کد خبر : 89051
تاریخ : 1403/9/1
گروه خبری : گردشگری

حفظ طاقبستان و پیشرفت‌های فنی در کاهش رطوبت محوطه


محمد مهدی فیض‌آقایی اظهار کرد: طاقبستان، به‌عنوان یکی از آثار تاریخی مهم ایران، در سال‌های اخیر با چالش‌های مختلفی در زمینه حفاظت از محوطه مواجه بوده است.
وی افزود: یکی از مسائل کلیدی در حفاظت از این اثر، وجود رطوبت در تاق‌ها بوده است که به مرور زمان می‌تواند آسیب‌هایی را به این اثر وارد کند.
مدیر پایگاه ملی طاق بستان کرمانشاه تصریح کرد: به همین دلیل، اقدامات فنی برای کاهش رطوبت و حفظ محوطه به یکی از اولویت‌های اصلی تبدیل شده است.
وی عنوان کرد: از سال 1391، با اجرایی شدن طرح‌ساماندهی مجموعه طاق بستان، اقدامات مختلفی برای کاهش رطوبت آغاز شده است.
ادامه داد: این اقدامات شامل انجام مطالعات اولیه، بررسی دقیق منابع آب زیرزمینی و نحوه نفوذ آن به آثار، راهکارهای مقابله با آنها و نحوه انجام اقدام عملیاتی فنی می‌باشد.
آقایی تشریح کرد: در سنوات گذشته، با استناد به اسناد تاریخی، کف‌سازی مجموعه طاقبستان، خصوص در مقابل طاق‌ها نسبت به سده‌های پیشین توسط مصالح گوناگون بالا آورده شده بود، خصوصاً در آخرین تغییرات، با ایجاد کانال‌های بتنی در دهه‌های سی و چهل، نظام طبیعی عبور آب از مقابل تاق‌ها دچار مشکل شده و در نتیجه باعث نفوذ به دیواره‌های داخلی می‌شده است. با انجام عملیات ساماندهی و کاهش ارتفاع سطح مقابل طاق‌ها نسبت به تراز کف طاق‌ها، و اصلاح مسیر عبور آب به حالت اولیه خود، مشکل رطوبت و نفوذ آب، از ترازهای پایین‌تر به صورت کامل برطرف گردید و در حال حاضر رطوبت از تراز فوقانی طاق وارد اثر می‌شود که مطالعات راه‌کارهای مقابله با آن هم انجام شده و به دنبال بهترین روش اجرا هستیم.
وی بیان کرد: کارشناسان معتقدند که وضعیت کنونی طاقبستان از لحاظ رطوبتی دیگر تهدیدی جدی به شمار نمی‌رود، اما همچنان نیاز به نظارت دقیق و اقدامات پیشگیرانه وجود دارد. برای مقابله با مشکلات رطوبتی، پژوهش‌های بیشتری در حال انجام است تا روش‌های اجرایی به‌منظور کاهش رطوبت به‌طور مؤثرتر و بدون ایجاد خطر به محوطه انجام شود.
فیض آقایی افزود: در نهایت، با توجه به اهمیت طاقبستان به‌عنوان یک اثر تاریخی واجد ارزش ثبت جهانی، حفاظت از آن در برابر آسیب‌های زیست‌محیطی از جمله رطوبت، یکی از اولویت‌های اصلی مسئولان است.
فیض‌آقایی در پایان خاطرنشان کرد: اقدامات فنی انجام‌شده تاکنون گام‌های مهمی در راستای حفظ این اثر با ارزش برداشته است و امید می‌رود که با تخصیص منابع بیشتر و همکاری بین‌دستگاهی، بتوان روند حفاظت از طاقبستان را به نحو مطلوبی ادامه داد.
  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/89051