شناسه خبر:72890
1402/6/2 11:41:56

تولیدات دستبفات و خانگی با سرمایه اندک نقش مهمی در ایجاد اشتغال درآمدزایی برای اقشار مختلف جامعه به ویژه بانوان دارد که می‌تواند زمینه رونق اقتصادی را شهرها و روستاهای کشور ایجاد کند.

می‌گوید از دوران جوانی همواره از مشاغل خدماتی همچون فروشندگی و مغازه‌داری و حتی اداری گریزان بوده ام و هیچگاه دیدگاه فروشندگی نداشته‌ام بلکه علاقه و هدفم همواره کارهای تولیدی بوده و از این کار احساس شعف و شادی داشته‌ام.

حاتم رحمی‌زاد که هم‌اکنون از تولیدکنندگان و صادرکنندگان برجسته و شناخته شده در استان ایلام است از سال‌ها پیش با جامه عمل پوشاندن به چنین اراده و آرزویی در یکی از دورافتاده‌ترین مناطق استان ایلام در شهرستان آبدانان اقدام به راه‌اندازی یک کارگاه تولیدی کرده که امروزه محصولات آن علاوه بر مصرف در داخل کشور به کشورهای دیگری همچون افغانستان، عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می‌شود.

وی در سال 1392 با راه‌اندازی کارگاه تولیدی لیف و اسکاچ در حومه شهر آبدانان ایلام علاوه بر اشتغال‌آفرینی به‌صورت مستقیم و غیر مستقیم برای قشر نیازمند توانسته است موفقیت‌های بزرگی را در عرصه اقتصادی و جامه عمل پوشاندن به آرزوهایش کسب کند.

او زمانی که این کارگاه تولیدی را راه‌اندازی کرد با مراجعه به کمیته امداد و تفاهم با این نهاد این آمادگی را اعلام کرد که در صورت معرفی نیروی کار از طرف کمیته امداد، قشر مددجو در اولویت به‌کارگیری باشند.

تولید و ساخت اسکاچ و لیف که یک کالای دست‌ساز است این ویژگی را دارد که زنان خانه دار و بانوان، بدون حضور در کارگاه و در منزل نیز می‌توانند به کار تولید این کالا مشغول شوند.

به همین خاطر به گفته رحمی‌زاد هم‌اکنون حدود 300 نفر از بانوان آبدانانی در داخل خانه به کار تولید اسکاچ و لیف مشغول هستند که بر اساس توافق و تفاهمی که با کمیته امداد استان ایلام در زمینه تأمین نیروی انسانی داشته تعداد 200 نفر از نیروی کاری وی مددجویان کمیته امداد شهرستان آبدانان هستند که همه آن‌ها در داخل خانه و در کنار سایر امورات منزل به کار تولید این محصول مشغول هستند.

میزان درآمد این افراد هم بستگی به میزان و ساعات کارکردن آن‌ها دارد و هر چقدر که بیشتر فعالیت داشته باشند درآمد بیشتری هم دارند.

فراهم شدن چنین تمهیداتی در منزل باعث شده است که این تولیدکننده روز به‌روز متقاضیان بیشتری برای این فعالیت خانگی داشته باشد.

مواد اولیه برای تولید لیف و اسکاچ تولید داخل کشور بوده، رحمی‌زاد ماهیانه سه و نیم تن مواد اولیه خریداری و این میزان مواد صرف ساخت و تولید ماهیانه حدود 250 هزار عدد لیف و اسکاچ می‌شود.

به لحاظ اینکه تولیدات لیف و اسکاج این تولیدکننده از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند این کالا علاوه بر مصرف در داخل استان و کشور در خارج از کشور نیز طرفداران زیادی داشته به شکلی که به گفته این تولیدکننده ایلامی اهل آبدانان هم اکنون محصولات تولید آن به کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر می‌شود.

از آنجایی که عراق همسایه استان ایلام است تاجران عراقی برای خرید این محصول و عقد قرارداد بارها به استان ایلام آمده و به لحاظ اینکه فروش این محصولات قبلاً به‌صورت دریافت ارز خارجی بوده صرفه اقتصادی خوبی به‌دنبال داشته اما چند وقتی است که تاجران عراقی به‌خاطر پایدار نبودن نرخ دلار و دینار در ایران و نوسانات شدید نرخ ارز،خرید این محصول ایرانی هم اکنون با پول ایران صورت می‌گیرد که درآمد فروش آن برای تولیدکننده کمتر از گذشته است و عایدات این نوع تجارت بیشتر به سود خریداران عراقی است.

این موضوع یکی از مشکلات این تولیدکننده آبدانانی است و او مشکلات دیگری نیز در روند تولید و صادرات دارد.

او می‌گوید: برای توسعه این کار در آبدانان و به‌کارگیری افراد بیشتر نیاز به تسهیلات بانکی برای خرید تجهیزات، مواد اولیه و خودرو حمل و نقل دارد و در این زمینه از کمیته امداد و دستگاه‌های دیگر برای پرداخت تسهیلات درخواست همکاری دارد که امیدوار است با دریافت تسهیلات بتواند از یک سو افراد بیشتری از قشر نیازمند آبدانان را بکارگیری و از سوی دیگر نیز محصولات بیشتری را به کشورهای همسایه و حوزه خلیج فارس صادر نماید.

*حشمت‌الله کرمی‌نژاد

 

شناسه خبر 72890