شناسه خبر:72278
1402/5/18 09:55:49

سپهرغرب-گروه خبر:در طول تاریخ تعاریف و وی‍ژگی‌های بسیاری از انسان ارائه شده است، اما شاید یکی از ویژگی‌هایی که در حیات بشری بسیار اثرگذار بوده، توانایی استفاده از ابزار است؛ درواقع برای فرزندان آدم این امکان فراهم شده تا از هر چیزی برای تسهیل‌گری استفاده کنند، از سختی فلزات تا نرمی مفاهیم، می‌تواند ابزار دست انسان باشد و زندگی را برای او سهل‌تر و حرکتش را شتابنده کند.

درواقع خبرنگار با استفاده از کلمات پیام و مفاهیم را به مخاطب می‌رساند، اما کلمات هریک وزن، بُرندگی، رنگ، حرارت و در یک کلام اثرگذاری متفاوتی دارند؛ برخی پیشران و برخی بازدارنده‌ هستند. حتی در ترکیب آن‌ها باهم نیز می‌توان اثرگذاریشان را افزون کرده و یا کاهش داد، اما آنچه که مشخص می‌کند کدام کلمه کجا و با چه هدفی به‌کار رود، نیت و خواست خبرنگار و در سطح بالاتر، رسانه‌ است. این نوع نگرش و مانیفست فکری مدیران رسانه و خبرنگار بوده که برای او مشخص می‌کند شمشیر کلمه را بر فرق باطل بکوبد یا بر چهره حق فرود آورد. با این بیان به‌خوبی می‌توان به طنز بودن جمله «رسانه‌ می‌تواند بی‌طرف باشد»، پی‌ برد؛ به‌ویژه در پارادایم توحیدی و در برابر این پرسش که هل‌الدین الا‌الحب، نمی‌توان بر طبل بی‌طرفی کوفت.

آری هریک از ما که قلم به‌دست گرفته‌ایم، یا انگشتانمان برای خلق مطالب بر صفحه کلید رایانه می‌لغزد و می‌نویسیم، براساس پارادایم‌های فکریمان یک نفر را تقویت می‌کنیم و دیگری را تضعیف؛ در تمام این غوغای کلمات یادمان باشد مطالبی که می‌نویسیم یا گردآوری و تدوین می‌کنیم، بر زندگی مردم آوار می‌شود یا باغچه عمرشان را تبدیل به گلستان می‌کند و در این میان این ما هستیم که مسئول تمام کلماتی هستیم که به صف می‌کنیم تا ذهن جامعه را نسبت به آنچه می‌پسندیم یا نمی‌پسندیم، اقناع کرده و با خود همراه کنیم. یادمان باشد که ما با هر مطلب امام جمعی می‌شویم برای رهایی یا زندانی شدن!

مناسب است در خاتمه این مقال کوتاه روایت نورانی که حجت‌الاسلام‌والمسلمین شعبانی‌موثقی در جمع فعالان رسانه‌ای بیان فرمودند، بیاورم که هم موجب تذکر راقم این سطور شود و هم بزرگوارانی که در این جلسه حضور نداشتند، بهره ببرند: رسولُ اللّه ِ صلى الله علیه و آله: یُؤتى بصاحِبِ القَلَمِ یَومَ القِیامَةِ فی تابوتٍ مِن نارٍ یُقفَلُ علَیهِ بِأقفالٍ مِن نارٍ فَیُنظَرُ قَلَمُهُ فیما أجراهُ؛ فإن کانَ أجراهُ فی طاعَةِ اللّه ِ و رِضوانِهِ فُکَّ عَنهُ التابوتُ، و إن کانَ أجراهُ فی مَعصیَةِ اللّه ِ هَوَى التابوتُ سَبعینَ خَریفا؛ پیامبر خدا صلى الله علیه و آله می‌فرماید روز قیامت صاحب قلم (نویسنده) را در تابوتى از آتش که بر آن قفل‌هایى آتشین زده شده است، مى آورند. پس مى نگرند که قلمش را در چه راهى به‌کار برده است؛ اگر در راه طاعت و خشنودى خدا به کار انداخته باشد، تابوتش گشوده مى‌شود و اگر در راه معصیت خدا به‌کار گرفته باشد، تابوت هفتاد خریف سقوط مى‌کند.

 *زهره پوروهابی

 

شناسه خبر 72278