کد خبر : 89253
تاریخ : 1403/9/6
گروه خبری : جامعه

معاون برنامه‌ریزی و پایش ستاد ملی جمعیت:

3.5 میلیون زوج نابارور در کشور وجود دارد


انسیه کتابچی روز سه‌شنبه در نشست دبیران ستاد جوانی جمعیت استانداری‌ها و دستگاه‌های اجرایی با بیان اینکه عملکرد مثبت استانداری‌ها نرخ باروری را افزایش می‌دهد، اظهار کرد: باید در اجرای برنامه‌ها به سمت موارد زودبازده و اثربخش برویم.
وی ادامه‌ داد: از بین مشوق‌ها، مشوق زمین و مسکن می‌تواند تمایل به فرزندآوری را افزایش دهد و ایجاد خوابگاه‌های متأهلی نیز ازجمله مشوق‌هایی بوده که در افزایش ازدواج و فرزندآوری تأثیرگذار است.
معاون برنامه‌ریزی و پایش ستاد ملی جمعیت سامان‌دهی مراکز ناباروری پیگیری اجرای نظام اجرا، غربالگری ناباروری نوجوانان و جوانان در معرض بررسی‌های اولیه ناباوری بدون ایجاد حساسیت در خانواده‌ها را ازجمله راهکارهای افزایش جمعیت عنوان کرد.
کتابچی از نمایندگان استانداری‌ها خواست تا نسبت به فعال کردن مراکز سطح دو درمان ناباروری استان‌ها اقدام کنند و با بیان اینکه بیش از 180 مرکز سطح دو ناباروری وجود دارد، گفت: با فرهنگ‌سازی و تبلیغات باید خانواده‌ها نسبت به حضور در این مراکز آگاه شوند.
به گفته وی، 30 درصد زوجین در سن باروری تک‌فرزند قرار دارند و این درحالی است که تک‌فرزندی در فرهنگ ایرانی نیست، اگر همین میزان تشویق به داشتن فرزند دوم شوند، در مدت یکی دو سال بخشی از مسائل حل و جلوی خسارت‌ها در آینده گرفته خواهد شد.
دبیر ستاد ملی جمعیت نیز در این نشست اظهار کرد: استانداری‌ها با مردم در تماس هستند و با نیازها و مشکلات و مسائل آنان آشنایی دارند که مسئولیت اجرای قانون و سیاست‌های جمعیتی در استان‌ها نیز برعهده استانداری‌ها است.
شکیبا محبی‌تبار ادامه داد: براساس بند پ ماده یک قانون، استانداران موظف هستند از طریق شورای تأمین مسائل جمعیتی را پیگیری کنند و براساس بند 10 سیاست‌های کلی نظام، حفظ و جذب جمعیت روستاها و مناطق مرزی و کم‌تراکم و ایجاد مراکز جدید جمعیتی به‌ویژه در دریای عمان و خلیج فارس، با استانداران است.
محبی‌تبار با بیان اینکه بند 9 سیاست‌های کلی هم باید از طریق استانداری‌ها پیگیری شود، گفت: در سفر سیستان و بلوچستان بند 10 قانون پیگیری شد و می‌توانیم ادعا کنیم اهداف این سفر منطبق با این بند است و محقق شد.
وی افزود: اهتمام به پیگیری مباحث جمعیتی در استان‌های ساحلی نیز در اولویت قرار دارد.
دستیار رئیس جمهور در پیگیری طرح‌های خاص نیز در جریان نشست دبیران ستاد جوانی جمعیت استانداری‌ها و دستگاه‌های اجرایی اظهار کرد: الگوهای جمعیتی در دنیا موجب می‌شود سیاستمداران سیاست‌های خود را براساس الگوی جمعیت و باروری تعیین کنند.
محمد نوری با بیان اینکه اگر برنامه‌ریزی از ابتدا صورت نگیرد موجب کاستی‌ها در جامعه می‌شود گفت: طی دو دوره رشد جمعیتی که در دهه 60 و 90 داشتیم، اکنون وضعیت به‌گونه‌ای است که ازنظر کیفی مناسب هستیم و جوانه جمعیت موجب پیشرفت و رشد هر مملکتی می‌شود.
وی با بیان اینکه نرخ باروری تحت تأثیر بسیاری از مؤلفه‌ها است، ابراز کرد: سال 68 وقتی شروع به درمان ناباروری کردیم، هیچ سیاستمداری حاضر نبود روی این بخش انرژی بگذارد؛ چراکه ناباروری را نه مشکل درمانی و نه مشکل بهداشتی می‌دانستند.
دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری طرح‌های خاص ادامه داد: نرخ باروری کاهش یافته و عوامل منفی تأثیرگذار افزایش یافته که همه سیاست‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
وی با اشاره به اینکه پیش‌بینی کرده بودیم که مشکل جدی ما در آینده درمان ناباروری است، گفت: توان باروری زنان در آمریکا 20 درصد کاهش پیدا کرده است و در دهه 70 نیز میزان ناباروری کشور ما بین چهار تا پنج درصد بود، اما اکنون عدد ناباروری اولیه به 15 درصد افزایش یافته است.
نوری افزود: اکنون 20 درصد ناباروری ثانویه داریم که با جمع 15 درصد ناباروری اولیه عدد 35 درصد ناباروری بسیار نگران‌کننده است.
به گفته دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری طرح‌های خاص، عوامل متعددی ازجمله آلودگی هوا، آلودگی صوتی، آلودگی مواد غذایی و آلودگی شیمیایی و استرس‌های متعدد جوامع ازجمله استرس‌های فرهنگی، اجتماعی، شغلی و اقتصادی، در ناباروری تأثیرگذار هستند و اثر این عوامل در جوامع مختلف نیز متفاوت است.
نوری گفت: در کشور ما تأثیر استرس روحی و روانی نخستین عامل و پس از آن آلودگی هوا و مواد غذایی در ناباروری تأثیر داشته است.
وی افزود: در سایر کشورها اختلال ناباروری بین زنان و مردان هرکدام 50 درصد است، اما در کشور ما در استان‌های مختلف این نرخ متفاوت بوده؛ در آذربایجان و کردستان 60 درصد آقایان و 40 درصد خانم‌ها و در شمال کشور خانم‌ها بیشتر ناباروری دارند و الگوها باهم فرق می‌کند.
دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری طرح‌های خاص با بیان اینکه در آینده نزدیک مشکل اصلی ما ناباروری خواهد بود، گفت: از سال 70 درگیر بحث ناباروری هستیم و فعالیت‌های خوبی در این حوزه انجام شده، اما هماهنگی با رشد ناباروری نداشته است.
نوری با بیان اینکه در استان‌ها و در سیستم درمان، ناباروری جا نیفتاده است و هنوز یک حرکت اضافه تلقی می‌شود، اظهار کرد: دیدگاه جمعیتی می‌تواند حرکت‌دهنده سیاستمداران برای ارائه خدمات مناسب با این موضوع باشد.
وی گفت: برای رفع مشکلات آینده باید پزشک خانواده و سیستم ارجاعی در کشور جا بیفتد، تا زمانی که پزشک خانواده و سیستم ارجاعی در کشور جا نیفتد، کارها معنی‌دار نخواهد بود.
نوری با اشاره به وضعیت بیمه‌ها و ارائه خدمات ناباروری از سوی آن‌ها، ابراز کرد: بیمه‌ها تعداد کمی از خدمات را زیر پوشش قرار می‌دهند و عمده‌ترین مشکل نیز افزایش قیمت تجهیزات مصرفی در حوزه ناباروری است.
دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری طرح‌های خاص افزود: افزایش قیمت تجهیزات مصرفی ناباروری سرسام‌آور است و بیمه‌ها نیز آن‌ها را زیر پوشش قرار نمی‌دهند، بیمه‌ها یک‌سری خدمات جزئی را زیر پوشش قرار می‌دهند و بیمار مجبور است هزینه‌های ناباروری را خود پرداخت کند.
وی با بیان اینکه در وزارت بهداشت انجمن‌های متخصص بسیاری ازجمله انجمن متخصصین زنان در فلوشیپ ناباروری فعال هستند، گفت: از ظرفیت این انجمن‌ها باید استفاده شود.
نوری افزود: شروع‌کننده درمان ناباروری عمدتاً همکاران متعهد و مذهبی بودند، در همه فیلدهای پزشکی زیرمیزی وجود دارد، اما در درمان ناباروری این موضوع وجود ندارد و جامعه پاکی هستند.
دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری طرح‌های خاص با بیان اینکه باید کمک کنیم این جامعه پاک، پاک بماند و مانند رشته‌های دیگر پدیده شوم زیرمیزی در آن رسوب نکند، گفت: بیمه‌ها، وزارت بهداشت، ستاد ملی جمعیت و انجمن ناباروری می‌توانند در کنار یکدیگر با ارزیابی مشکلات به موضوع جمعیت ورود کنند.
وی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: در منطقه خود در درمان ناباروری رتبه بالایی داریم و البته در این حوزه نیازمند ارتباطات بین‌المللی هستیم.

  لینک
https://sepehrgharb.ir/Press/ShowNews/89253