شناسه خبر:21775
1399/2/29 01:08:39

سپهرغرب، گروه خبر: سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مریوان گفت: با حکم دادگاه از 35 نفر متخلفی که اقدام به قطع و تخریب و تصرف جنگل‌های مریوان کرده بودند، 9 نفر به تبعید، جریمه سنگین و کاشت و نگهداری از نهال درختان جنگلی محکوم شدند.

دیرزمانی است که حیات جنگل‌های زاگرس، به‌دلیل قاچاق چوب، استفاده بی‌رویه از چوب درختان به‌عنوان سوخت زمستانی، زغال چوب و بدتر از همه، قطع شبانه درختان برای تصرف اراضی منابع طبیعی به مخاطره افتاده است. جنگل‌هایی که گونه‌های عظیم آن را بلوط زاگرس تشکیل می‌دهد.

امروزه در کردستان، فشار مفرط فقر و تنگدستی روستانشینان مرزی، موجب قطع شبانه درختان و تصرف اراضی ملی شده و این پدیده نامبارک بر حیات جنگل‌های کردستان چنگ زده است.

درختان جنگلی به‌عنوان سرمایه‌های اصلی حیات هستند که نابودی و خرابی این موهبت عظیم الهی، باعث بروز خسارت‌های جبران‌ناپذیری می‌شود. به‌طوری که این خسارت‌ها، حتی در زندگی نسل‌های آینده نیز اثر نامطلوب می‌گذارد و امیدی برای تجدید حیات آن، در مدت محدود نخواهد بود.

از مساحت 2 میلیون و 937 هزار هکتاری استان کردستان، بیش از 60 درصد آن شامل یک‌میلیون و 587 هزار هکتار آن را مراتع و جنگل تشکیل می‌دهد و شهرستان مریوان با داشتن 193 هزار هکتار اراضی ملی یکی از شهرستان‌های جنگلی استان است که در سال‌های اخیر، چشم طمع سودجویان زیادی به این منطقه باعث تخریب حجم وسیعی از آن شده است.

     ‌ شناسایی 1810 مورد تخریب و تصرف در عرصه‌های جنگلی مریوان

آزاد نامداری سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مریوان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در سنندج اظهار کرد: از ابتدای اسفندماه سال گذشته تا پایان فروردین‌ماه امسال حدود 180 مورد تخریب و تصرف در سطح اراضی ملی شهرستان مریوان، شناسایی شده است که با شناسایی صاحبان تصرف تا امروز، حدود 125 مورد پرونده برای آن‌ها تشکیل شده است و آماده معرفی به دادگاه هستند.

     35 عامل تخریب جنگل‌های مریوان روانه زندان شدند

وی افزود: از 125 پرونده تشکیل شده برای 35 پرونده، حکم دادگاه صادر شده است و 35 نفر روانه زندان شدند.

سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مریوان ادامه داد: از 35 نفری که روانه زندان شدند، 9 نفر آن‌ها با وثیقه 300 میلیون تومانی آزاد شدند. البته مشروط بر اینکه؛ عرصه‌ای که تخریب و تصرف کردند را رها کنند و با نهال‌هایی که اداره منابع طبیعی مریوان در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد، باید اقدام به کاشت نهال و حفاظت و آبیاری از نهال‌ها کنند.

وی تصریح کرد: متهمان باید با هزینه شخصی آثار تصرف را رفع، درختان انگور کاشته شده را معدوم و به جای آن، درختان جنگلی کاشته و نگهداری کنند و عواقب هرگونه پیشامد احتمالی برای عرصه و درختان کاشته شده بر عهده محکومٌ‌علیه خواهد بود. البته بعد از این اقدامات، دادگاه دوباره اقدام به رأی کرد و مجازات سنگینی از سوی مقام قضایی، برای آن‌ها صادر شد که شامل موارد زیر است.

وی گفت: متهم ردیف اول آقای «ع - ا» به اتهام تخریب و تصرف یک‌هزار و 531 مترمربع از اراضی ملی و قطع هفت اصله درخت و 20 اصله نهال جنگلی از نوع بلوط به یک‌سال حبس و 2 سال تبعید به استان خوزستان، شهرستان مسجد سلیمان، بابت تصرف اراضی ملی و پرداخت 41 میلیون و 250 هزار تومان جزای نقدی و هشت میلیون و 400 هزار تومان بابت خسارت وارده به عرصه‌های منابع طبیعی و 6 ماه حبس، بابت قطع درختان جنگلی محکوم شد.

نامداری عنوان کرد: متهم ردیف دوم آقای «ا- و» به اتهام تخریب و تصرف 826 متر مربع از اراضی ملی و قطع 13 اصله درخت و 45 اصله نهال جنگلی از نوع بلوط، به یک‌سال حبس و 2 سال تبعید به استان کرمانشاه، شهرستان قصرشیرین، شهر سومار و بابت تصرف اراضی ملی به پرداخت 78 میلیون و 350 هزار تومان جزای نقدی و 62 میلیون تومان بابت خسارت وارده، به عرصه‌های منابع طبیعی و 6 ماه حبس، بابت قطع درختان جنگلی محکوم شد.

به گفته سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مریوان، متهم ردیف سوم آقای «ص- و» به اتهام تخریب و تصرف 856 متر مربع از اراضی ملی و قطع هفت اصله درخت و 21 اصله نهال جنگلی از نوع بلوط، به یک‌سال حبس و 2 سال تبعید به استان کرمانشاه شهر ثلاث‌باباجانی، بابت تصرف اراضی ملی به پرداخت 41 میلیون و 475 هزار تومان جزای نقدی و بیش از سه میلیون تومان بابت خسارت وارده به عرصه‌های منابع طبیعی و 6 ماه حبس، بابت قطع درختان جنگلی محکوم شد.

وی اضافه کرد: متهم ردیف چهارم آقای «ا- د» به اتهام تخریب و تصرف 339 متر مربع از اراضی ملی و قطع هفت اصله درخت و 15 اصله نهال جنگلی از نوع بلوط، به یک سال حبس و 2 سال تبعید به شهر قزوین، بابت تصرف اراضی ملی، به پرداخت 40 میلیون و 125 هزار تومان جزای نقدی و 9 میلیون و 173 هزار تومان، بابت خسارت وارده به عرصه‌های منابع طبیعی و 6 ماه حبس، بابت قطع درختان جنگلی محکوم شد.

نامداری افزود: متهم ردیف پنجم آقای «ع- د» نیز به اتهام تخریب و تصرف 476 متر مربع از اراضی ملی و قطع هشت اصله درخت و 15 اصله نهال جنگلی از نوع بلوط، به یک‌سال حبس و 2 سال تبعید به استان ایلام، شهر مهران، بابت تصرف اراضی ملی به پرداخت 45 میلیون و 375 هزار تومان جزای نقدی و 10 میلیون و 973 هزار تومان، بابت خسارت وارده به عرصه‌های منابع طبیعی و 6 ماه حبس، بابت قطع درختان جنگلی محکوم شد.

وی ادامه داد: متهم ردیف 6 آقای «ا-ق» نیز به اتهام تخریب و تصرف 1845 متر مربع از اراضی ملی و قطع 11 اصله درخت و23 اصله نهال جنگلی از نوع بلوط، به یک سال حبس و 2 سال تبعید به استان آذربایجان غربی، شهر بوکان، بابت تصرف اراضی ملی به پرداخت 62 میلیون و 925 هزار تومان جزای نقدی و 11 میلیون و 700 هزار تومان، بابت خسارت وارده به عرصه‌های طبیعی و 6 ماه حبس، بابت قطع درختان جنگلی محکوم شد.

سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مریوان تصریح کرد: متهم ردیف هفتم آقای «م-ع-ی» نیز به اتهام تخریب و تصرف 4997 متر مربع از اراضی ملی و قطع 15 اصله درخت و 30 اصله نهال جنگلی از نوع بلوط، به یک‌سال حبس و 2 سال تبعید به استان ایلام، شهر مهران، بابت تصرف اراضی ملی، به پرداخت 85 میلیون و 500 هزار تومان جزای نقدی و 19 میلیون و 649 هزار تومان بابت خسارت وارده، به عرصه‌های منابع طبیعی و 6 ماه حبس، بابت قطع درختان جنگلی محکوم شد.

وی گفت: متهم ردیف هشتم نیز به نام آقای «ح-ا» به اتهام تخریب و تصرف 1611 متر مربع از اراضی ملی و قطع 12 اصله درخت و 23 اصله نهال جنگلی از نوع بلوط، به یک‌سال حبس و 2 سال تبعید به استان ایلام، شهر مهران، بابت تصرف اراضی ملی به پرداخت 68 میلیون و 175 هزار تومان جزای نقدی و 16 میلیون و 910 هزار تومان بابت خسارت وارده به عرصه‌های منابع طبیعی و 6 ماه حبس، بابت قطع درختان جنگلی محکوم شد.

نامداری اضافه کرد: متهم ردیف نهم نیز به نام آقای «ع-خ» به اتهام تخریب و تصرف 2894 متر مربع از اراضی ملی و قطع 89 اصله درخت و 213 اصله نهال جنگلی از نوع بلوط به یک‌سال حبس و 2 سال تبعید به استان کرمانشاه، شهرستان قصرشیرین، شهر سومار، بابت تصرف اراضی ملی نیز به پرداخت پنج میلیارد و 151 میلیون تومان جزای نقدی و یک میلیارد و 148 میلیون تومان بابت خسارت وارده به عرصه‌های منابع طبیعی و 6 ماه حبس، بابت قطع درختان جنگلی محکوم شد.

وی اذعان کرد: علاوه‌بر گشت‌های روزانه بعدازظهر تا غروب هم، نیروهای گشت و کنترل ما در بخش مرکزی و چهار روستای نیو، سردوش، لنج‌آباد و گوزه‌کور که بیشترین تخریب‌ها، در آن مناطق انجام شده است، حضور دارند که اگر تخریب جدیدی صورت گرفته باشد، با آن برخورد و مقابله کنند.

      استقبال از کاشت انگور سیاه، دلیل اصلی تخریب جنگل‌های مریوان

نامداری تصریح کرد: بیشتر این تخریب‌ها به‌دلیل بسته‌شدن مرز در پی شیوع ویروس کرونا و بیکار شدن جمع زیادی از مردم مریوان و همچنین با توجه به اینکه کاشت انگور سیاه سوددهی بالایی دارد، بیشتر مردم به کاشت انگور روی آوردند. یعنی جدای از اینکه عده‌ای زمین‌های زراعی و باغی خود را به انگور سیاه تبدیل کردند، آن‌هایی هم که باغ ندارند، با تخریب و تصرف جنگل‌ها و مراتع ملی، اقدام به کاشت انگور کرده‌اند.

شناسه خبر 21775