کد خبر : 88874
تاریخ : 1403/8/27
گروه خبری : جامعه

استاندار همدان تشریح کرد:

تدوین نقشه جامع تحول و پیشرفت استان، با نقش‌آفرینی مردم و انتفاع آنان


حمید ملانوری‌شمسی روز یکشنبه در جلسه کارگروه نقشه جامع تحول و پیشرفت استان که با حضور جمعی از مدیران در سالن جلسات دفتر استانداری برگزار شد، بیان کرد: تأکید بنده از روز نخست مسئولیت در استان، همواره بر برنامه‌محور بودن دستگاه‌های اجرایی بوده که اگر این‌طور نباشد، دچار روزمرگی و رکود می‌شویم.
وی با اشاره به حضور خود در هیئت دولت مبنی بر ارائه برنامه‌ برای استان همدان، گفت: آنجا بنده از دولت محلی، نوآوری و برنامه‌های تحولی و جهشی سخن گفتم که البته می‌دانید این کلمات هریک بار معنایی خاص خود را دارد و به‌سادگی نمی‌توان از کنار آن‌ها عبور کرد.
استاندار همدان در ادامه تصریح کرد: ما در کنار تحقق نسبی عدالت، به یک رشد علمی خوبی هم دست یافته‌ایم، اما بیانیه گام دوم نشان می‌دهد باید به دوره دوم 40 ساله وارد شویم. تأکید بیانیه گام دوم هم جوان‌گرایی، مشارکت مردمی و خلاقیت و نوآوری بوده که نیازمند تغییر برنامه‌ها و سپس سبک و سیاق مدیریتی و نظام حکمرانی است.
* ارتباط دقیق بین دستگاه‌ها و مراکز علمی، یک نیاز جدی است
ملانوری‌شمسی تأکید کرد: چاره‌ای جز برنامه‌های تحول‌محور مبتنی بر نوآوری نداریم، این کار توسط نخبگان شکل می‌گیرد؛ بنابراین نیاز به یک ارتباط دقیق بین دستگاه‌ها و مراکز علمی وجود دارد.
وی سپس افزود: امروز بین دستگاه‌های اجرایی و مراکز علمی ارتباط معناداری وجود ندارد و علم در خدمت تولید و توسعه نیست. اگر می‌گوییم مسئله اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و غیره داریم که با برنامه حل می‌شود، پس نیاز است با مراکز علمی و نخبه‌ها ارتباط برقرار کنیم.
استاندار همدان با این بیان که طی کردن راه بدون پُررنگ دیدن نقش مردم میسر نیست، یادآور شد: بدون مشارکت دادن مردم در کارها نمی‌توان پیشرفت کرد.
ملانوری‌شمسی با اشاره به توصیه‌های رئیس‌جمهور در انتهای جلسه گرفتن رأی هیئت دولت برای وی، اعلام کرد: آقای پزشکیان مقرر کرد نقشه‌ای داشته باشید که جامع بوده و مبتنی بر تحول و پیشرفت تدوین شده باشد تا بتوان از آن به‌عنوان الگو برای سایر استان‌ها بهره برد.
وی با بیان اینکه تأکید رهبر انقلاب در سال‌های گذشته استفاده از واژه پیشرفت به‌جای توسعه است، گفت: نه چون کلمه توسعه بد است، بلکه چون توسعه به زیرساخت‌ها مربوط است و نمی‌توان مدام حول این محور حرکت کرد؛ مهم این است که از هزینه‌ ارتقای زیرساخت‌ها، مردم چقدر منتفع می‌شوند‌؟
استاندار همدان یادآوری کرد: در این دوره نیز برنامه هفتم توسعه به برنامه هفتم پیشرفت تغییر نام داده و در برش‌های سازمانی و منطقه‌ای، آینده آن دیده شده است.
ملانوری‌شمسی خاطرنشان کرد: باید کاری کرد که تحول صورت گرفته، پیشرفت کنیم و آن پیشرفت، رفاه رقم بزند. صرف عنوان تحول و پیشرفت کافی نیست و باید آثار آن مشهود باشد؛ بنابراین نیاز است مدیران محترم از چارچوب وظایف سازمانی خارج شده و به خلاقیت بیندیشید.
وی اعلام کرد: ما در تدوین نقشه جامع تحول آزمونه (پایلوت) هستیم و از استان همدان که استان همه دانان و شخصیت‌های برجسته است، توقع می‌رود یک نقشه راه الگو تدوین کند.
مقام عالی دولت در استان همدان با ذکر این مثال که بنده به اختراع و ساخت دوباره چرخ معتقد نیستم بلکه معتقدم باید از داشته‌هایمان استفاده کنیم، توضیح داد: باید هر آنچه انجام شده را آورده و نقاطی که داریم را ارزیابی کنیم تا بتوانیم با ظرفیت‌های خصوصی و دولتی، یک نقشه جامع‌نگر تهیه کنیم؛ البته این کار نباید درگیر یک فرآیند طولانی شود، بلکه یک فرصت دوماهه برای جمع‌بندی آرا و نظرات مدیران دستگاه‌ها، کافی است.
ملانوری‌شمسی‌ با اشاره به اینکه عدالت و انصاف شعار این دولت است و قدردانی از اقدامات انجام‌شده بر ما فرض است، ابراز کرد: باید جهت و نگاه را عوض کرد و با قدرت مسیر تحول را ادامه داد.
وی بیان کرد: هوش مصنوعی به‌سرعت درحال گرفتن فضاهای اجتماعی و اقتصادی است، باید از این مزیت در برنامه‌ریزی‌ها بهره برد و از فرصت‌های آن استفاده کرد.
* ظرفیت رسانه‌ها بیش از خبررسانی است
استاندار همدان خبرنگاران را یک منبع عظیم از نیروی انسانی مجرب و متخصص و ظرفیت در بخش رسانه خواند و بر بهره‌مند شدن از ظرفیت آنان تأکید کرد.
ملانوری‌شمسی با ذکر این نکته که عنوان جلسه کارگروه بوده و باید 10 تا 12 کمیته‌های ذیل آن تشکیل شوند، پیشنهاد داد: کمیته آموزش، علم و فناوری، فرهنگی و اجتماعی، رسانه و اطلاع‌رسانی، سازمان‌های مردم‌نهاد، شوراهای اسلامی، صنعت، معدن و تجارت، کشاورزی، دام، طیور و آبزیان، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی، بهداشت، درمان و سلامت، خدمات، سیاسی و امنیتی، انرژی و محیط زیست شکل گرفته و ایفای نقش کنند؛ سپس زیرمجموعه آنان نیز به بحث و بررسی گذاشته شد.
* همدان آزمونه (پایلوت) اجرای نقشه جامع تحول و پیشرفت
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان نیز با بیان اینکه تدوین اسناد و برنامه‌ها الگوی عملیاتی آینده محسوب می‌شوند، افزود: تدوین نقشه جامع تحول و پیشرفت یکی از برنامه‌های پیشنهادی استاندار همدان بوده که رئیس‌جمهور محترم دستور اجرای آن را به‌عنوان نمونه داده‌اند تا درصورت موفقیت، در سایر استان‌ها نیز انجام شود که بعد از تشکیل جلسه، چارچوب کلی آن تعیین شده است.
سیدمجتبی حسینی با اشاره به اینکه در سال‌های قبل یک برنامه عملیاتی سه‌ساله برای استان درنظر گرفته شده، تصریح کرد: ضمن بهره بردن از نقاط مثبت آن برنامه، لازم به یادآوری است که آیین‌نامه نقشه مورد بحث از کشور ابلاغ نشده و مبدع آن استان همدان خواهد بود‌.
وی با بیان اینکه تحول در این عنوان به معنای استفاده از تحولات روز دنیا است، اظهار کرد: آینده‌پژوهی و آینده‌‌نگاری نیز باید در نقشه‌ها دیده شود و صرفاً به مسائل جاری نپردازیم؛ البته با تکیه بر خلاقیت و نوآوری.
این مقام مسئول خطاب‌ به مدیران، تأکید کرد: کلیدواژه‌های مردمی‌سازی اقتصاد، زنجیره ارزش، هوش مصنوعی، خلاقیت و نوآوری، درون‌زا و برون‌گرا بودن، فناوری‌های نوظهور و فرهنگ و آموزش (پیوست فرهنگی و آموزش) را در تدوین برنامه‌ها لحاظ کنید.
حسینی با بیان اینکه تدوین برنامه یک قالب شکلی- ساختاری دارد و یک قالب محتوایی، بر ضرورت برنامه‌ریزی دستگاه‌های حاضر در جلسه در این دو بخش تأکید کرد و سخنانش را خاتمه داد.
* با وجود کسب رتبه‌های برتر، در برخی بخش‌ها مشکلاتی هم داریم!
معاون توسعه مدیریت و منابع استاندار همدان نیز با اشاره به تعدد و تعارض برنامه در سال‌های قبل، اظهار کرد: گزارش‌ها نشان می‌دهد با وجود اینکه تمام توان مدیریت کشور بسیج شده، فقط 35 درصد این برنامه‌ها در حالت خوش‌بینانه تحقق یافته است.
سیدمحمدرضا میرصفدری با این بیان که با وجود کسب رتبه‌های برتر در برخی بخش‌ها مشکلاتی هم داریم، گفت: ممکن است مؤلفه‌های ارزیابی کامل نبوده و بر کارهای انجام‌شده تطبیق نیافته باشد؛ به‌هرحال باید به این نکته توجه کرد.
وی در ادامه اظهار کرد: مسئله دیگر این است که تهیه اسناد مبتنی بر بخش بوده و حوزه گردشگری که به اذعان همه متولیان امر دارای بالاترین ضریب تکاثر است، جایگاه واقعی خود را در استان پیدا نکرده؛ بنابراین نیاز است به این مقوله به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ارکان توسعه، توجه ویژه شود.
* تحقق برنامه‌های قبلی بین 20 تا 30 درصد بوده است
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان همدان نیز گفت: آسیب‌شناسی برنامه‌های گذشته یکی از محورهای برنامه هفتم توسعه کشور بوده؛ تحقق برنامه‌های قبلی ما بین 20 تا 30 درصد بوده است!
تورج الوانیان گفت: بعد از جمع‌بندی بنا شد برنامه‌ها مسئله‌محور پیش برود و مهم‌ترین مسئله، ناترازی در انرژی، صندوق‌های بازنشستگی و غیره ارزیابی شد.
وی تأکید کرد: رسیدن به اهداف نیازمند برنامه عملیاتی یک‌ساله است، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نیز مکلف به وحدت رویه شده‌ است.
این مقام مسئول با بیان اینکه در سال 1401 با همت مدیران اجرایی یک برنامه سه‌ساله تدوین شد که چارچوب آن نزدیک به برنامه فعلی است، اضافه کرد: این برنامه‌ها متناسب با وظیفه دستگاه‌ها بوده و محورهایی تعیین شده که رجوع به آن‌ها در روند کار برای بهره بردن از اقدامات انجام‌شده، خالی از لطف نخواهد بود‌.
* گفتنی است در این جلسه مدیران حاضر به ارائه پیشنهاد در حوزه چارت تدوین نقشه پرداختند.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/88874