شناسه خبر:20672
1399/2/12 11:59:37

سپهرغرب، گروه اجتماعی: اعتیاد موضوع اراده ضعیف یا نداشتن اصول اخلاقی نیست. واکنش‌های شیمیایی که در هنگام داشتن اعتیاد در مغز شما اتفاق می‌افتد بسیار متفاوت از واکنش‌هایی است که در افراد بدون اعتیاد، اتفاق می‌افتد. این امر توضیح می‌دهد که چرا یک فرد ممکن است هر وقت که بخواهد برای تفریح سیگار بکشد، در عین حال فردی دیگر نیاز داشته باشد روزانه این کار را انجام دهد.

منظور از عوامل خطر ساز آن دسته از موقعیت ها، رویدادها، ویژگی‌ها و متغیرهایی هستند که احتمال گرایش به مواد مخدر را افزایش می‌دهند.

افراد با هرگونه پس زمینه و باوری می‌توانند اعتیاد را تجربه کنند. دشوار است بفهمید که چرا برخی افراد نسبت به دیگران مستعدتر به اعتیاد هستند. صرف نظر از تربیت و اصول اخلاقی شما، عوامل زیادی می‌توانند خطر معتاد شدن به الکل و سایر مواد مخدر را افزایش دهند. ژنتیک، محیط، سابقه پزشکی و سن همگی در این مسئله نقش دارند. انواع خاصی از داروها و روش‌های استفاده از آنها نیز بیشتر از بقیه اعتیاد آور هستند.

 ژنتیک

اعتیاد موضوع اراده ضعیف یا نداشتن اصول اخلاقی نیست. واکنش‌های شیمیایی که در هنگام داشتن اعتیاد در مغز شما اتفاق می‌افتد بسیار متفاوت از واکنش‌هایی است که در افراد بدون اعتیاد، اتفاق می‌افتد. این امر توضیح می‌دهد که چرا یک فرد ممکن است هر وقت که بخواهد برای تفریح سیگار بکشد، در عین حال فردی دیگر نیاز داشته باشد روزانه این کار را انجام دهد.

وراثت یک عامل خطر مهم برای اعتیاد است، طبق گفته موسسه ملی سوء مصرف مواد مخدر، تا نیمی از خطر ابتلا به الکل، نیکوتین یا سایر مواد مخدر بر اساس ژنتیک است. اگر یکی از اعضای خانواده شما اعتیاد را تجربه کرده است، بیشتر احتمال دارد که شما نیز اعتیاد را تجربه کنید.

اگر شخصیتی اعتیاد آور در اطراف خود داشته باشید، ممکن است در معرض طیف وسیعی از اعتیادها قرار بگیرید. به عنوان مثال، اگر والدین الکلی داشته باشید، ممکن است انتخاب کنید که نوشیدنی الکل مصرف نمی کنید، اما باز به سیگار کشیدن یا قمار معتاد می‌شوید.

 محیط

عوامل محیطی نیز می‌توانند خطر ابتلا به اعتیاد را افزایش دهند. برای کودکان و نوجوانان، عدم دخالت والدین می‌تواند منجر به افزایش ریسک پذیری یا امتحان کردن الکل و سایر مواد مخدر شود. جوانانی که از سوء مصرف را تجربه میکنند یا توسط والدین نادیده گرفته میشوند، ممکن است برای مقابله با احساسات خود از مواد مخدر یا الکل استفاده کنند.

فشار همسالان یکی دیگر از عوامل خطر برای اعتیاد است، به ویژه در میان جوانان و نوجوانان. حتی زمانی که آشکار یا اجباری نباشد، فشار از طرف دوستان برای مصرف، می‌تواند محیطی از آزمایش و امتحان کردن مواد مخدر را ایجاد کند که می‌تواند به اعتیاد منجر شود. در دسترس بودن یک ماده در گروه اجتماعی شما می‌تواند خطر ابتلا به معتاد شدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال، مقدار زیادی الکل در بسیاری از موقعیت‌های اجتماعی که در میان دانش‌آموزان و یا دانشجویان هستند، وجود دارند.

اگر در حال تلاش برای رهایی از اعتیاد هستید، ممکن است لازم باشد از عوامل محرک محیطی، از جمله برخی فعالیت ها، موقعیت‌ها یا افراد اجتناب کنید. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد از افرادی که قبلا همراه آنها مواد مخدر مصرف میکرده اید دوری کنید.

ممکن است در محافل و موقعیت‌های اجتماعی خاص میل بیشتری به مصرف مواد مخدر داشته باشید و خطر ابتلا به عود را افزایش دهید. این مسئله ممکن است حتی پس از یک دوره طولانی خویشتن داری رخ دهد.

 تشخیص‌های دوگانه

در جامعه پزشکی، اگر شما هم اختلال اعتیاد و هم یکی دیگر از مشکلات سلامت روانی، مانند افسردگی، داشته باشید، تشخیص دوگانه دارید. مسائل مربوط به سلامت روانی می‌توانند خطر ابتلا به اعتیاد را افزایش دهد. اعتیاد به نوبه خود، می‌تواند شدت سایر بیماری‌های روحی روانی را افزایش دهد.

این یک چرخه بدی ایجاد میکند که در آن اعتیاد شما به سرعت پیشرفت و عواقب شدید ایجاد می‌کند. شما ممکن است احساس کنید الکل یا مواد مخدر علائم افسردگی شما را برای یک دوره کوتاه مدت کاهش میدهند. اما در بلند مدت، اعتیاد به احتمال زیاد چیزهای بدتر در پی خواهد داشت.

سایر شرایط پزشکی نیز می‌توانند خطر ابتلا به اعتیاد را افزایش دهند. به عنوان مثال، اگر بعد از جراحی قرص‌های مسکن درد مصرف کنید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به اعتیاد قرار بگیرید. آسیب یا بیماری ممکن است شیوه زندگی شما را نیز تغییر دهند به طوری که شما را تشویق به استفاده از مواد مخدر یا الکل به عنوان مکانیسم مقابله با آن کنند.

پزشک شما می‌تواند به شما در اتخاذ استراتژی‌های بهتر برای مقابله با تغییرات در سلامتی و شیوه زندگی کمک کند.

 شروع مصرف در سنین پایین تر

یکی دیگر از عوامل خطر برای اعتیاد، سن شروع این رفتار است. نظرسنجی انجام شده توسط موسسه ملی سوء مصرف الکل و مشروبات الکلی نشان داد که جوانان بین 18 تا 24 ساله بیشتر احتمال دارد هم اختلالات مصرف الکل و هم سایر مواد مخدر را داشته باشند.

رفتارهای اعتیاد آور در جوانی نیز می‌توانند بر رشد مغز شما تأثیر بگذارند و شما را در معرض ابتلا به اختلالات روانی قرار دهند، بنابراین وقتی بزرگتر می‌شوید بیشتر مستعد اعتیاد هستید و اعتیاد شما پیشرفت می‌کند.

 ماده مخدر انتخابی

در حالی که برخی از موارد اعتیاد به آرامی در طی چند ماه یا چند سال پیشرفت می‌کنند، برخی دیگر سریعتر پیش می‌روند. هدف اعتیاد شما می‌تواند نقش مهمی ایفا کند.

مواد مخدری مانند کوکائین، هروئین و متامفتامین نسبت به مصرف الکل یا ماری جوانا از لحاظ جسمی بسیار اعتیاد آور هستند. مرحله ترک کوکائین یا هروئین از لحاظ جسمی دردناک تر است. این مسئله میتواند شما را به استفاده بیشتر و در دوزهای بیشتر برای جلوگیری از علائم ترک وادار کند. این امر می‌تواند روند اعتیاد را تسریع کند و خطر عوارض جدی از جمله اوردوز را افزایش دهد.

 روش مصرف

درست همانطور که مواد مخدر خاص ممکن است بیشتر از برخی دیگر اعتیادآور باشند، روش مصرف آنها نیز می‌تواند خطر ابتلا به اعتیاد را افزایش دهد. مواد مخدری که از طریق کشیدن دود یا تزریق وارد بدن می‌شوند، نسبت به مواد مخدری که خورده میشوند، بیشتر اعتیاد آور هستند. هنگامی که سیگار می‌کشید یا مواد مخدر تزریق می‌کنید، آنها به جای اینکه از کبد و دیگر اندام‌هایی که ابتدا آنها را فیلتر میکنند، عبور کنند، مستقیما به جریان خون و مغز وارد می‌شوند.

 پیشگیری

حتی اگر خطرهای بسیاری برای اعتیاد وجود داشته باشد، می‌توانید با آن مبارزه کنید یا از آن اجتناب کنید. عوامل خطر می‌توانند شانس شما را برای معتاد شدن افزایش دهند، اما آنها تضمین نمی کنند که شما اعتیاد را تجربه خواهید کرد.

اگر فاکتورهای خطر زیادی برای اعتیاد دارید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها می‌توانند به شما در مورد اعتیاد، خطر ابتلا به آن و استراتژی‌هایی که برای جلوگیری از آن نیاز دارید، مشاوره دهند. آنها ممکن است خویشتن داری را توصیه کنند و پیشنهاد کنند که از مصرف الکل، مواد مخدر و یا رفتارهای اعتیاد آور دیگر اجتناب کنید.

اگر مشکوک به اعتیاد هستید، از پزشک خود کمک بخواهید. آنها ممکن است مشاوره، دارو یا سایر گزینه‌های درمانی را توصیه کنند. ممکن است از یک اعتیاد بهبود یابید و زندگی سالمی داشته باشد.

شناسه خبر 20672