شناسه خبر:26356
1399/5/16 00:32:28

سپهرغرب، گروه خبر :

مردم محلی با توسعه فاز گردشگری کشت و صنعت لرستان، دچار مشکلاتی شده‌اند که این اختلافات باعث شده پروژه به خوبی پیش نرود و در همین راستا با توجه به اینکه فعالیت بخش گردشگری تعطیل شده، حدود 70 تا 80 نفر نیرو تعدیل شوند.

با بررسی تجارب کشورهای توسعه‌یافته به این نتیجه می‌رسیم که تنها راه توسعه کشور، جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی است.

استان لرستان طی سال‌های گذشته یکی از ضعیف‌ترین استان‌های کشور در حوزه جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی است، به‌طوری که سرمایه‌گذاران بزرگ بخش خصوصی در استان به تعداد انگشتان دست نمی‌رسد.

سال 93 با تلاش مسئولان وقت، یک سرمایه‌گذار خارجی برای سرمایه‌گذاری برای مجموعه کشت و صنعت لرستان انتخاب شد و این شرکت به بخش خصوصی واگذار شده و فعالیت جدی خود را در بخش‌های مختلف کشاورزی، دام‌پروری و گردشگری شروع کرد.

براساس قراردادهای انجام شده با سرمایه‌گذار خارجی قرار بود که ظرف پنج تا هفت سال واحدهای کشاورزی، گلخانه‌ای، دامداری و در نهایت بخش گردشگری این شرکت، راه‌انداری شود و در حال حاضر نیز به‌جز بخش گردشگری، مابقی این قسمت‌ها راه‌ندازی شده است.

مردم روستاهای اطراف کارخانه کشت و صنعت، پس از راه‌اندازی مجدد این مجموعه با مسئولان این شرکت همکاری‌های زیادی انجام دادند و مسئولان شرکت نیز بسیاری از نیروهای جوان این روستاها را جذب کردند.

اما با آغاز فاز گردشگری شرکت کشت و صنعت لرستان، این رابطه خوب با چالش‌های زیادی روبه‌رو شد، زیرا زمینی که دولت برای مبحث گرشگری به سرمایه‌گذار واگذار کرد، چراگاه روستاهای اطراف بود.

همچنین علاوه‌بر چراگاه، همانند بسیاری از نقاط دیگر استان مردم این منطقه بر روی حدود 200 هکتار از این زمین‌ها کشاورزی می‌کنند.

اما پس از واگذاری این زمین‌ به شرکت کشت و صنعت، این مجموعه اقدام به حصارکشی اطراف این منطقه کرده که در نتیجه این اقدام، چراگاه مردم محلی از بین رفته و سبب شد تا اختلافاتی بین مردم محلی و شرکت به وجود بیاید.

همچنین طی ماه‌های گذشته شرکت کشت و صنعت لرستان، اقدام به تعدیل تعدادی از نیروهای محلی کرده که همین موضوع اختلاف مردم محلی با این شرکت را افزایش داده است.

* مشکل مردم محلی با طرح گردشگری این شرکت است

در همین رابطه مسعود صادقی؛ دهیار روستای سرخه‌لیزه اظهار کرد: حدود 12 روستا اطراف مجموعه کشت و صنعت قرار دارند که شغل اکثر این افراد دامداری است.

وی با بیان اینکه مردم محلی سالیان طولانی است که در کنار مجموعه کشت و صنعت زندگی می‌کنند و در این سال‌ها مشکلی نداشته‌اند، افزود: مشکل مردم محلی مربوط به طرح گردشگری این شرکت و گرفتن مراتع طبیعی بوده که صدها سال چراگاه دام‌هایشان بوده است.

دهیار این روستا بیان کرد: طی ماه‌های اخیر 6 نفر از اهالی روستا که در این مجموعه کار می‌کردند، اخراج شده‌اند.

* اکثر نیروها استخدامی ساکن شهرهای استان هستند

صادقی با اشاره به اینکه در روزهایی که این مجموعه راه‌اندازی شد، مدیرعامل وقت به مردم محلی قول داد که اکثر نیروهای این مجموعه از مردم همین مکان باشند، اما هرچه جلوتر آمدیم، شاهد بودیم که اکثر نیروهای استخدامی، ساکن شهرهای استان هستند.

وی خاطرنشان کرد: زمینی که به مجموعه کشت و صنعت واگذارشده، زمین آبا و اجدادی مردم این منطقه بوده و علاوه‌بر مرتع بودن، مردم محلی نیز در بیش از 200 هکتار از آن به کشاورزی مشغول بوده‌اند.

دهیار روستای سرخه‌لیزه گفت: مجموعه کشت و صنعت لرستان با کشیدن حصار دور منابع طبیعی، باعث خسارات جدی به وضعیت اقتصادی مردم منطقه شده و دیگر اهالی بیش از 12 روستای این منطقه، مرتعی برای چرای دام ندارند و همین موضوع در آینده باعث مهاجرت مردم محلی به شهرها می‌شود.

* اشتغال 1400 نفره در شرکت کشت و صنعت لرستان

مسئول دفتر مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و گردشگری فجر صفای لرستان، در مورد اختلافات این مجموعه با مردم محلی اظهار کرد: بیش از 1400 نفر در شرکت کشت و صنعت لرستان به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم فعالیت می‌کنند که اکثر آنان را نیروهای بومی لرستان تشکیل می‌دهند.

محمد طاهری افزود: در فاز دوم کشت و صنعت لرستان، دولت 1400 هکتار از اراضی ملی را در اختیار این شرکت قرار داده تا سرمایه‌گذار طرح گردشگری بزرگی در منطقه ‌ایجاد کند.

* اختلافات با مردم محلی، باعث مشکلاتی برای فاز گردشگری شده است

وی با اشاره به اینکه مردم محلی با آغاز فاز دوم طرح با شرکت دچار مشکلاتی شده‌اند، بیان کرد: این اختلافات باعث شده که پروژه به خوبی پیش نرود و در همین راستا با توجه به اینکه فعالیت بخش گردشگری تعطیل شده، حدود 70 تا 80 نفر از نیروها تعدیل شده‌اند.

* 600 نفر از کارکنان شرکت و صنعت از مردم محلی روستاهای اطراف هستند

مسئول دفتر مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و گردشگری فجر صفای لرستان تصریح کرد: زمینی که برای طرح گردشگری به شرکت کشت و صنعت واگذار شده، متعلق به منابع طبیعی بوده و مردم محلی هیچ‌گونه سند قانونی در این زمینه ندارند.

طاهری با اشاره به اینکه 600 نفر از کارکنان شرکت و صنعت از مردم محلی روستاهای اطراف این مجموعه هستند، خاطرنشان کرد: بیش از 95 درصد کارکنان این مجموعه اهل لرستان هستند.

وی گفت: برای توسعه استان نیازمند جذب سرمایه‌گذار خارجی هستیم و در همین رابطه مسئولان دولتی و قضایی استان، بایستی با ایجاد امنیت باعث ادامه فعالیت این افراد در استان شوند.

* مشکل مردم محلی فاز گردشگری این شرکت است

فرماندار خرم‌آباد در ارتباط با مشکلات مردم محلی با شرکت کشت صنعت لرستان اظهار کرد: مجموعه کشت و صنعت در ابتدای راه‌اندازی مجدد یک‌سری مشکلات با مردم محلی داشت که پس از برگزاری چند جلسه این مشکلات حل شد.

جعفر طولابی افزود: اما پس از آغاز فاز دوم این مجموعه که مربوط به حوزه گردشگری است، دوباره مشکلات مردم محلی با این مجموعه شدت یافت.

وی بیان کرد: در فاز دوم مجموعه کشت و صنعت دولت یک‌سری زمین که متعلق به منابع طبیعی بوده را در اختیار سرمایه‌گذار قرار داده است.

فرماندار خرم‌آباد با بیان اینکه زمینی که به سرمایه‌گذار واگذارشده طی سالیان طولانی، چراگاه و مرتع روستاهای اطراف بوده، تصریح کرد: سرمایه‌گذار براساس حق قانونی خود، اقدام به کشیدن حصار دور این منطقه کرده که همین موضوع، باعث درگیری مردم محلی با سرمایه‌گذار شده است.

طولابی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عواملی که باعث اختلافات مردم محلی با شرکت کشت و صنعت شده، این است که طی سال‌های اخیر تعدادی از کارگران بومی اخراج شده و آن‌ها به‌دنبال انتقام‌گیری هستند که البته توسط نیروی انتظامی با این افراد برخورد شده است.

وی در مورد آخرین وضعیت این اختلافات گفت: در حال حاضر شدت این اختلافات نسبت به قبل کاهش پیدا کرده و پس از صحبت‌هایی که با معتمدان محلی داشتیم، از آن‌ها خواسته شد تا درصورتی که سند رسمی از منطقه مورداختلاف دارند، از طریق دستگاه قضا پیگیری کنند.


منبع: خبرگزاری فارس

شناسه خبر 26356