شناسه خبر:476
1397/6/21 19:16:45
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با تأکید بر نقش توانمندسازی و مهارت‌آموزی خواستار شد:

نگذاریم معتادان در مراکز ترک اعتیاد رسوب کنند

سپهرغرب، گروه استان‌ها - شکیبا کولیوند: معاون پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری و دبیر کمیته پیشگیری و کنترل ایدز سازمان بهزیستی کشور بر نقش توانمندسازی بهبودیافتگان اعتیاد، مهارت‌آموزی و اجتماع‌پذیری آن‌ها تأکید و در این مسیر خواستار همکاری هر چه بیشتر دستگاه‌های مربوطه و سازمان‌های مردم‌نهاد شد و گفت: نگذاریم معتادان در مراکز ترک اعتیاد رسوب کنند و به‌نوعی آن‌ها را برای حرفه‌آموزی و اشتغال به کار آماده کنیم.
فرید براتی‌سده روز گذشته در نشست مطبوعاتی خود که در سالن اجتماعات اداره کل بهزیستی استان همدان برگزار شد، عنوان کرد: مطابق آخرین آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر دو میلیون 800 هزار معتاد در کشور وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه تعداد مصرف‌کنندگان تفننی مواد مخدر در کشور یک میلیون و 700 هزار نفر است، بیان کرد: با توجه به شرایط اجتماعی و اقتصادی که کشورمان با آن روبروست، پیش‌بینی می‌شود میزان مصرف‌کنندگان بیشتر شود، چراکه شرایط اجتماعی و اقتصادی تحریک‌کننده‌ای برای سوق دادن افراد به سمت اعتیاد وجود دارد.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در این راه وظیفه سازمان بهزیستی را ارائه خدماتی به‌منظور پیشگیری از مصرف مواد مخدر دانست و ادامه داد: از سویی خدمات درمان و کاهش آسیب نیز مطرح است تا در این راستا اگر فردی وارد فرایندهای بهبودی شد، بتواند با خدمات بازتوانی اجتماعی دوباره به زندگی پاک و سالم بازگردد، بدین‌سان عملکرد سازمان بهزیستی از پیش‌دستی در مواجهه با مشکلات اعتیاد آغاز و به پیشگیری از اعتیاد، درمان و کاهش آسیب‌های ناشی از اعتیاد و در مرحله آخر به صیانت و جامعه‌پذیری دوباره فرد ختم می‌شود.
براتی‎سده با اشاره به فرایندهای عملکردی سازمان بهزیستی در حوزه اعتیاد، عنوان کرد: در این فرایند و مراحل، نقش دستگاه‌های فرهنگی و اجتماعی پررنگ است و بایستی همه دستگاه‌های مربوطه قدم پیش بگذارند.
وی با اشاره به وضعیت کشور ایران در مقوله ترانزیت مواد مخدر نیز تصریح کرد: متأسفانه بیش از 11 هزار تُن انبار مواد مخدر در کشور افغانستان وجود دارد که این‌ها برای ورود به بازار فروش تا حدی از کشور ایران بهره خواهند برد و در این راستا بخشی از این مواد در داخل کشور انبار و وارد چرخه مصرف خواهد شد.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با بیان این موضوع به اقدامات مناسب کشورمان در خصوص توجه ویژه به مرزهای کشور اشاره کرد و گفت: با همه این تدابیر اندیشیده شده، در صورت ادامه پیدا کردن شرایط اقتصادی حاضر با افزایش تعداد مصرف‌کننده‌های مواد مخدر و خریدوفروش‌های جزئی مواد در کشور روبه‌رو خواهیم شد، پس باید فکری برای این موضوع کرده و به‌نوعی برای بالا بردن کیفیت خدمات به‌خصوص در بخش‌های مربوط به پیشگیری از اعتیاد فکری کرد و قدمی جدی برداشت.
براتی‎سده ابراز کرد: در حوزه پیشگیری از اعتیاد و مباحث پیرامونی آن سازمان بهزیستی بیست سال است که ورودی جدی داشته و تاکنون طی سه برنامه پنج‌ساله توانسته این موضوع را اجرایی کند.
این مقام مسؤول با بیان اینکه رویکرد ما در پیشگیری از اعتیاد، اجتماع محورانه است و در این راه با وظیفه تسهیلگرانه وارد عمل شده‌ایم، گفت: در این راستا مفهوم مشارکت اجتماعی و حضور مردم در صحنه با جدیت پیگیری می‌شود.
وی با اشاره به تیم‌های اجتماع‌محور (CBO) در کشور و نقش آن‌ها، عنوان کرد: این تیم‌ها، بیش از 15 میلیون نفر را زیر پوشش قرار داده که نشان از ورود جدی رویکرد اجتماع‌محور در رابطه با مواد مخدر است.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور اذعان کرد: در این راستا همکاری و همت سازمان‌ها و دستگاه‌هایی چون اداره آموزش‌وپرورش و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز حائز اهمیت است.
براتی‌سده با اشاره به دو طرح کیان و پازک، تشریح کرد: طرح کیان یکی از طرح‌های پیشگیری از مصرف مواد مخدر در محیط‌های اداری است و طرح پازک نیز به‌منظور پیشگیری از مصرف مواد مخدر در زنان و کودکان در مناطق حاشیه‌ای و آسیب‌پذیر است.
وی با بیان اینکه بیش از سه هزار منطقه حاشیه‌ای در کشور وجود دارد به مشکلات خانواده‌های ساکن این مناطق اشاره و عنوان کرد: در این راستا بیش از 500 محله را در طرح تحولی وارد کرده‌ایم و این طرح در دست اجراست و بدین‌سان قدم ابتدایی در شناسایی محله و مشکلات آن برداشته می‌شود.
این مقام مسؤول با بیان اینکه نیروهای انتظامی بنیه دفاعی کشور هستند، افزود: بایستی به‌منظور کاهش و پیشگیری از آسیب‌های اعتیاد برای این گروه‌ها قدم برداشت که این برنامه در پادگان‌های نظامی از سال گذشته آغاز و اعتبارات به آن تخصیص داده‌ شده‎است و از سویی در حال حاضر 22 درصد از جامعه کار و تولید کشورمان مصرف‌کننده مواد مخدر هستند که بایستی در این گروه‌ها نیز ورود پیدا کرد.
براتی‌سده با اشاره به مهدکودک‌ها، مطرح کرد: برای مهدهای کودک دو طرح مصون‌سازی و طرح خانه و مدرسه در دست اجراست که بدین‌وسیله آموزش‌های لازم برای رفتار مناسب با کودکان به خانواده‌ها داده می‎شود.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: برای سنین ابتدایی و مهدهای کودک، طرحی بین‌المللی با عنوان خانه و مدرسه در حال اجراست که با استقبال مواجه شده اما به سبب کمبود منابع و اعتبارات تاکنون تعداد مهدهای کودک و مدارس محدودی وارد این طرح‌شده چنانکه در استان همدان تاکنون چهار مدرسه و سه مهدکودک در این طرح حضور دارند.
وی به حوزه درمان و کاهش آسیب‌های مصرف مواد مخدر اشاره و یادآوری کرد: در قانون مبارزه با مواد مخدر و سیاست‌های ابلاغی، مقام معظم رهبری به حوزه درمان تأکید داشتند و برای درمان در کشور هفت هزار مرکز سرپایی با سازمان بهزیستی در ارتباط‌اند که در این راستا حمایت مادی نیز وجود دارد.

      معتادان در کشورمان از بیمه بهره‌مند نیستند
براتی‌سده با اشاره به کمپ‌های ترک اعتیاد و عملکرد آن‌ها در کشور، تعداد این مراکز بازتوانی را یک هزار و 182 مورد ذکر کرد و گفت: ایجاد اشتغال برای افراد بهبودیافته و پیگیری‌های بعد از بهبودی آن‌ها، همه و همه ازجمله خدماتی است که به آن‎ها ارائه می‎شود اما در این راه مشکل نبود بیمه خدمات معتادان مطرح است.
این مقام مسؤول با بیان اینکه 74 میلیارد تومان برای بیمه معتادان کنار گذاشته شد و باوجود اینکه بیش از 90 درصد ارائه خدمات درمان به معتادان در کشور بر عهده بخش خصوصی و غیردولتی است اما این میزان از اعتبارات به این کمپ‌ها داده نشد.
وی با تأکید بر اینکه کمپ‌های ترک اعتیاد از بیمه و اعتبارات آن بهره‌ای نبرده‌اند، افزود: شهریه یا تعرفه حضور در کمپ‌های ترک اعتیاد برای 28 روز 690 هزار تومان است که به دلیل این رقم بالا، رغبت جهت مراجعه به این کمپ‌ها پایین‌تر از سطح انتظار بوده، پس بایستی بیمه و یارانه را برای این کمپ‌ها در نظر گرفت.
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با تأکید بر اینکه سال گذشته از 78 میلیارد تومان، بیمه سلامت مدعی شد که 30 میلیارد تومان برای این حوزه هزینه شده‎است، بیان کرد: مشخص نشد که 40 میلیارد تومان واقعاً دراین‌بین چه شد؟! پس برای سال جاری پیشنهاد شد که بیمه سلامت برای معتادان ماده 16 وارد عمل شده و مبالغی را برای یارانه آن‌ها در نظر بگیرد.
این مقام مسؤول در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه سپهرغرب مبنی بر وضعیت شلترهای زنانه (سرپناه شبانه زنان) همدان، عنوان کرد: بررسی وضعیت اقامتی این زنان تا حدی بر عهده ماست که تنها به آن‌ها سرپناه داده باشیم و بازخواست و سؤال جواب شدن آن‌ها را مدنظر نداریم.
وی ادامه داد: این سرپناه شبانه، مرکزی برای کاهش آسیب است و در آن به دنبال درمان نیستیم، پس پاسخی فوری به یک فوریت اجتماعی یعنی نداشتن سرپناه، در این راه برعهده ماست.
براتی‎سده به تعداد شلترهای موجود در سراسر کشور اشاره و بیان کرد: این شلترها 97 مورد هستند که تعداد 27 مورد از آن مربوط به زنان است.
وی با اشاره به خدمات موبایل سنتر، عنوان کرد: این بخش جهت ارائه خدمات سیار و کلینیک‌های سیار وظیفه مرکز گذری کاهش آسیب (DIC) را بر عهده دارد که به معتادان خدمات‌رسانی می‌کند و در حال حاضر تعداد 19 موبایل سنتر در کشور وجود دارد که 12 مورد آن در تهران وجود دارد.

     قرار نیست معتادان در مراکز ترک اعتیاد رسوب کنند
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در پایان با تأکید بر برنامه‌های مهارت‌آموزی، مراکز توانمندسازی و اجتماع‌پذیری بهبودیافتگان اعتیاد، اظهار کرد: در این راستا بایستی دستگاه‌های مربوطه و سازمان‌های مردم‌نهاد وارد عمل شوند تا بتوانیم علاوه بر پیشگیری و درمان اعتیاد در خصوص مهارت‌های آموزشی و حرفه‌ای و البته ایجاد شغل برای آن‌ها قدم برداریم چراکه قرار نیست معتادان در مراکز ترک اعتیاد رسوب کنند پس باید آن‌ها را برای ورود به جامعه و زندگی پاک و عادی کمک کرد.

     فرهنگ سنتی، مانع از ورود زنان به کمپ‌های ترک اعتیاد همدان می‌شود
مدیرکل بهزیستی استان همدان نیز در ادامه با اشاره به اینکه در کشور تعداد 67 مرکز اقامتی زنانه وجود دارد، بیان کرد: در استان همدان تعداد سه کمپ زنانه در شهرهای ملایر، نهاوند و مرکز استان وجود دارد و ازآنجاکه همدان جزو استان‌های درجه‌دو در حوزه اعتیاد است، تعداد این کمپ‌ها برای استان بالا بوده و از سویی به سبب برچسب و وجهه منفی اعتیاد زنان و همچنین فرهنگ سنتی حاکم بر همدان، مراجعه به این کمپ‌ها از سوی زنان استان پایین است.
حمیدرضا الوند با اشاره به وضعیت سرپناه شبانه همدان نیز، گفت: سه‌گام وظیفه سازمان بهزیستی بوده که شامل؛ پاسخ فوری به بحرانی فوری بی‌خانمانی، توزیع سرنگ، سوزن و کاندوم برای جلوگیری از انتقال بیماری و دیگری سؤال نپرسیدن از افراد مراجعه‌کننده است.
وی با بیان اینکه اگرغیر کارشناسی وارد عمل شویم با مشکلاتی روبرو خواهیم بود، تصریح کرد: در صورت ورود غیرتخصصی به این موضوع، معتادان این مکان را ناامن می‌بینند و به خیابان‌ها می‌روند و در آنجا شب را به صبح می‌گذرانند که در این صورت با صدمات و آسیب‌های عدیده‌ای روبرو خواهیم شد.
الوند در خصوص چهار مرکز کاهش آسیب استان همدان، تبیین کرد: در همدان 43 کمپ ترک اعتیاد دایر است که از ابتدای سال جاری تاکنون تعداد هفت هزار و 950 نفر از خدمات آن‌ها بهره برده‌اند و از سویی تعداد چهار مورد سرپناه شبانه (شلتر) و مرکز گذری کاهش آسیب (DIC) از ابتدای امسال به 926 نفر خدمات ارائه کرده‌اند.
وی افزود: مرکز ماده 16 همدان نیز در ماه‌های نخستین سال جاری به 312 نفر ارائه خدمات داشته و شاهد رشد در تیم‌های اجتماع‌محور (CBO) در همدان بوده‌ایم چنانکه تعداد این تیم‌ها به 287 مورد رسیده و شاهد افزایش مشارکت‌های اجتماعی در این راستا بوده‌ایم.

      برقراری مستمری 7500 نفر پشت نوبتی
مدیرکل بهزیستی استان همدان ادامه داد: خوشبختانه امسال میزان 11 و چهار دهم درصد مستمری افراد مستمری‌بگیر زیر پوشش سازمان بهزیستی افزایش داشته که با این افزایش، میزان مستمری افراد زیر پوشش بهزیستی به ازای هر خانواده یک نفره یک‌میلیون و 85 هزار ریال، دو نفره دو میلیون و 155 هزار ریال، سه نفره دو میلیون و 890 هزار ریال، چهار نفره سه میلیون و 845 هزار ریال و پنج نفره چهار میلیون و 165 هزار ریال رسید و اتفاق خوب دیگر در این راستا بهره‎مندی پنج هزار و 767 نفر از افراد پشت نوبت در استان همدان از مستمری‌های سازمان بهزیستی بود که تاکنون این رقم به هفت هزار و 500 نفر رسیده‎است و مستمری افراد باقیمانده نیز تا پایان شهریورماه سال جاری واریز خواهد شد.
مدیرکل بهزیستی استان همدان در پایان با تأکید بر سیستم کودکان فاقد سرپرست نیز، عنوان کرد: کودکانی که سرپرستی آن‌ها با اقوام درجه‌یک و یا افراد سببی و نسبی است، یارانه‌ای برای آن‌ها در نظر گرفته شده و این یارانه از طریق سامانه به‌صورت کشوری به‌حساب آن‌ها واریز می‌شود.

شناسه خبر 476