماه در استان آغاز می‌شود و این روند تا میانه‌های آبان ماه ادامه دارد، عنوان کرد: سطح زیرکشت سیب‌زمینی در استان کردستان در سال زراعی جاری بیش از هشت هزار و 300 هکتار است.
بر اساس برآورد انجام‌شده از سطح افزون بر هشت هزار هکتار مزارع زیر کشت سیب‌زمینی در استان سال جاری بیش از 340 هزار تن محصول برداشت می‌شود.
به گفته وی، بیش از 90 درصد اراضی زیرکشت سیب‌زمینی استان مربوط به شهرستان‌های قروه و دهگلان است و از لحاظ سطح زیرکشت این محصول در استان 2.3 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان اظهار کرد: میانگین تولید سیب‌زمینی در هر هکتار از مزارع استان حدود 42 تن است که 10 تن بالاتر از متوسط کشوری است.
*اهمیت اقتصادی سیب‌زمینی
عملیات کاشت، داشت و برداشت سیب‌زمینی در شهرستان‌های قروه و دهگلان به طور مکانیزه انجام می‌شود بنا به گفته این مقام مسئول تغییر شیوه کاشت و تغذیه مناسب موجب افزایش عملکرد این محصول در واحد سطح شده است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: محصول سیب‌زمینی در استان شامل کشت قراردادی نیست از این رو قیمت محصول سیب‌زمینی تابع عرضه و تقاضا است و در حال حاضر به طور عمده هرکیلوگرم از این محصول به قیمت هشت تا 10 هزار ریال به فروش می‌رسد.
سیب‌زمینی به‌عنوان یکی از محصولات راهبردی استان کردستان، نقش مهمی در اقتصاد منطقه‌ ایفا می‌کند. این محصول علاوه بر تأمین نیاز داخلی، به سایر استان‌ها و حتی کشورهای همسایه نیز صادر می‌شود و ارزآوری قابل توجهی برای کشور به همراه دارد.
چالش‌ها و فرصت‌هابا وجود موفقیت‌های کسب شده، کشاورزان با چالش‌هایی همچون نوسانات قیمت، کمبود آب و هزینه‌های بالای تولید مواجه هستند. از سوی دیگر، وجود بازارهای داخلی و خارجی مناسب، فرصت خوبی برای توسعه صادرات سیب‌زمینی و افزایش درآمد کشاورزان است.
*و اما...
بخش عمده‌ای از محصولات باغی استان با توجه به نبود، تقاضا از طرف صنایع تبدیلی در قالب مصرف تازه‌خوری در گوشه و کنار خیابان‌ها عرضه می‌شود محصولاتی که با توجه به شرایط نامطلوب نگهداری و عرضه همواره با ضایعات زیادی همراه هستند. بر اساس گزارشات سازمان جهاد کشاورزی میزان ضایعات محصولات کشاورزی حدود 30 درصد است. یعنی تقریباً حدود یک‌سوم تولیدات، تبدیل به ضایعات می‌شود و از نظر اقتصادی این یک آسیب جدی است. قطعاً توسعه صنایع تبدیلی و تکنیک‌های پس از برداشت موجب کاهش این آسیب‌ها می‌شود.
استان کردستان از نظر داشتن نیروی متخصص برای راه‌اندازی صنایع تبدیلی مشکل و کمبودی ندارد و دارای فارغ‌التحصیلان توانمند در اغلب تخصص‌های مورد نیاز صنعت است. برای مثال دانشگاه کردستان در رشته صنایع غذایی بیش از هشت سال است که دانشجو پذیرش می‌کند، دانشجویان بسیار راغب و توانا که بعد از فارغ‌التحصیل شدن ظرفیت بسیار ارزشمندی هستند که باید به‌کارگیری شود.
بیشتر محصولات باغی و زراعی در استان دیمی و به‌صورت سنتی کاشت و برداشت می‌شود. اگر توسعه‌ای در این مسیر صورت گرفته باشد خود تولیدکننده کار می‌کند و پیگیر تمامی راهکارهاست که به نتیجه مطلوبی برسد.
فراز و فرود قیمتی محصولات کشاورزی به‌خصوص سیب زمینی ارتباط آنچنانی باتحریم و صادرات ندارد و درعلم اقتصاد این فراز و فرود قیمتی را با «قضیه تار عنکبوتی» توضیح می‌دهند.
به این معنا که در قیمت و میزان تولید محصولات فاسدشدنی کشاورزی تعادل معنایی وجود ندارد و به عرضه و تقاضای این محصولات برمی‌گردد. چنانچه نمودار تغییرات قیمت آن‌ها در چند سال ترسیم شود، طرحی شبیه تار عنکبوت نمایان می‌شود.
اگر کشاورز در حوزه تولید خود حمایت نشود، کشت دیگری را انجام خواهد داد. دولت باید هزینه‌های تولید را کاهش دهد تا برای کشاورز سود داشته باشد. وقتی کشاورزی در یک فصل نکارد سال بعد به علت کمبود گران می‌شود یا یک سال آنقدر کشت می‌شود که تولید اضافی دور‌ریز می‌شود باید توازن در تولید در کشور باشد.
برای جلوگیری از زمین‌گیر شدن سیب‌زمینی‌کاران مانند سال گذشته دولت و نهادهای سیاست‌گذاری با در اختیار گذاشتن اطلاعات لازم،کشاورزان را از اوضاع بازار آگاه و با اتخاذ سیاست حمایتی هوشمندانه با تمرکز بر محصولات کشاورزی، از ضرر و زیان کشاورزان و مصرف‌کنندگان در نتیجه نوسان‌های قیمتی جلوگیری و دست واسطه‌گران را کوتاه کنند.
  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/87983