شناسه خبر:73363
1402/6/18 10:33:27

سپهرغرب، گروه کاردانش - طاهره ترابی‌مهوش: رئیس بنیاد نخبگان همدان از سهمیه 45 نفر جامعه نخبگانی همدان برای جذب در دستگاه اجرایی و بنگاه‌های اقتصادی از طریق بورسیه شغلی خبر داد و گفت: امکان دیگر نیز برای استان برای جذب دیگر نخبگان در حین تحصیل نیز فراهم است.

سپهرغرب، گروه - طاهره ترابی مهوش : اگر صفحه رسمی بنیاد ملی نخبگان را باز کنید در گام نخست معرفی این دستگاه آمده بنیاد ملی نخبگان، دستگاهی حاکمیتی است که با هدف سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی در زمینه توسعه منابع انسانی برگزیده کشور با مأموریت برنامه‌ریزی در زمینه «نخبه‌شناسی»، «نخبه‌پروری»، «نخبه‌گزینی» و «نخبه‌گماری» فعالیت می‌کند.همچنین در ادامه آمده رویکرد بنیاد ملی نخبگان شناسایی «اجتماعات نخبگانی» از طریق رصد رفتار و فعالیت‌های نخبگانی آنان در تمامی حوزه‌ها شامل: علم، فناوری، فرهنگ، نوآوری، قرآن، هنر، ادب و غیره و همچنین توسعه فعالیت‌های نخبگانی آنان با همکاری همه دستگاه‌های ذی‌ربط برای اثرگذاری مناسب آنان در جامعه تخصصی خود است.

بر این اساس با توجه به اجرایی شدن طرح‌های جدید در عرصه بهره‌مندی از جامعه نخبگان در عرصه صنعت و اشتغال برآن شدیم تا گفت‌وگویی را با رئیس بنیاد نخبگان استان همدان ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

موسی اعظمی با بیان اینکه این بنیاد از بدو تأسیس چند مأموریت اساسی را دنبال می‌کند، گفت: نخبه‌گزینی، نخبه‌پروری و شناسایی نخبگان، اصلی‌ترین این مأموریت‌ها بودند.

وی با تأکید بر اینکه اخیراً یک مأموریت چهارم نیز به مأموریت‌های این نهاد حاکمیتی افزوده شده که آن نخبه‌گماری و یا به تعبیر بهتر به‌کارگیری نخبگان و فرهنگ‌سازی و تربیت جامعه نخبگانی است، افزود: بر این اساس اصلی‌ترین فعالیت ما در استان نیز حول این چهار مأموریت می‌چرخد.

وی با اشاره به اینکه کار شناسایی نخبگان را از سطح مدارس با شناسایی دانش‌آموزان مستعد و برگزیده آغاز کردیم تصریح کرد: در این عرصه از همکاری اداره کل آموزش و پرورش در سطح استان بهره‌مند شدیم.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه این امر از طریق جذب دانش‌آموزان مشغول به تحصیل در مدارس استعدادهای درخشان، برگزیدگان طرح شهاب و ایران گشت انجام می‌شود، تشریح کرد: این شناسایی در مقاطع تحصیلی بالاتر یعنی در دانشگاه‌ها نیز ادامه دارد.

اعظمی با تأکید بر اینکه در عرصه نخبه‌پروری نیز از ظرفیت اساتید مطرح استان بهره بردیم تشریح کرد: علاوه بر این از ظرفیت هسته‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی انجام‌شده توسط دانشجویان نیز استقبال می‌کنیم.

وی با بیان اینکه برگزاری وبینارها، اردوهای پژوهشی و بازدید‌ها نیز از دیگر کارهایی است که در عرصه نخبه‌پروری توسط بنیاد نخبگان انجام شد و همچنان ادامه دارد گفت: انجام این قبیل کارها بنا به مأموریت‌های تعریف‌شده در راستای توانمندسازی و تربیت جامعه نخبگانی در مسیر خدمت‌رسانی و نقش‌آفرینی مطلوب است.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان با بیان اینکه در راستای نخبه‌گماری یعنی به کارگیری ظرفیت نخبگانی برای حل مسائل استان نیز به‌عنوان یکی از مأموریت‌های این دستگاه حاکمیتی باید بگویم خوشبختانه طی دو سال گذشته کارهای زیادی را انجام داده‌ایم، افزود: در قالب یکی از مصوبات دولت سیزدهم قرار شد در سال 1401 هزار نفر از نخبگان در سطح ملی در دستگاه‌های اجرایی به‌کار گرفته شده و برای آن‌ها ردیف استخدامی تعریف شود.

اعظمی با بیان اینکه سهمیه جذب و استخدام دانش‌آموختگان برتر در سال گذشته حدود 1000 نفر در سراسر کشور بود، افزود: با حمایت خوب مسئولان و مدیران استانی برنامه حمایت از فارغ‌التحصیلان نخبه به‌خوبی در حال انجام است و در سال گذشته با انتشار فراخوان‌های ملی 200 نفر داوطلب در این طرح شرکت کردند که از این تعداد، پس از بررسی‌های چندین ماهه توسط کارشناسان و کارگروه‌های جذب پرونده 10 نفر انتخابی تکمیل شده و برای 10 نفر بعدی نیز آمادگی از سوی استان برای جذب این افراد در دستگاه‌های اجرایی اعلام و این افراد نیز جذب خواهند شد.

وی با بیان اینکه ما یک برنامه بلندمدت نیز در عرصه استفاده از ظرفیت نخبگانی در دستورکار داریم، افزود: این برنامه در راستای حفظ و استفاده از ظرفیت نخبگان برای دانشجویان نو ورود به دانشگاه‌هاست که سال جاری برای نخستین‌بار در سراسر کشور با نام بورسیه تحصیلی- شغلی یا بورسیه صنعتی انجام می‌شود.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان با بیان اینکه طرح بورسیه صنعتی دو راهبرد اساسی یعنی امیدآفرینی، ارتباط با صنعت و جامعه، افزایش مهارت و حمایت مادی و معنوی از نخبگان را به‌دنبال دارد، ادامه داد: شناسایی، هدایت، توانمندسازی، جذب و نگهداشت سرمایه انسانی مستعد برتر و نخبه در واحدهای اقتصادی کشور، آموزش مهارت‌‏های لازم و مرتبط با نیازهای واحدهای اقتصادی به استعدادهای برتر، ارتقای توانمندی‌‌های عملی و فنی استعدادهای برتر از طریق ارتباط مستمر آن‌ها با واحدهای اقتصادی و استفاده از ظرفیت‏‌های اجتماع نخبگانی برای ارتقای فعالیت‌‌های واحدهای اقتصادی از اهداف این طرح هستند.

اعظمی بیان کرد: بر اساس شیوه‌نامه این طرح که از طریق وبگاه بنیاد ملی نخبگان قابل دسترسی است، از دو طریق می‌توانند از این ظرفیت استفاده کنند؛ نخست اینکه متقاضیان کد رشته‌محل‌های بورسیه صنعتی باید رتبه کشوری کمتر از 2000 کسب کرده‌ یا جزو 10 درصد برتر هر استان باشند، می‌توانند کد رشته را انتخاب کرده و ضمن تحصیل در دانشگاه و توانمندسازی، از حمایت‌های اقتصادی نیز بهره‌مند شوند.

وی با بیان اینکه داوطلبان کنکور سراسری بعد از انتخاب کد رشته‌های تعریف شده پس از پذیرش از طریق مصاحبه به واحدهای اقتصادی استان، شرکت‌های دانش‌بنیان، کارخانه‌ها، صنایع و واحدهای تولیدی که اعلام آمادگی کرده بودند، معرفی و جذب خواهند شد، اضافه کرد: در طول چهار سال مقطع کارشناسی این افراد در حین تحصیل باید ماهانه 50 ساعت در شرکت یا کارخانه حضور پیدا کرده و ارتباط داشته باشند و در نهایت مورد حمایت‌های مالی، معنوی و فرهنگی بنیاد نخبگان قرار می‌گیرند.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان با تأکید بر اینکه بعد از اتمام تحصیل این دانشجویان این دستگاه‌ها یا شرکت‌های تولیدی موظف به استخدام و پرداخت حق بیمه برای آن‌ها هستند، مطرح کرد: داوطلبانی که قصد انتخاب رشته دارند، می‌توانند از این فرصت استفاده کرده و در دفترچه انتخاب رشته امسال کد رشته‌های مربوط به دانشگاه‌های استان را انتخاب کنند.

اعظمی با بیان اینکه سال جاری 1400 نفر از رتبه‌های برتر کنکور برای نخستین‌بار به‌صورت ملی بورسیه صنعتی می‌شوند که از این تعداد با همت استانداری، دانشگاه‌ها و پارک علم و فناوری 45 نفر در استان همدان بورسیه صنعتی خواهند شد، گفت: این عدد نسبت به شرایط صنعتی و تولید استان عدد قابل توجهی نسبت به سایر استان است.

وی با بیان اینکه این دانشجویان همانند سایر هم‌رشته‌ای‌های خود در کلاس‌های دانشگاه حاضر شده و از حمایت مالی بنیاد و بیمه طی تحصیل برخوردار می‌شوند اذعان کرد: اطمینان از استخدام پس از اتمام تحصیلات مزیتی است که نسبت به دیگر دانشجویان خواهند داشت.

وی ادامه داد: ما تنها به اجرای طرح بسنده نکردیم بلکه در این مسیر برنامه سومی را نیز دنبال می‌کنیم و آن اینکه بنیاد نخبگان برای دانشجویان برگزیده در حین تحصیل رشته‌های مختلف نیز بر حسب نیازسنجی انجام‌شده از طریق همکاری با معاون امور اقتصادی استانداری، سازمان صمت و پارک علم و فناوری، دانشگاه‌ها و واحدهای اقتصادی برنامه جذب و به‌کارگیری در صنایع و دستگاه‌ها اجرایی را دنبال می‌کند.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان افزود: درواقع بنیاد در این برنامه در حین تحصیل نیز نسبت به شناسایی دانشجویان مستعد اقدام و در واحدهای اقتصادی که از قبل برای استخدام نخبگان اعلام آمادگی کرده بودند، این دانشجویان را بورسیه می‌کند.

اعظمی در واکنش به این سؤال که متأسفانه طی چند سال اخیر استان در عرصه کسب رتبه‌های نخست کنکور موفقیت آنچنانی نداشته؛ بنابراین این امر در کاهش جمعیت نخبگانی استان تأثیرگذار نبوده، خاطرنشان کرد: گرچه بخشی از جامعه نخبگانی از طریق رتبه‌های برتر در کنکور (در برخی از رشته‌ها حتی تا رتبه 500 را نیز تحت حمایت قرار می‌دهیم) شناسایی می‌شوند و یقیناً عدم کسب موفقیت دانش‌آموزان همدانی در این عرصه در تعداد افراد شناسایی‌شده بی‌تأثیر نیست اما خوشبختانه شناسایی از مقطع راهنمایی و دبیرستان با اجرای طرح‌هایی مانند شهاب در مدارس و دیگر طرح‌ها آغاز می‌شود.

وی ادامه داد: علاوه بر این همانطور که پیشتر عنوان شد از بین دانشجویان حین تحصیل نیز افراد نخبه شناسایی می‌شوند و از بین دانشجویان که از نظر آموزشی، پژوهشی و فرهنگی موفقیت‌هایی را کسب می‌کنند نیز با نظر کارشناسی در بنیاد زیر چتر حمایتی می‌بریم.

رئیس بنیاد نخبگان استان همدان با بیان اینکه حتی دانشجویان متقاضی برای بهره‌مندی از چتر حمایتی بنیاد نخبگان در صورت داشتن شرایط می‌توانند در سامانه سینا، مستندات و مدارک خود را بارگذاری کرده و درصورت تأیید یقیناً از این حمایت‌ها برخوردار خواهند شد ابراز کرد: شناسایی و هدایت دانشجویان مستعد تحصیلی شامل طرح‌های «شهید وزوایی»؛ پشتیبانی از فعالیت‌های علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی، «شهید احمدی روشن»؛ حمایت از هسته‌های دانشجویی مسئله‌محور و «شهید بابایی»؛ حمایت از رویدادهای رقابتی مسئله‌محور، است.

اعظمی ادامه داد: شناسایی و پشتیبانی از مخترعان برگزیده پشتیبانی از برگزیدگان رویدادهای معتبر نخبگانی، شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان حوزوی ‌کشور (مشتمل بر طرح «شهید وزوایی ویژه طلاب مستعد» و در نهایت شناسایی و پشتیبانی از برگزیدگان حوزه‌‌های تخصصی (مشتمل بر برگزیدگان ادبی، هنری و قرآنی) ا دیگر راه‌هایی است که بنیاد نخبگان برای غربالگری خود برای شناسایی در جهت گسترش چتر حمایتی خود بهره می‌برد به طوری که سال گذشته در بخش طلاب دو تن از این عزیزان بنا به فعالیت‌های فرهنگی خود زیر چتر حمایتی بنیاد نخبگان استان درآمدند.

شناسه خبر 73363