کد خبر : 88410
تاریخ : 1403/8/16
گروه خبری : جامعه

با قاتل خاموش حیات کره زمین آشنا شوید!

زیرا انداختن آن روی زمین آسیب‌های جبران‌ناپذیری به طبیعت و انسان‌ها در کره زمین وارد می‌کند.
در حال حاضر پرحجم‌ترین زباله در جهان ته‌سیگارهایی است که روزانه توسط میلیون‌ها انسان مصرف و در طبیعت رها می‌شود. این زباله‌ها با وجود اینکه حجم زیادی ندارند؛ اما به‌دلیل تعداد استفاده زیاد محیط‌زیست را آلوده و از طریق پرندگان و حیوانات وارد چرخه غذایی انسان شده و موجب بسیاری از بیماری‌ها و سونامی‌های گوارشی و سرطان‌ها می‌شوند.ته‌سیگار یک پسماند بسیار خطرناک و قاتل خاموش زمین است و مهم‌ترین ضررش ماده سمی به نام آرسنیک است که در فیلتر آن وجود دارد. هشت میلیارد نخ سیگار می‌تواند، سالانه نیاز آبی شهری به بزرگی ‌هفت برابر وسعت تهران را برای همیشه از چرخه مصرف خارج کند.
آمارها می‌گویند سالانه 4.5 تریلیون ته‌سیگار از 5.6 تریلیون سیگار مصرف‌شده دور انداخته می‌شود و این عدد بزرگ برای نگرانی کافی است. سهم ته‌سیگار از تمام پسماندهای دنیا 30 تا 40 درصد است که بخش زیادی از آن در جنگل‌ها، سواحل، آبراهه‌ها و معابر شهری رها می‌شوند، افراد زیادی که سیگار مصرف می‌کنند به گمانشان اگر ته‌سیگار را زیر پا له کنند و یا از پنجره خودرو به بیروت پرتاب کنند پس دیگر این پسماند ناپدید شده است درحالی‌که این‌طور نیست بلکه تازه روند تخریب آن در طبیعت آغاز می‌شود چون باد و باران ته‌سیگارها را به‌عنوان پسماندهایی سرگردان پخش می‌کند و در نهایت دودش به چشم ما انسان‌ها می‌رود.
همچنین در ته‌سیگار علاوه بر آرسنیک 36 ماده شیمیایی و فلز سنگین دیگر نیز وجود دارد که با رهاشدن در طبیعت علاوه بر نفوذ بر منابع آبی، در منابع خاکی را نیز نفوذ می‌کند.به‌طوری مطالعات علمی نشان می‌دهد هر ته‌سیگار در صورت بارندگی نزدیک به یک مترمربع از زمین اطراف خود را آلوده می‌کند.
خطر انداختن ته سیگاری در طبیعت به‌قدری است که در برخی از کشورها جریمه‌هایی برای پرتاب‌کردن ته‌سیگار به طبیعت وضع شده که بالاترین آن دو هزار پوند در انگلستان است.
ممکن است کاغذ ته‌سیگار بسته به شرایط محیطی بین یک تا 36 ماه از بین برود اما سم رهاشده از فیلتر آن نه این سم تا مدت‌ها در خاک باقی می‌ماند و تا زمانی که آن‌ها در خاک هستند، خاک‌آلوده باقی می‌ماند. «طبق برآورد وزارت صنعت معدن و تجارت، سالانه حدود 55 میلیارد نخ سیگار در کشور دود می‌شود و حداقل 50 درصد از این تعداد در محیط رها می‌شود.» در فیلتر باقیمانده از سیگارهای دود شده، مواد سمی و فلزات سنگین خطرناک دیگری چون نیکوتین، سرب، مس و کروم هم وجود دارد، موادی که سالانه سبب مرگ میلیون‌ها پرنده و آبزیان ساکن در تالاب‌ها، دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و دریاهای آزاد می‌شوند.
یک پژوهشگر در زمینه پسماند در این زمینه می‌گوید: مشکلات ته‌سیگار در نهایت به خود ما بازمی‌گردد، زمانی که مواد سمی ته‌سیگار جذب خاک می‌شود؛ موجب آلودگی پوشش گیاهی و علفزارها می‌شود، سپس حیواناتی مانند گاو، گوسفند، مرغ و خروس و… از این علفزارها تغذیه می‌کنند و مواد شیمیایی وارد بدن آن‌ها می‌شود که ممکن است موجب مسمومیت و حتی مرگ آن‌ها شود. با مصرف گوشت قرمز و سفید و لبنیات نیز این مواد سمی موارد بدن انسان‌ها می‌شود. یکی از عمده‌ترین دلایل افزایش بیماری‌ها و سونامی‌های گوارشی و سرطان‌ها به‌حساب می‌آید.
کامران امیری ادامه می‌دهد: گاهی ممکن است در اثر یک سهل‌انگاری و با انداختن یک ته‌سیگار به زمین در طبیعت و مخصوصاً در جنگل‌ها آتش‌سوزی‌های بزرگ و جبران‌ناپذیری اتفاق افتد و باعث ازبین‌رفتن تنوع زیستی، از بین‌ رفتن زیستگاه حیوانات وحشی، آلودگی هوا، جنگل‌زدایی و مرگ انسان‌ها شود.
وی افزود: متأسفانه در کشور ما قانونی برای انداختن ته‌سیگار بر روی زمین وجود ندارد و این خود ما هستیم که برای سلامت خودمان باید در این زمینه بیشتر مراقبت کنیم. این پژوهشگر حوزه پسماند بیان کرد: وقتی که ته‌سیگار بر روی آب‌وخاک اثر می‌گذارد قطعاً بر روی گیاهان هم اثرگذار خواهد بود این خودش بسیار خطرناک است و می‌تواند منابع آب‌وخاک را آلوده کند،ته‌سیگار یک پسماند خطرناک است.
  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/88410