کد خبر : 88549
تاریخ : 1403/8/20
گروه خبری : کاردانش

تمام سلول‌های بدن خاطره را به یاد می‌آورند


همه می‌دانند مغز انسان و به خصوص سلول‌های آن خاطرات را نگهداری می‌کنند. گروهی از محققان کشف کرده اند سلول‌های بخش‌های دیگر بدن نیز عملکرد حافظه را انجام می‌دهند و روش‌هایی تازه برای درک شیوه عملکرد حافظه و ایجاد پتانسیل ارتقای یادگیری و درمان چالش‌های مرتبط با حافظه فراهم می‌کنند.
«نیکلای کوکوشکین» مولف ارشد پژوهش که در نشریه «نیچر کامونیکیشنز» منتشر شده، در این باره می‌گوید: یادگیری و حافظه به طور کلی فقط با مغز و سلول‌های آن مرتبط هستند اما تحقیق ما نشان می‌دهد سلول‌های دیگر بدن نیز می‌توانند از خاطرات بیاموزند.
این تحقیق با هدف درک این فرایند است که آیا سلول‌های غیر مغزی با وام گرفتن یک ویژگی نورولوژیکی قدیمی به نام«تاثیر فاصله ای انبوه» می‌توانند به حافظه کمک کنند یا خیر. این ویژگی نشان می‌دهد انسان‌ها هنگامیکه اطلاعات را در فواصل زمانی مطالعه می‌کنند آنها را بهتر از روش مطالعه یکباره، حفظ می‌کنند.
محققان در این پژ وهش یادگیری طی زمان را با بررسی نوع سلول غیرمغزی در آزمایشگاه( یکی از سلول‌های بافت عصبی و دیگری از بافت کلیه) انجام دادند. آنها سلول‌های مذکور را در معرض الگو‌های مختلف سیگنال‌های شیمیایی قرار دادند، مانند هنگامیکه فرد اطلاعات تازه ای می‌آموزد، سلول‌های مغز وی در معرض الگوی انتقال دهنده‌های عصبی قرار می‌گیرند.
در این فرایند «ژن حافظه» که وقتی سلول‌های مغزی الگویی در اطلاعات می‌یابند و ارتباطاتشان را دوباره می‌سازند تا خاطره را بسازند در سلول‌های غیر مغزی نیز فعال شد.
محققان برای رصد خاطره و فرایند یادگیری این سلول‌های غیرمغزی را مهندسی کردند تا پروتئینی درخشنده بسازند که این امر نشان می‌دهد ژن خاطره چه زمان فعال و چه زمان غیر فعال می‌شود.
نتایج پژوهش نشان داد سلول‌های مذکور می‌توانند تعیین کنند چه زمان پالس‌های شیمیایی به جای طولانی شدن، تکرار می‌شود. این پالس‌ها عملکرد انفجار انتقال دهنده عصبی در مغز را تقلید می‌کنند. این فرایند مشابه وقتی است که نورون‌های مغز انسان اطلاعات را به جای یکباره در فواصلی می‌آموزند.
به گفته محققان این یافته نه تنها روش‌هایی نوین برای بررسی حافظه ارائه می‌کند بلکه، نشان دهنده دستاوردهای بالقوه سلامتی نیز است.
  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/88549