ضامن ثبات در مدیریت شهری؛
برنامهریزی بودجه شهرداری همدان برای 5 سال آینده
شهردار همدان با اشاره به اینکه برنامهریزی بودجه شهرداری همدان برای پنج سال آینده خواهد بود تا ثبات در مدیریت شهری را شاهد باشیم، گفت: بر این اساس مسائل ضروری شهری در اولویت خواهند بود.
سیدمسعود حسینی صبح روز دوشنبه در آیین تقدیر و اهدای جوایز برندگان رویداد «من شهردار هستم» که در تالار فجر شهرداری همدان برگزار شد، اظهار کرد: این برنامه بخشی از یک فرآیند کلی از کارهای زیرساختی استان، بسیار ارزشمند و با حضور دغدغهمندان و نخبگان شهری است.
شهردار همدان با اشاره به اینکه در مدیریت شهری در سطح کشوری یک تصویر کلی و دورنما داریم، گفت: مسئله اصلی ما عدم ثبات در مدیریت شهری بوده؛ چراکه میانگین عمر شهرداران در کل کشور 19 ماه است.
وی با بیان اینکه مدت فعالیت شورای اسلامی شهر نیز معمولاً سهونیم سال است و در این مدت کوتاه سیاستگذاری شهری میکند، ابراز کرد: کوتاه بودن زمان تصمیمگیری شورا و وعدههای انتخاباتی آنها در کنار سلیقهمحور بودن مدیریت شهری و نظرات شهردارها و گروه انتخابی آنها نیز بر این موضوع تأثیر میگذارد.
شهردار همدان با عنوان اینکه رویداد چشمانداز 20 ساله که در شهرداری همدان در دستور کار قرار گرفته یک امر مهم در حوزه شهری است، تأکید کرد: این برنامه میتواند عدم ثبات در مدیریت شهری را تاحدودی اصلاح کند.
حسینی با اشاره به اینکه برنامه مذکور با استفاده از نظرات و ایدههای مردم تدوین شد، ابراز کرد: در ادامه با توجه به نظر نخبگان علمی و نیز براساس اسناد بالادستی، پروژهها را بررسی میکنیم؛ طی این برنامه در یک برش پنجساله، نتایج اجرا خواهند شد تا اهداف شهری تحقق یابند.
وی یادآور شد: بنده در ابتدای مدیریت شهری نحوه مدیریت چندین شهر مانند مشهد و قم را مطالعه کردم که همه دارای چشمانداز بودند؛ البته از سالهای قبل نیز در این خصوص پیگیریهایی انجام شده بود که به نقطه مطلوب نرسیده بودند.
حسینی با بیان اینکه دکتر رهبر از دانشگاه بوعلیسینا مشاور این طرح و در کنار مجموعه شهرداری بودند، افزود: برای این کار همه دغدغهمندانه بیش از دو سال بهصورت شبانهروزی تلاش کردند و به نظر بنده یکسری اصول علمی را پایهگذاری کردند که نسبت به دیگر شهرها بهتر است.
شهردار همدان گفت: در این طرح به نظام مسائل بهصورت ساختارمند توجه شد و در سیاستگذاری نخستین اصل مهم، تشخیص مسائل اولویتدار شهر بود.
وی با عنوان اینکه محدودیت زمانی، مالی و دیگر موضوعاتی که برای تأمین منابع با آنها مواجه هستیم باعث میشوند نتوانیم به همه مسائل شهری بپردازیم، ابراز کرد: بنابراین مسائل اصلی که برای مردم ایجاد اضطرار میکنند، در اولویت خواهند بود و برای پیدا کردن راه حل مشکلات شهر، از نخبگان و متخصصان شهری استفاده خواهیم کرد.
حسینی با اشاره به اینکه امروز در انتهای یک دوره مدیریت شهری نخستین دوره بودجهریزی ما از سال 1404 بهصورت پنجساله تعیین شده که براساس دادههای این رویداد درنظر گرفته شده است، اذعان کرد: مشکلات برای نخبگان شهری ارسال شده و آنها بر مبنای سیاستهای موجود، در این خصوص اظهار نظر خواهند کرد.
شهردار همدان در بخش دیگر سخنان خود با عنوان اینکه مقدمات طرح جامع شهری مصوب و به ما ابلاغ خواهد شد، ابراز کرد: تمام نیازهای شهری و جامعه باید در این برنامه دیده شود.
وی ادامه داد: یکی از کارهای خوب این دوره که در حوزه حملونقل انجام شد، بازنگری طرح جامع ترافیک شهر همدان بود؛ امروز ما میدانیم که حملونقل عمومی بیآرتی است که تعریف شده و برای اجرای آن در طرح جامع 250 اتوبوس (در افق 1413) لازم دانسته شده است که خرید اتوبوس و تعیین خط آن برعهده شهرداری بوده؛ البته یک خط آن از میدان بیمه به شهرک فرهنگیان است.
حسینی تصریح کرد: خطوط حملونقل عمومی و تعداد تاکسیها در آن تعیین شده است که با توجه به افق 1413، یکهزار تاکسی اضافه داریم؛ همه موارد مرتبط با آن براساس طرح جامع انجام خواهد گرفت و از رفتار سلیقهای جلوگیری خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه موضوع دیگر هوشمندسازی تقاطعهای شهر است که 12 مورد انجام شده است، گفت: هوشمندسازی تقاطعهای شهر کاری زیربنایی است که به مدیریت شهر ما کمک شایانی خواهد کرد.
شهردار همدان ادامه داد: مطالعات لازم برای فضای سبز، نورپردازی و سایر موارد شهری در این افق 20 ساله انجام شده که براساس برشهای زمانی پنجساله تعیین میشوند و برای آنها بودجه درنظر گرفته خواهد شد.
حسینی در بخش دیگر سخنان خود به سند آمایش پرداخت و افزود: این سند درخصوص کل استان همدان است که با همکاری دیگر دستگاهها مد نظر قرار گرفته؛ بهطور مثال پوشش موقت برخی رودخانههای سطح شهر که اداره آب و فاضلاب و آب منطقهای باید طرح جداسازی فاضلاب از آنها را داشته باشند و اگر بتوانیم این موضوع را با سندهای بالادستی هماهنگ کنیم، وظیفه مدیریت شهری اختصاص بودجه برای حل مشکل است؛ البته باید بودجه استانی نیز به آن اختصاص داده شود.
وی در پایان سخنانش با اشاره به اینکه حضور و مشارکت شما برای ما مهم است، ادامه داد: مردم همدان را با شهرهای بزرگ مقایسه میکنند و انتظارات زیادی دارند که باعث مسئولیت بیشتر ما میشود؛ بنده نیز با وجود اینکه تأمین منابع برای اجرای برنامهها بسیار سخت است، تمام تلاش خود را خواهم داشت.
* این رویداد جدید در شهرداری برای مشارکت دادن شهروندان در تصمیمات است
در ادامه معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار همدان نیز با بیان اینکه برای تدوین سند چشمانداز 20 ساله همدان از همه شهروندان و نخبگان در حوزههای مختلف شهری کمک گرفته شد، گفت: جهت این منظور برای نخستینبار رویدادی برگزار کردیم که در نوع خود در کشور بینظیر است و یک پدیده جدید در حوزه مدیریت شهری برای مشارکت دادن شهروندان در تصمیمات شهری به حساب میآید.
مجتبی حمزهرستگار در ادامه افزود: کار ما از نظام مسائل آغاز شد و شهروندان را بهصورت مستقیم در برنامهریزی و مدیریت مشارکتی شهر مشارکت دادیم.
وی با اشاره به اینکه سه هزار نفر از شهروندان همدانی در این طرح شرکت کردند، گفت: از این تعداد یکهزار و 600 نفر، تقریباً 31 دقیقه از زمان خود را به این امر اختصاص دادند که نشان از اهمیت دادن مردم به موضوعات شهری بود.
حمزهرستگار درخصوص برندگان جوایز این رویداد تصریح کرد: امروز پنج نفر جوایز 10 میلیون تومانی و 50 نفر جوایز یک میلیون تومانی دریافت خواهند کرد.
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار همدان تأکید کرد: این برنامه ارزشمند است، چراکه شهروندان در یک سیاستورزی شهری حضور خواهد داشت تا بتوان یک برنامه پنجساله از آن چشمانداز 20 ساله برای تصمیمگیری و برنامهریزی آینده شهر را تدوین کرد.
وی ادامه داد: ظرف یک ماه آینده این برش پنجساله برنامه ارائه خواهد شد تا از موازیکاریها و سلیقهمحوریها خارج شویم و بهصورت برنامهمحور با نظر مردم، نخبگان و شهرداری و شورای اسلامی شهر باشد.
شناسه خبر 90144