شناسه خبر:92647
1403/12/11 17:24:00

مدیرکل دامپزشکی استان همدان از شروع طرح تشدید نظارت بر مراکز تولید و عرضه مواد خام دامی در همدان خبر داد.


امیرحسین نقی‌پور صبح روز شنبه در جمع خبرنگاران و در مراسم آغاز طرح تشدید نظارت بر مراکز تولید، توزیع و عرضه مواد خام دامی گفت: این طرح از 11 اسفندماه سال جاری تا 15 فروردین‌ماه 1404 اجرا خواهد شد.
این مقام مسئول اظهار کرد: این اقدام در ماه مبارک رمضان و ایام نوروز با هدف افزایش نظارت بهداشتی بر مراکز مرتبط با مواد خام دامی انجام می‌شود.
* فعالیت 35 روزه گروه‌های نظارتی دامپزشکی در ماه رمضان و نوروز
وی با بیان اینکه این طرح در آغاز ماه مبارک رمضان و در ادامه ایام نوروز اجرا می‌شود، افزود: در این طرح 62 بازرس نظارتی از دامپزشکان و کارشناسان استان همدان و 11 ناظر شرعی در قالب 14 گروه ثابت و 20 گروه سیار در دوشیفت کاری به مدت 35 روز فعالیت می‌کنند.
* استفاده از سامانه آنلاین برای رصد لحظه‌ای بازرسی‌ها
این مقام مسئول با اشاره به استفاده از سامانه برخط بازرسی مواد خام دامی، توضیح داد: زمان و مکان بازرسی‌ها به‌صورت لحظه‌ای قابل رصد است و حتی امکان تصویربرداری و ارسال اطلاعات به‌صورت برخط وجود دارد؛ این سامانه به بازرسان اجازه می‌دهد تا نظارت دقیق‌تری بر مراکز تولید و عرضه مواد خام دامی داشته باشند.
* بازرسی مستمر مراکز تولید و عرضه مواد خام دامی
وی ادامه داد: تمامی مراکز تولید، نگهداری، توزیع، عرضه و مصرف فرآورده‌های خام دامی در سطح استان ازجمله کشتارگاه‌های دام و طیور، مراکز بسته‌بندی، سردخانه‌ها، قصابی‌ها، مرغ‌فروشی‌ها، لبنیات‌فروشی‌ها، رستوران‌های بین‌ راهی و درون‌‌شهری، هتل‌ها و آشپزخانه‌ها زیر پوشش این طرح قرار دارند؛ این مراکز به‌صورت مستمر توسط بازرسان دامپزشکی مورد بازدید و کنترل قرار خواهند گرفت.
* گشت‌های مشترک با دستگاه‌های ذی‌ربط برای افزایش بازدارندگی
مدیرکل دامپزشکی استان همدان از برگزاری گشت‌های مشترک با سایر دستگاه‌های ذی‌ربط خبر داد و گفت: این اقدام با هدف تشدید نظارت و افزایش بازدارندگی از تخلفات بهداشتی انجام می‌شود.
وی تأکید کرد: درصورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی، مراتب به مراجع قضائی ارجاع داده خواهد شد و برخورد قانونی ازجمله جریمه، پلمب و سایر اقدامات لازم، انجام می‌شود.
* توصیه به شهروندان برای خرید از مراکز تحت نظارت دامپزشکی
نقی‌پور به شهروندان توصیه کرد: محصولات و فرآورده‌های خام دامی مورد نیاز خود را تنها از مراکز تحت نظارت دامپزشکی تهیه کنید.
وی همچنین از مردم خواست درصورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی مانند عرضه گوشت قرمز بدون برچسب شناسنامه یا مرغ قطعه‌بندی‌شده فاقد هویت، موضوع را از طریق تماس با شماره 1512 به بازرسان دامپزشکی اطلاع دهند.
* رشد چشمگیر واکسیناسیون دام و کاهش بیماری‌های دامی در استان همدان
مدیرکل دامپزشکی استان همدان در ادامه طی نشستی که در سالن جلسات این اداره کل با خبرنگاران داشت، اظهار کرد: اقدامات گسترده دامپزشکی همدان در سال 1403 منجر به کاهش کانون‌های بیماری و افزایش صادرات فرآورده‌های دامی شد.
نقی‌پور خاطرنشان کرد: در سال جاری اداره مبارزه با بیماری‌های دامی استان همدان اقدامات قابل توجهی در حوزه واکسیناسیون، سمپاشی و کنترل بیماری‌های دامی انجام داده است.
وی افزود: از ابتدای سال 1403 بیش از 13 میلیون و 400 هزار رأس دام سبک و سنگین واکسینه شده‌اند که این رقم نسبت به سال گذشته هفت درصد رشد داشته است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان گفت: این اقدامات در راستای مبارزه با بیماری‌هایی مانند تب کریمه‌کنگو و انگل‌های خارجی انجام شده است.
وی با بیان اینکه در حوزه سم‌پاشی بیش از 880 هزار متر مربع از جایگاه‌های دام و بدن 188 هزار رأس دام سم‌پاشی شده است، ابراز کرد: همچنین در سال جاری 105 اردوی جهادی در استان برگزار شده که در آن‌ها بیش از 312 هزار رأس دام و 765 هزار قطعه طیور بومی واکسینه شده‌اند.
وی ادامه داد: این اقدامات منجر به کاهش 44 درصدی موارد بیماری‌ در دامداری‌های صنعتی و واحدهای پرورش روستایی شده است.
* استفاده از توان بخش خصوصی در واکسیناسیون
نقی‌پور با بیان اینکه یکی از اقدامات نوآورانه در سال 1403 استفاده از توان بخش خصوصی در واکسیناسیون دام‌ها بوده است، ابراز کرد: در این راستا 59 قرارداد برون‌سپاری با مراکز واکسیناسیون بخش خصوصی منعقد شده که ارزش آن‌ها به هفت میلیارد تومان رسیده؛ این رقم نسبت به سال 1401، 66 درصد افزایش داشته است.
وی افزود: این همکاری‌ها نه‌تنها به افزایش پوشش واکسیناسیون کمک کرده، بلکه باعث فعال‌تر شدن بخش خصوصی نیز شده است.
* کاهش چشمگیر بیماری‌های دامی
نقی‌پور با اشاره به اینکه نتایج این اقدامات در کاهش بیماری‌های دامی کاملاً مشهود است، اظهار کرد: از ابتدای سال جاری تعداد کانون‌های بیماری در استان همدان 50 درصد کاهش یافته است؛ همچنین استان همدان به‌عنوان آزمونه کشوری در کنترل بیماری تب برفکی شناخته شده است.
* کاهش تب مالت در استان همدان
مدیرکل دامپزشکی استان همدان یکی از دستاوردهای مهم در سال‌های اخیر را کاهش 40 درصدی موارد تب مالت در استان همدان دانست و عنوان کرد: این موفقیت مرهون واکسیناسیون گسترده دام‌ها و اقدامات پیشگیرانه در حوزه دامپزشکی است.
وی خاطرنشان کرد: براساس آخرین آمار وزارت بهداشت، کاهش موارد تب مالت در استان همدان نسبت به سال 1401، 40 درصد بوده و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان سال به 60 درصد برسد.
* نظارت بهداشتی و ضبط فرآورده‌های غیر بهداشتی
مدیرکل دامپزشکی استان همدان افزود: در حوزه نظارت بهداشتی بیش از 972 هزار بازدید از دو هزار و 288 واحد تحت نظارت انجام شده است.
وی در ادامه اظهار کرد: در این بازرسی‌ها بیش از 61 تُن فرآورده خام غیر بهداشتی ضبط و از چرخه مصرف خارج شده است؛ همچنین تعداد واحدهای متخلف پلمب‌شده به یک‌هزار و 239 مورد رسیده که از این تعداد، 16 واحد به مراجع قضائی معرفی شده‌اند.
* رشد صادرات فرآورده‌های دامی
نقی‌پور با اشاره به اینکه در حوزه صادرات استان همدان موفقیت‌های چشمگیری داشته است، عنوان کرد: از ابتدای سال جاری 175 مجوز صادراتی برای بیش از سه میلیون و 381 هزار کیلوگرم فرآورده‌های دامی صادر شده است.
وی افزود: این فرآورده‌ها شامل پا و پنجه مرغ، پودر استخوان، پنیر، گوشت مرغ و گوسفند بوده‌اند که به کشورهایی مانند ایتالیا، اسپانیا، پاکستان، سوریه و قرقیزستان ارسال شده‌اند.
نقی‌پور خاطرنشان کرد: رشد صادرات در سال 1402 نسبت به 1401، 57 درصد بوده و پیش‌بینی می‌شود این رقم در سال جاری افزایش یابد.
* افزایش جوجه‌ریزی و کاهش کانون‌های بیماری طیور
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با اشاره به اینکه در حوزه طیور بیش از 39 میلیون قطعه جوجه‌ریزی در استان همدان انجام شده که نسبت به سال گذشته 24 درصد رشد داشته است، افزود: همچنین تعداد کانون‌های بیماری طیور از 43 مورد در سال گذشته به 34 مورد در سال جاری کاهش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: در راستای پیشگیری از بیماری آنفلوآنزای پرندگان، 184 میلیون دوز واکسن به گله‌های پرورش طیور تزریق شده است.
* ارتقای کیفیت کشتارگاه‌ها
این مقام مسئول در 1ایان سخنانش با بیان اینکه یکی دیگر از اقدامات مهم در سال جاری ارتقای کیفیت کشتارگاه‌های استان بوده است، گفت: با تجهیز کشتارگاه‌ها به دستگاه‌های پیشرفته مانند چیلر و سیستم‌های پرکنی، کیفیت فرآورده‌های دامی به‌طور قابل توجهی بهبود یافته است.
گفتنی است؛ در ادامه این برنامه اصحاب رسانه از مجموعه عصرانه و شرکت شیر پاستوریزه پگاه بازدید کردند.

شناسه خبر 92647