شناسه خبر:153
1397/6/6 11:03:50

مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي کردستان: با خانه مسافرهاي غيرمجاز برخورد جدي ميکنيم

سپهرغرب، گروه گردشگري - شکيبا کوليوند: بارها و بارها شنيدهايم که گردشگري ميتواند موتور محرکهاي براي رونقبخشي به اقتصاد و روشنکننده جرقهاي براي انتقال فرهنگ و هنر يک منطقه به ديگر مناطق باشد. بااينحال اگر فضاي حاکم بر زيرساختهاي گردشگري بهطور مناسبي فراهم نشود، آنچه عايد گردشگري ميشود چيزي جز فرصتسوزي نخواهد بود. مديريتهاي نامناسب ميتواند زمينههاي رشد و توسعه بخش مهمي از اقتصاد در شهرهاي ايران را ناکام کند که در اين راه، ميتوان به رشد خانه مسافرها بهعنوان مختلکنندههاي اصلي فعاليت هتلها اشاره کرد.

گردشگري ازجمله قابليتهايي است که ميتواند روند تحول اقتصاد يک منطقه را به جريان بيندازد. استان کردستان با د اشتن شرايط مناسب آب و هوايي و طبيعت بکر از سويي و جاي دادن بيش از 800 اثر تاريخي و باستاني در دل خود ميتواند مقصد گردشگران بيشماري باشد.

اسکان و اقامت، نخستين و ازجمله اصليترين دغدغههاي هر مسافر است که توجه به اين موضوع و بهبود زيرساختهاي لازم در اين راه ميتواند به بيشتر شدن رغبت مسافران بيانجامد.

با توجه به فعاليتهاي خانه مسافرهاي غيرمجاز در سطح کشور و البته استان کردستان پيگير اين موضوع شديم و گفتوگويي با رئيس جامعه هتلداران ايران، مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي و رئيس جامعه هتلداران استان کردستان صورت گرفت که در ادامه ميخوانيم:

      مناطق غرب کشور، مقصد سفر باشند نه مسير سفر

در اين راستا ابتدا به موقعيت مناسب گردشگري مناطق غرب کشور و وضعيت هتلها و خانه مسافرهاي اين مناطق پرداخته شد.

رئيس جامعه هتلداران ايران در ابتداي گفتوگو ضريب اشغال هتلهاي غرب کشور را زير 40 درصد عنوان کرد و گفت: متأسفانه فصلي بودن گردشگري غرب کشور باعث ميشود که هتلداران کمتر به سرمايهگذاري در اين استانها رغبت داشته باشند.

جمشيد حمزهزاده با بيان اين موضوع به شهرهاي کردستان و ايلام اشاره و تصريح کرد: ميزان رغبت سرمايهگذاران در برخي از شهرهاي غربي کشورمان نامناسب بوده و از سويي ديگر افزايش بيرويه خانه مسافرها مطرح است که سدي بر سر راه صنعت هتلداري در اين مناطق شدهاند.

وي با تأکيد بر شرايط آب و هوايي و طبيعت بکر مناطق غرب کشور و جايگاه مناسب آن در موقعيتهاي مناسب گردشگري، عنوان کرد: مناطق تاريخي و طبيعي غرب کشور قابليت تبديل شدن به مقصد سفر را دارند و نبايد تنها مسير سفر و محل عبور مسافران باشند.

حمزهزاده در ادامه تأکيد کرد: بايستي به اين مناطق نگاه ويژهاي داشت و بهنوعي درراه حمايت از بخشها و زيرساختهاي گردشگري آنها قدم برداشت که هتلها يکي از زيرساختهاي اساسي در اين راه است.

رئيس جامعه هتلداران ايران در پايان گفتوگو با خبرنگار روزنامه سپهرغرب گفت: آنچه بيش از هر چيز مانعي بر سر راه هتلهاست، چيزي نيست جز خانه مسافرهاي بدون مجوز که بايستي به اين موضوع بيش از هر چيز ديگر دقت کرد.

      برخورد جدي با خانه مسافرهاي غيرمجاز کردستان

مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي استان کردستان صبورانه در ابتداي گفتوگو به مشکلات و دغدغه مندي هتلداران کردستان گوش کرد و در اين خصوص اظهار کرد: در حال حاضر هتلداران استان شرکتي را تأسيس کردهاند و قرار است بهواسطه اين اتحاديه اقدامات مناسبي در زمينه هتلداري در کردستان شکل گيرد.

سيد محسن علوي ضمن تأکيد بر حمايت مسؤولان مربوطه در استان کردستان از اين اتحاديه، عنوان کرد: بهواسطه اين اتحاديه، ساماندهي خانه مسافرهاي کردستان به خود هتلداران اين استان واگذار خواهد شد.

وي با اشاره به اينکه مجوز احداث دفتر اتحاديه هتلداران بهتازگي امضاشده، اظهار کرد: دفتر آنها هنوز افتتاح نشده و اميد است با افتتاح آن پارهاي از مشکلات صنعت هتلداري در استان کردستان مرتفع شود.

علوي با تأکيد بر اين موضوع که در تمامي شهرهاي استان کردستان با جدّيت با خانه مسافرهاي فاقد مجوز مقابله کردهايم، افزود: در سراسر کشور ايران، فعاليت خانه مسافرها آزاد است و شاهد فعاليت آنها نيز هستيم اما در اين راه، قانون را زير پا گذاشتهايم تا بتوانيم از صنعت هتلداري در استان حمايت کنيم.

مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي استان کردستان با بيان اينکه در هيچيک از شهرهاي استان بهجز شهر بانه شاهد فعاليت خانه مسافرها نخواهيم بود، تأکيد کرد: تصميمگيري جهت فعاليت خانه مسافرهاي شهر بانه پيشتر انجامگرفته، چنانکه اگر امروز اين برنامهها در دست بررسي قرار ميگرفت، اين تصميم براي بانه نيز گرفته نميشد.

      امروزه به سبب افزايش هتلها، خانه مسافرها تبديل به معضل شدهاند

علوي با اشاره به اين وضعيت تشريح کرد: زماني تعداد مسافرهاي شهر بانه به حدي بالا بود که مجبور به اسکان آنها در مدارس بوديم، بااينوجود بازهم مشکلات عديدهاي براي اسکان مسافران داشتيم که براي رفع اين مسئله اعطاي مجوز به خانه مسافرها مطرح شد.

اين مقام مسؤول ادامه داد: در حال حاضر به سبب افزايش هتلها، خانه مسافرها معضل شدهاند، اما بايد قبول کرد که امروزه قيمت هتلها براي قشر متوسط گران است و اگر خانه مسافرها نيز نباشند، آنها باز به هتلها نخواهند رفت و در خيابانهاي شهر چادر ميزنند.

وي با اشاره به وضعيت درآمدي خانوادهها در سراسر کشور، تصريح کرد: خانوادههاي بيشماري ميخواهند به سفر بروند اما هزينههاي سفر با درآمدها همخواني ندارد، بدين سبب به دنبال کاهش هزينهها هستند و در اين راه به خانه مسافرهاي ارزانقيمتتر مراجعه خواهند داشت.

      قرص و محکم پشت صنعت هتلداري استان کردستان ايستادهايم

مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي استان کردستان تأکيد کرد: برخلاف علمي که به اين مسئله داريم همچنان قرص و محکم پشت صنعت هتلداري استان ايستادهايم و بهشدت از آنها حمايت ميکنيم و در اين راه با خانه مسافرها نيز بهشدت مقابله ميکنيم.

وي با تأکيد بر اين موضوع افزود: نميگذاريم خانه مسافرها در شهرهاي استان کردستان شکلگرفته و به رشد قارچ گونه خود ادامه دهند.

      در حال حاضر همه خانه مسافرهاي کردستان غيرمجازند

علوي تعداد خانه مسافرهاي مجوز دار استان کردستان را 80 تا 100 مورد دانست و اظهار کرد: خانه مسافرهاي فاقد کيفيت و استانداردهاي لازم در کردستان بهزودي پلمب خواهند شد و خانه مسافرهاي استاندارد نيز بايستي مجوزهاي لازم را دريافت کنند، اما در حال حاضر هيچيک از خانه مسافرهاي استان داراي مجوز نيستند چراکه اين خانهها از سال گذشته که مجوزهاي آنها تمام شدهاست، مجوزهاي خود را تمديد نکردهاند.

مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي استان کردستان در پايان گفتوگو با اشاره به اينکه در حال حاضر هر خانه مسافري در کردستان فعال باشد فعاليت آن غيرمجاز است، خاطرنشان کرد: از تعداد خانه مسافرهاي موجود در استان آمار دقيقي وجود ندارد و شايد تعداد آنها در حال حاضر به يک هزار مورد هم رسيده باشد بااينحال خانه مسافرهاي غيرمجاز نيز بايستي ساماندهي شوند و مواردي از آنها که فعاليتهاي قابل قبولي داشتهاند و از استانداردهاي لازم برخوردار هستند نيز بايستي با دريافت مجوزهاي مربوطه در ليست خانه مسافرهاي مجاز وارد شوند.

      خانه مسافرهاي کردستان، بلاي جان صنعت هتلداري

در ادامه با توجه به موقعيت مناسب استان کردستان به لحاظ آب و هوايي و شرايط تاريخي آن در زمينه شرايط هتلها و خانه مسافرهاي اين استان گفتوگويي با رئيس جامعه هتلداران استان انجام گرفت تا از شرايط هتل و خانه مسافرهاي اين استان جويا شويم.

عبدالحميد حميدي در ابتدا با اشاره به وضعيت نامناسب اقتصادي، وضع هتلهاي استان کردستان را نيز نامناسب عنوان و در اين خصوص گفت: در فصل تابستان با توجه به موقعيت مناسب گردشگري در کشور، بايستي ضريب اشغال هتلها ميزان 80 درصد باشد اين در حالي است که هماکنون در کردستان و البته استانهاي غربي کشور اين ضريب زير 50 درصد است.

وي ضمن ابراز تأسف از اين موضوع بر بهبود زمينههاي ارتقاي کيفيت هتلها نيز تأکيد و تصريح کرد: در اين راه جايگاه آموزش، استانداردسازي و بهروز شدن امکانات هتلها مطرح ميشود که بايستي در جهت بهبود آنها قدمي برداشت.

رئيس جامعه هتلداران استان کردستان با اشاره به اين امکانات، عنوان کرد: خوشبختانه تعدادي از هتلهاي تازهساز در استان کردستان از امکانات بهروز و مدرن بهره گرفتهاند اما هتلهاي قديمي استان بايستي قدمي در جهت ارتقاي خود بردارند.

     جاي خالي ارائه تسهيلات کمبهره به هتلداران

وي تصريح کرد: اکثر هتلهاي قديمي استان ازلحاظ مالي و پشتوانه سرمايه مادي ضعيف هستند چنانکه قدرتي براي ارتقاي سيستمها و بهروزرساني آنها ندارند که دراينبين جاي خالي ارائه تسهيلات مناسب احساس ميشود.

حميدي در ادامه خواستار کمکهاي دولت در اين راه شد و افزود: با ارائه کمکهاي تسهيلاتي کمبهره ميتوان به صنعت هتلداري کمکي کرد و منجر به رونق اين بخش شد.

رئيس جامعه هتلداران استان کردستان با تأکيد بر مشکلات ارزي موجود در کشور، ادامه داد: سازندگان هتلها در استان کردستان به سبب اين مشکلات کارهايشان بلاتکليف و نيمهکاره مانده چراکه در خريد مصالح ساختماني و ساير اقلام موردنياز خود با مشکلات عديدهاي روبرو شدهاند.

وي تأکيد کرد: با مشاهده اين مشکلات ميبينيم که امروزه خلأ کمک به سازندگان هتلها در تهيه مايحتاج آنها حس ميشود.

حميدي در اين راستا حل مشکلات را منوط به پشتيبانيهاي لازم از سوي دولت دانست و افزود: ميتوان در اين راه معافيتهاي گمرکي براي سازندگان هتلها قائل شد.

     خانه مسافرهاي فاقد مجوز کمر هتلداران را شکسته است

وي ضمن اشاره به بروز مشکلاتي از سوي خانه مسافرها، تصريح کرد: تعداد بالاي خانه مسافرها در سراسر کشور منجر به خالي ماندن هتلها شدهاست و بايستي اين موضوع را با ديد مناسب و همهجانبهاي بررسي کرد.

رئيس جامعه هتلداران استان کردستان ضمن ابراز خرسندي از نبود حتي يک خانه مسافر در شهر سنندج، عنوان کرد: در اين راستا بانه و مريوان از شهرهايي بوده که در استان با مشکلات عديدهاي مواجه هستند.

وي با بيان اين موضوع تأکيد کرد: خانه مسافرهاي بدون مجاز در شهرهاي بانه و مريوان بسيار زياد بوده چنانکه نزديک به 400 خانه مسافر در اين دو شهر وجود دارد و بيشتر آنها فاقد مجوزهاي لازم هستند.

حميدي با اشاره به اين موضوع افزود: اين خانه مسافرها بهنوعي سد راه فعاليت مناسب هتلها شده و بهراستي خانه مسافرها، ما را ورشکست کردهاند و بر تعداد احداث آنها نيز متأسفانه کنترلي نيست که اين جاي نگراني دارد.

رئيس جامعه هتلداران استان کردستان تشريح کرد: اين خانههاي مسافر فاقد مجوز، نرخها را خودشان تعيين کرده و ماليات و عوارضي نيز پرداخت نميکنند و اينها همگي زمينه گلايهمندي هتلداران کردستان را از ميراث فرهنگي فراهم کردهاست چراکه همه ما به اين دليل ورشکست شدهايم.

وي ضمن ابراز ناراحتي از اين موضوع، اظهار کرد: در حال حاضر بسياري از هتلهاي شهر بانه به سبب وجود اين خانه مسافرهاي غيرمجاز به دنبال تغيير کاربري هستند تا بهجاي هتلداري وارد عرصه خريدوفروش لوازمخانگي شوند تا بتوانند درآمد مناسبي را به دست آورند.

رئيس جامعه هتلداران استان کردستان در پايان ضمن ابراز تأسف تأکيد کرد: امروزه متأسفانه بسياري از هتلداران بانه و مريوان مجبور به تغيير کاربري هتلهاي خود هستند چراکه مسافري به آنها رجوع نميکند درحاليکه خانه مسافرهاي اين شهرها پر از مسافر است.

      از کاسبي خانه مسافرهاي غيرمجاز تا سوتوکوري هتلها

با همه اين تفاسير آنچه بيش از هر چيز به چشم ميآيد، کارتن به دستهاي کنار معابر پرترددي است که مسافران را به وعده ارزانقيمت تمام شدن اقامتشان به سمت خود ميکشانند.

استان کردستان يکي از شهرهاي توريستي در کشورمان است که به دليل بهرهمندي مناسب از وضعيت آب و هوايي و بهدوراز هرگونه آلودگي و هزاران آثار باستاني نهفته در خود براي گردشگران داخلي و خارجي اقامتگاهي بيبديل است.

هرساله با فرارسيدن ايام سفر و اوج مسافرتها، استان کردستان نيز مقصد بسياري از گردشگران داخلي و خارجي ميشود که تأمين سرپناهي مطمئن براي اين افراد، يکي از نيازهاي غيرقابلانکار در راستاي توسعه گردشگري است اما اين مهم به سبب وجود خانه مسافرهاي غيرمجاز تحتالشعاع قرارگرفته و آنچه دراينبين حائز اهميت است، نگاه ويژه و خاص سازمانهاي مربوطه بهعنوان ناظراني بر عملکردهاي خانه مسافرهاست تا بتوان در سايه اين نظارتها، با اطمينان خاطر در اين استان اقامت گزيد.

گفتني است؛ نبايد در سايه بيتوجهيها از نقش صنعت گردشگري در پيشرفت يک استان غافل بود، چراکه با ساماندهي وضعيت اقامتي مناسب ميتوان مسافران را جذب و عامل ماندگاري آنها شد و بدين واسطه اقتصاد در آن استان يا شهر به جريان درميآيد. بااينحال توجه به صنعت هتلداري و بهبود استانداردهاي لازم آنها ميتواند رونقي براي اقتصاد استانها باشد.

مسئله ساماندهي خانه مسافرها و بهتبع آن کارتن به دستها يکي از آن مسائلي است که بايستي بيشازپيش مدنظر مسؤولان مربوطه قرار گيرد تا بدينسان شاهد جلوگيري از سير تکراري اين نابسامانيها در شهرهاي توريستي کشورمان و کوتاهي دست افراد سودجو را در اين راه باشيم، به اميد آن روز.

شناسه خبر 153