شناسه خبر:12097
1398/6/31 08:50:06
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان همدان:

گشنیز نهاوند میزبان 30 درصد از زنبورهای کشور

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان همدان با بیان اینکه در فصل تابستان بنا به وسعت سطح زیر کشت گشنیز در شهرستان نهاوند 30 درصد از زنبور‌های کشور برای تأمین گرده به این شهرستان انتقال داده می‌شوند، گفت: رازیانه رزن، شبدر و یونجه قهاوند و نیز کلزای کشت‌شده در جای‌جای استان ظرفیت بکری برای توسعه صنعت زنبورداری در استان است.

با توجه به تأکیدات رهبر معظم انقلاب، تنها راه رفع مشکلات اقتصادی کشور، تحقق بخشیدن به اقتصاد مقاومتی است؛ بر این اساس شناخت امکانات بومی هر منطقه و تکیه بر مردم به‌عنوان دو رکن مهم اقتصاد مقاومتی می‌تواند به پویایی هر چه بیشتر اقتصاد در هر منطقه دامن بزند.

در این راستا یکی از ظرفیت‌های موجود در استان همدان که می‌تواند باعث ایجاد اشتغال و البته تولید ثروت شود، زنبورداری است که علاوه بر مزایای اقتصادی در تأمین سلامت نیز تأثیرگذار خواهد بود؛ اما متأسفانه هنوز باوجود تلاش‌های صورت گرفته طی سال‌های اخیر، موانع بسیاری بر سر راه تداوم و البته رونق این ظرفیت در استان وجود دارد، پس با توجه به آغاز طرح سرشماری کلنی‌های زنبورعسل همدان از 6 مهرماه به مدت 13 روز بر آن شدیم تا در خصوص وضعیت زنبور‌ستان‌های استان با عبدالحمید قدرتی، مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان گفت‎وگویی را ترتیب دهیم که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید:

مدیر‌عامل اتحادیه‌ زنبورداران استان همدان با اشاره به اینکه در استان هشت تعاونی، زیر نظر اتحادیه با حدود دو هزار و 400 عضو به پرورش زنبورعسل و تولید عسل از طریق 265 هزار کلنی فعالیت دارند، گفت: این اتحادیه از سال 85 شکل‌گرفته و تعاونی‌ها نیز بعد از انقلاب ایجادشده‌اند.

عبدالحمید قدرتی با اشاره به اینکه در هر کندو به‌طور متوسط 10 کیلو‌گرم عسل تولید می‌شود، اظهار کرد: با توجه به ظرفیت 265 هزار کلنی موجود در استان ظرفیت همدان در تولید عسل بیش از این ارقام و اعداد است.

وی با بیان اینکه به اعتقاد ما می‌توان میزان تولید عسل و تعداد کندوها را تا30 درصد در استان افزایش داد گرچه برخی مدیران دولتی با نظر بنده مخالف‌ هستند، تصریح کرد: شرایط مطلوب مراتع، اراضی کشاورزی و باغی و نیز کوهستانی بودن، این امکان را در استان مهیا کرده‎است.

مدیر‌عامل اتحادیه‌ زنبورداران استان همدان در پاسخ به این سؤال که آیا در استان به دنبال استفاده از نژادهای برتر ملکه هستید تا میزان بهره‌وری و تولید را در زنبورستان‌ها افزایش دهید، گفت: متأسفانه اعطای مجوز واردات به‌صورت اختصاصی توسط وزارت جهاد کشاورزی و با تأییدیه دامپزشکی صورت می‎گیرد، بنابراین استان‌ها در این حوزه نمی‌توانند دخالتی داشته باشند.

قدرتی ادامه داد: بر این اساس طی چند سال اخیر مشخص نیست بر چه اساسی اساتید دانشگاهی مؤثر و نیز مدیران حوزه زنبورداری وزارتخانه با واردات ملکه مشکل دارند‌ و اجازه واردات نمی‌دهند.

وی با بیان اینکه به نظر می‎رسد در پس این مخالفت‌ها برخی‌ به دنبال منافعی هستند، اذعان کرد: به‌عنوان مثال چند مؤسسه تحقیقاتی 30 سال است که بودجه‌ای را با عنوان اصلاح نژاد دریافت می‌کنند اما تاکنون نتیجه‌ای را در پی نداشته، بنابراین غول‌های این عرصه مانع واردات ملکه و در پی آن افزایش بهره‎وری تولید در سطح کشور بوده و هستند.

مدیر‌عامل اتحادیه‌ زنبورداران استان همدان با تأکید بر اینکه واردات ملکه با نژاد مناسب تا چند برابر، تولید را افزایش می‌دهد، عنوان کرد: از طرفی مناسب بودن نژاد زنبور در کاهش دوره نگهداری آن نیز تأثیر دارد به‌طوری‌که این دوره حداقل دو ماه کاهش پیدا می‌کند‌ و از طرفی نیاز به مصرف شکر در کندو را نیز کمتر می‎کند.

قدرتی با اشاره به اینکه در حال حاضر شرکت‌هایی با عناوین مختلف در همدان و در دیگر استان‌ها اقدام به واردات غیرقانونی ملکه و تکثیر آن می‌کنند، یادآوری کرد: یقیناً عمده مشکل ما تأمین ملکه مناسب برای افزایش تولید است.

وی در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر وضعیت کدام شهرستان در استان به لحاظ تولید عسل مطلوب‎تر است؟ گفت: عسل گون تولیدشده در استان به‌طورکلی در سطح کشور به دلیل کیفیت مطلوب آن به یک برند بدل شده؛ همچنین ظرفیت موجود در شهرستان نهاوند و کشت گشنیز در سطح وسیع بستر مناسبی را برای تولید عسل فراهم کرده چنانکه در فصل تابستان و زمان گل‌دهی محصول، بیش از 30 درصد از زنبورهای کشور جهت تأمین کرده به این منطقه انتقال داده می‌شوند.

این مقام مسؤول افزود: علاوه بر این در شهرستان رزن نیز کشت رازیانه ظرفیتی برای توسعه زنبورداری است چراکه در منطقه دمق صد‌ها هکتار از اراضی زیر کشت این گیاه است، پس با توجه به این ظرفیت بکر به دنبال ایجاد یک تعاونی مجزا برای توسعه کار زنبورداری در این منطقه هستیم.

قدرتی با اشاره به کشت شبدر و یونجه در منطقه قهاوند همدان، اذعان کرد: به‌واقع توسعه بخش کشاورزی منجر به توسعه و بهره‌وری بیشتر در عرصه زنبورداری می‌شود.

مدیر‌عامل اتحادیه‌ زنبورداران استان همدان با بیان اینکه توسعه کشت محصول کلزا در استان نیز ظرفیت مناسبی برای توسعه و افزایش تولید عسل است، خاطرنشان کرد: ازآنجایی‌که گل این گیاه با قدرت 70 درصد در حوزه گردافشانی است پس می‌توان در راستای افزایش بهره‌وری بر کشت این محصول تأکید کرد.

وی با بیان اینکه از دیرباز کیفیت عسل گون شهرستان تویسرکان و مناطقی همچون اطراف سد اکباتان در سطح کشور از اهمیت بالایی برخوردار بوده‎است، ادامه داد: در راستای معرفی هرچه بهتر عسل‌های تولیدشده در استان و نیز تلاش در راستای برندسازی برای این محصول درصدد هستیم تا با همکاری صندوق حمایت از توسعه صنعت زنبورداری کشور، شانزدهمین فروشگاه صنعت زنبورداری را در استان همدان دایر کنیم.

قدرتی تصریح کرد: در این فروشگاه‌های زنجیره‌ای، عسل‌هایی از سراسر کشور که توانسته‌اند نشان تأیید کیفی را دریافت ‌کنند، به‌صورت مستقیم از تولید به مصرف با قیمت مناسب عرضه می‌شوند.

مدیر‌عامل اتحادیه‌ زنبورداران استان همدان با بیان اینکه خوشبختانه همکاری سازمان جهاد کشاورزی در استان همدان برای اعطای تسهیلات به زنبورداران استان طی پنج سال گذشته ستودنی است، اضافه کرد: خوشبختانه در این بخش مساعدت لازم صورت می‌پذیرد.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا مشکل تأمین نهاده‌ها همچون شکر در استان مرتفع شده؟ گفت: خوشبختانه با کمک اتحادیه و سازمان، 350 تن شکر تأمین شد اما نکته اینجاست که اتحادیه انباری برای ذخیره نهاده‌ها ندارد پس به‌ناچار به‌صورت استیجاری از انبار تعاونی روستایی استفاده می‌کنیم.

این مقام مسؤول در پاسخ به این سؤال که آیا در بخش صادرات، عسل همدان توانسته به جایگاه واقعی خود برسد، عنوان کرد: یقیناً صادرات داریم اما میزان آن درخور توجه نیست، بنابراین ازآنجایی‌که اتحادیه خود فاقد زیرساخت سرمایه‌ای است برای رونق در این بخش به دنبال جلب همکاری بنیاد برکت در این بخش هستیم که در این راستا طی سه سال گذشته با همکاری اتحادیه زنبورداران کردستان در این بخش همکاری می‌کنیم، البته ما نیز پیگیر تحقق این مسئله در استان هستیم اما ازآنجایی‎که می‌بایست سود ده بودن این فرآیند برای نهاد به اثبات برسد منتظر نتایج حاصل از سرمایه‌گذاری در کردستان هستند.

مدیر‌عامل اتحادیه‌ زنبورداران استان همدان یادآوری کرد: البته شرکت در نمایشگاه‎های بین‌المللی نیز از دیگر فعالیت‌های است که توسط اتحادیه دنبال می‌شود چنانکه تا دو هفته آینده شاهد برگزاری نمایشگاه در اقلیم کردستان عراق خواهیم بود و به دنبال آن هستیم که بتوانیم در این نمایشگاه حضور پیدا کنیم.

مع‌الوصف؛ با توجه به آنچه گفته شد به نظر می‌رسد خوشبختانه گام‌های نخست برای توسعه این صنعت در استان برداشته شده و دراین‌بین انتظار می‌رود جهاد کشاورزی همان‌طور که در اعطای تسهیلات توانسته گام‌هایی مؤثری را بردارد، بتواند در حوزه بازاریابی و درعین ‌حال توسعه هرچه بیشتر سطح کشت گیاهان گل‎ده در استان با توجه به اینکه توسعه سطح زیر کشت این نوع از گیاهان مکمل افزایش بهره‎وری است بتواند بیش‌ازپیش در رونق و توسعه این صنعت مثمر ثمر واقع شود.

شناسه خبر 12097