سپهرغرب، گروه خبر: مبالغ تملک اراضی سد خرمرود تویسرکان به کشاورزان و مالکین در این شهرستان پرداخت نشده و موجب نارضایتی کشاورزان شده است.
یکی از راهها در راستای مدیریت منابع آبی، موضوع سدسازی است؛ ازجمله فواید سدسازی میتوان عنوان کرد که سدها، منابع آبی قابل اطمینانی دارند، مناطق اطراف را از سیلابها محافظت و یک انرژی پاک را نیز فراهم میکنند. سدها در عرض رودخانه ساخته شده و مانع جریان آب میشوند و آب را نیز در بالای رود ذخیره میکنند. مخازن، آب را برای کاربرد در خانهها و مزارع در فصول خشک سال ذخیره کرده و اجازه میدهند تا مردم در بیابانها و سایر مناطق خشک و خشن نیز ساکن شده و کشاورزی کنند. سدها علاوهبر تهیه محیطی پایدار و تهیه آب در طول سال، سبب تولید انرژی کنترل سیلاب میشوند. ذخایر آب برای قایقرانها و ماهیگیران بهدلیل فرصتهای تفرجی با ارزش است که میتواند نقش مؤثری در گردشگری داشته باشند.
سد خرمرود هماکنون در 54 کیلومتری جنوب غربی شهر همدان و در منطقه خرمرود بین دو روستای سیستانه و اشتران شهرستان تویسرکان درحال احداث است.
سدی که براساس اظهارات رئیس آب منطقهای همدان، حجم آن هشت میلیون و 270 هزار متر مکعب ظرفیت دارد که هشت میلیون و 100 هزار متر مکعب آن مفید است و علاوهبر تأمین آب شرب بیش از 40 روستا، برای بخش کشاورزی و صنعت نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
اما در فرآیند ساخت این سد که از 1396 آغاز به کار کرده، مشکلاتی برای کشاورزان بهوجود آمده است.
از عدم پرداخت 30 درصدی مبلغ تملک زمینها تا خشک شدن اراضی بالادست سد خرمرود
عضو شورای روستای اشتران در این خصوص عنوان کرد: با توجه به اینکه مقداری از اراضی این روستا بهوسیله سد خرمرود تملک شده، شاهد نارضایتیهایی از سوی کشاورزان هستیم؛ چراکه 30 درصد پول زمین نگه داشته شده است.
امرالدین لطفی با بیان اینکه در این زمینه دلیل را نداشتن سند زمینها بیان میکنند، گفت: اگرچه این زمینها متعلق به خوانین قدیمی بوده و نمیتوانند سند بزنند، اما این خوانین بزرگ فوت کردهاند و زمینها هماکنون در بین وراث باقی مانده و این وراث نیز نمیتوانند برای ما کشاورزان سند بزنند.
وی با بیان اینکه بیشترین مشکل و ناراحتی کشاورزان اشتران این است که 30 درصد زمینها را نمیدهند، افزود: اراضی بالادست سد تملک نشده و درحال خشک شدن هستند و هیچ پولی موجود نیست که بهای این درختان را پرداخت کنند.
لطفی در ادامه صحبتهای خود تصریح کرد: کشاورزان چندین سال است که روی این زمینها کشاورزی کردهاند، اما هماکنون دیگر دل به کار نمیدهند؛ چراکه قیمت واقعی زمین کشاورزان یک قیمت واقعی نیست و پولی که برای آن پرداخت میشود، با ارزش آن همخوانی ندارد.
عضو شورای روستای اشتران با بیان اینکه قیمت زمینها در سال جاری تغییر کرده اما با قیمت قدیم و بسیار پایین محاسبه میشوند، خاطرنشان کرد: بهترین ملکهای اشتران برای سدسازی گرفته شده است.
وی با گلایهمندی تصریح کرد: بارها برای حل این مشکلات به ادارات ذیربط مراجعه کردهایم، اما تاکنون نتیجهای نگرفتهایم.
هزینه زمینهایمان پرداخت نشده/ درختان درحال خشک شدن هستند
در ادامه کشاورز اشترانی بیان کرد: بسیاری از روستاهای تویسرکان بهویژه در روستاهای خرمرود از کمبود آب رنج میبرند، این درحالی است که مطرح شده بود با ساخت این سد مشکل بیآبی رفع میشود.
وی با بیان اینکه ما کشاورزان از این زمینها زندگی خود را تأمین میکردیم، اظهار کرد: اما حالا برای ساخت سد زمینهای خود را دادهایم و البته تاکنون پولی به ما پرداخت نکردهاند.
این کشاورز با تصریح بر اینکه تنها مشکل ما این است که مخارج زندگیمان از کشاورزی تأمین میشد اما هماکنون در این زمینه به مشکل برخوردهایم، اظهار کرد: این سد برای اشتغال جوانان ما خیلی خوب است، به همین دلیل با وجود گرد و خاک و سروصدا در سدسازی، اعتراضی نداریم.
وی با بیان اینکه خوشحال هستیم که برای ساخت این سد از روستای ما استفاده شده است چون بر گردشگری روستا تأثیر خوبی خواهد گذاشت، ادامه داد: تنها نارضایتی ما، پرداخت نشدن هزینههای زمینها و خشک شدن درختان تملک نشده بوده و این موضوع، برای ما کشاورزان که عمری روی این زمینها کار کردهایم، بسیار سخت است.
سد خرمرود در شهرستان تویسرکان اینروزها درحالی پیشرفت فیزیکی نزدیک به 50 درصدی را تجربه میکند که به گفته روستاییان و کشاورزان در بالادست آن درختان نیازمند توجه هستند؛ روندی که میطلبد اداره کل محیطزیست استان همدان به این موضوع ورود کند.
از سویی با توجه به اینکه مبالغ تملک اراضی «سد خرمرود تویسرکان» هنوز پرداخت نشده، امید است تا مسئولین مربوطه بهویژه در شرکت آب منطقهای همدان پای کار آمده و برای حل این مشکل، وارد کار شوند.
شناسه خبر 57610