شناسه خبر:27832
1399/6/13 12:25:27
صادرات به عراق از مهران 2 برابر ‌شود؛

کاهش رونق تجارت در دروازه مدیترانه

اعمال محدودیت‌های متعدد در مرز مهران از سوی مسئولان عراقی به دلیل ویروس کرونا موجب کاهش رونق تجارت در این مرز در بحث صادرات کالا و همچنین لغو تردد مسافران و زائران شده است.

اسفندماه سال گذشته بود که به دلیل شیوع ویروس کرونا، مرز مهران تعطیل و یکی از فعال‌ترین مرزهای زمینی کشور با عراق در بخش تردد مسافر و زائران و همچنین صادرات کالا غیرفعال شد.

بعد از گذشته ماه‌ها از تعطیلی مرز مهران، حالا حدود یک ماهی می‌شود که مرز مهران بازشده ولی فقط به‌صورت چند روز در هفته آن‌هم برای صادرات کالا باز است.

مرز مهران که یکی از امن‌ترین مرزهای ایران برای تجارت کالا و تردد زائران به‌خصوص در ایام اربعین به شمار می‌رود حالا شاهد کاهش رونق صادرات کالا و غیرفعال شدن بخش تردد مسافری است.

درحالی‌که طی سال‌های گذشته سالانه 2 میلیارد دلار کالا و حداقل 4.5 میلیون مسافر و زائر از این مرز تردد می‌کردند، حالا این مرز از سوی طرف عراقی با وضعیت مبهمی در آینده نیز مواجه شده است.

مسئولان ارشد کشوری و استانی وعده‌های زیادی را برای حل این مشکل داده‌اند ولی هنوز هیچ‌کدام از وعده‌ها عملی نشده و هزاران نفر شامل راننده، کارگر، ترخیص‌کار و… از کار بیکار شده‌اند و این در حالی است که برخی مرزهای کشورمان با عراق از هفته گذشته در همه روزهای هفته برای صادرات کالا فعال‌شده‌اند.

معطلی کامیون‌های حامل کالا در مرز مهران

یکی از فعالان اقتصادی در مرز مهران اظهار کرد: وضعیت مرز مهران مناسب نیست، کامیون‌های زیادی در مرز مهران تا حدود 2 هفته معطل می‌شوند، چراکه صادرات کالا در این مرز فقط چند روز در هفته انجام می‌شود.

ایوب رستمی بیان کرد: متأسفانه طرف عراقی به دلیل شیوع ویروس کرونا محدودیت‌های زیادی در این مرز ایجاد کرده است که علاوه بر بخش صادرات، بخش مسافربری نیز به‌طورکلی تعطیل‌شده است.

وی با اشاره به اینکه افراد زیادی در این مرز به‌خصوص رانندگان بومی منطقه بیکار شده‌اند، گفت: امیدواریم مسئولان ارشد کشور برای حل این مشکلات در مرز کاری انجام بدهند.

رستمی افزود: تجار و بازرگانان و رانندگان وسایل نقلیه باری، خواستار رایزنی مسئولان کشورمان با مقامات عراقی برای افزایش مدت‌زمان فعالیت تجاری در این مرز هستند.

افزایش روزهای فعال در مرز مهران

مدیرکل گمرک استان ایلام نیز درباره آخرین وضعیت مرز مهران اظهار کرد: با رایزنی‌های انجام‌شده با مسئولان کشور عراق، مرز مهران که پیش‌ازاین 2 روز در طول هفته (یک‌شنبه و چهارشنبه) برای صادرات فعال بود، از ابتدای هفته جاری تعداد روزهای فعال برای صادرات به چهار روز در هفته (یک‌شنبه تا چهارشنبه) افزایش پیدا کرده است.

به گفته روح‌الله غلامی، با افزایش روزهای صادرات، پیش‌بینی می‌شود حجم صادرات کالاهای ایرانی از مرز مهران به کشور عراق 2 برابر شود.

وی با بیان اینکه در مرز بین‌المللی مهران روزانه یک‌هزار نفر مشغول به‌کار هستند، افزود: مرز مهران که پیش‌ازاین روزهای یکشنبه و چهارشنبه فعال بود، روزهای دوشنبه و سه‌شنبه نیز با پذیرش روزانه 250 کامیون عراقی برای انتقال کالاهای صادراتی فعال خواهد بود.

غلامی بیان کرد: عمده کالاهای صادراتی شامل مصنوعات پلاستیکی ازجمله آهن، فولاد، کاشی، سرامیک، موزائیک، مصالح ساختمانی و شیشه است.

ابهام در برگزاری مراسم اربعین

همه مردم ایران مرز مهران را به برگزاری مراسم اربعین می‌شناسند، مرزی که در سال‌های گذشته در ایام اربعین شاهد تردد میلیونی زائران بوده است، اما به گفته مسئولان کشوری و استانی امسال به‌دلیل شیوع ویروس کرونا هنوز معلوم نیست این مراسم برگزار می‌شود یا خیر.

استاندار ایلام با اشاره به اینکه در ایام اربعین حدود پنج میلیون و در طول سال نزدیک به 10 میلیون تردد از مرز مهران صورت می‌گیرد، افزود: این فرصت بسیار مناسبی در همه حوزه‌ها ایجاد کرده است.

قاسم سلیمانی‌دشتکی بیان کرد: استان ایلام برای هر تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا در اربعین پیش‌رو آماده است.

وی تصریح کرد: اگر چه به دلیل شرایط خاص امروز همه چیز تحت شعاع کرونا قرار گرفته است، اما در استان ایلام کار عمرانی طرح‌ها و پروژه‌های اربعین با جدیت خاصی دنبال شده است.

سلیمانی‌دشتکی با اشاره به اینکه برای رونق صادرات در مرز مهران رایزنی‌های بسیار زیادی انجام شده است، افزود: در طول سال روزانه هزاران کامیون کالا از مرز مهران تردد می‌کنند.

استاندار ایلام از احتمال فعالیت تمام وقت مرز تجاری مهران خبر داد و اظهار کرد: در هفته‌های اخیر جلساتی با مسئولان عراقی داشتیم که مقرر شد در این زمینه پیگیری لازم به عمل آید.

لزوم حل مشکل مرز مهران برای رفع بیکاری

نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی در دیدار با حمید زادبوم، رئیس‌کل سازمان توسعه و تجارت ایران، توسعه زیرساخت‌های اقتصادی و تجاری در استان ایلام را یکی امورات مهم دانست و گفت: مرز مهران یکی از مناطق با اهمیت برای مراودات اقتصادی با کشور عراق است.

سارا فلاحی تأکید کرد: متأسفانه با شیوع کرونا مراودات اقتصادی و تجاری با عراق با محدودیت شدید روبه‌رو شده است و این موضوع هزاران نفر از تجار باسابقه و کارگران زحمت‌کش را بیکار کرده که نیازمند پیگیری جدی مسئولان است.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود متأسفانه در دیپلماسی اقتصادی با همسایگان بسیار ضعیف عمل کردیم و بازار مهمی همچون عراق به حال خود رهاشده که گذرگاه این بازار منطقه مرزی مهران است و ما در تلاش هستیم که ایلام به‌عنوان دروازه مدیترانه جایگاه خود را پیدا کند.

فلاحی ادامه داد: ما معتقد به سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در استان ایلام هستیم و از مسئولان تقاضای مساعدت و تسهیل این امور را داریم. چراکه غرابت فرهنگی نزدیک مردم ایلام با کشور عراق زمینه بسیار مناسبی برای گسترش هرچه بیشتر روابط با این کشور است.

با توجه به اینکه در استان ایلام با 420 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق تنها مرز مهران فعال است، مسئولان کشوری و استانی باید برای رونق مرز تلاش و رایزنی‌های گسترده‌ای با مسئولان عراقی داشته باشند.

مرز مهران یکی از ظرفیت‌های عظیم در استان ایلام برای توسعه و اشتغال به شمار می‌رود و چشم امید بیشتر مردم استان به این مرز است.

مرز مهران دارای مزیت‌های بزرگی مثل وجود امنیت و نزدیک بودن به شهرهای عراق و مسیر اصلی عتبات عالیات است، طبق آمارهای رسمی بالای 60 درصد زوار از این مرز استفاده می‌کنند.

فعال شدن و رونق دوباره در مرز مهران می‌تواند به اشتغال و بهبود وضعیت معیشتی هزاران خانوار در استان ایلام کمک کند و با ایجاد رونق اقتصادی، زمینه بهبود تولید و افزایش صادرات و در نتیجه تحقق شعار سال را فراهم کند.


منبع: خبرگزاری مهر

شناسه خبر 27832