دریاچه زریوار یکی از چشمههای بیهمتای آب شیرین جهان با ارتفاع یک هزار و 285 متری از سطح دریا و طول 6 کیلومتر و عرض متوسط سه کیلومتر با مساحت سه هزار و 292 هکتار در غرب کشور است که همچون نگین آبی میدرخشد.
دریاچه زریوار یکی از چشمههای بیهمتای آب شیرین جهان با ارتفاع یک هزار و 285 متری از سطح دریا و طول 6 کیلومتر و عرض متوسط سه کیلومتر با مساحت سه هزار و 292 هکتار که بیش از ۷۰۰ هکتار آن به نیزار تبدیل شده است، این دریاچه که عوان تالاب زریوار در کنوانسیون جهانی رامسر ثبت شده است، به عنوان پناهگاه حیات وحش شناخته شده و یکی از منابع تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست است.
اکوسیستم تالاب «زریوار» مریوان به عنوان یک واحد اکولوژیکی و یک اکوسیستم آبی در کردستان پدیدهای بسیار زیبا و نادر است که در یک دره طولی نسبتاً وسیع از دو طرف غرب و شرق با کوههای پوشیده از جنگل احاطه شده است.
فاصله دریاچه زریبار تا مرکز استان کردستان 135 کیلومتر و از شهر مریوان کمتر از 3 کیلومتر راه است، این دریاچه در ارتفاع یکهزار و 285 متری از سطح دریا قرار گرفته و طولش حداکثر 5 کیلومتر و عرض آن حداکثر 1.5 کیلومتر است.
حجم آب زریوار 30 میلیون مترمکعب و عمق متوسط آن 3 متر است که در برخی نقاط تا هشت متر هم میرسد. آب دریاچه شیرین بوده و از جوشش چشمههایی تأمین میشود و هیچ رودخانهای به زریوار نمیریزد.
آب دریاچه زریوار اغلب سبز مایل به قهوهای کمرنگ است، زریوار در همه فصول زیباست، حتی در روزهای سرد زمستان، سطح دریاچه کاملا یخ میبندد به حدی که میتوان روی آن راه رفت و موتورسواری کرد به طوری که چشمانداز وصفناپذیری به خود میگیرد.
همین علت موجب شده است تا دریاچه زریوار در ماههای سرد سال نیز بازدیدکنندگان زیادی داشته باشد، اطراف دریاچه را نیزارهای بلند پوشانده که در برخی جاها صاف و در جاهایی نیز تپهای است.
قصههای زیادی در مورد پیدایش این دریاچه در بین مردم استان به ویژه حاشیهنشیان زریوار وجود دارد که معروفترین آنان دفنشدن شهری در زیر این دریاچه است.
دریاچه زریوار بیش از دو میلیون سال است که حیات و آبادانی را به مریوان بخشیده است و امروز برای ماندگاری و نفس کشیدنش نیاز به تخصیص اعتبار دارد تا چه باشد کرم مسئولان ....
این اکوسیستم زیبا با مساحتی در حدود 3 هزار هکتار ترکیبی از آب، نیزار و حیات وحش در میان کوههای جنگلی و سر به فلککشیده محصور شده است به نوعی که چشمانداز آن را رویایی کرده و جاذب هر رهگذری است.
نیزارهای دریاچه نیز محل امنی برای زیست گونههای جانوری شده است به طوری که در حال حاضر گونه ای متعددی از ماهیان بومی مانند سیاهماهی خالدار، سیاهماهی معمولی، عروس ماهی، سس ماهی، شاکولی و گامبوزیا در این دریاچه زیست میکنندگونهای مار ماهی و گونهای شنگ از جانوران شاخص تالاب محسوب میشوند.
دریاچه زریوار به دلیل موقعیت جغرافیایی و ارزش آن و بر اساس مصوبه هیئت دولت، اکنون در مراحل قرار گرفتن در فهرست تالابهای بینالمللی (کنوانسیون رامسر) است تالاب زریوار یکی از تالابهای با ارزش غرب ایران و از قطبهای گردشگری کشور محسوب میشود.
همچنین تالاب به دلیل مهاجرت فصلی تعدادی از پرندگان به عنوان یک اکوسیستم آبی مهم در چرخه حیات منطقه اهمیت داشته و به مثابه یک نگین زیبا، دارای توان بالقوه ای از نظر اکوتوریسم محسوب میشود.
میزبانی از 14 هزار قطعه پرنده مهاجر
ابراهیم همتبلند رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان در گفتوگو با خبرنگار فارس در سنندج اظهار کرد: تالاب زریوار در سطح 3 هزار و 293 هکتار به عنوان پناهگاه حیات وحش شناخته شده و یکی از منابع تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست است.
وی تصریح کرد: برابر ماده 16 قانون حفاظت محیط زیست، متولی اصلی محدوده زریوار، سازمان محیط زیست و در استان کردستان، ادارهکل محیط زیست است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان خاطرنشان کرد: قانون حفاظت و احیای مدیریت تالابهای کشور نیز مدیریت تالاب را سازمان حفاظت محیط زیست میشناسد.
همتبلند افزود: تالاب زریوار حدود 60 میلیون مترمکعب آب دارد که سالانه این میزان بین 60 تا 40 میلیون و برخی مقاطع خشکسالی تا 20 میلیون مترمکعب متغیر است.
وی اذعان کرد: تالاب زریوار به واسطه وسعت و همچنین در مسیر مهاجرت بودن پرندگان سالانه میزبان بیش از 14 هزار قطعه پرنده مهاجر است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مریوان عنوان کرد: تالاب زریوار 238 گونه پرنده ثبت شده دارد که این پرندگان گاه به صورت بومی و گاها مهاجر وارد محدوده تالاب و حیات وحش زریوار میشوند.
همتبلند با بیان اینکه سیستم زریوار یک اکوسیستم تالابی شامل نیزار، سیرپهنه آبی و پهنههای تالابی است، گفت: قسمتهایی از تالاب در برخی فصول سال پرآب و در مقاطعی هم به صورت خشکیده است.
وی عنوان کرد: تالاب زریوار از سال 92 دارای طرح جامع زیستبومی است که در سطح استان مصوب شده و به عنوان سند بالادستی به بقیه استانها ابلاغ شده است و کارگروههای اجرایی در این راستا در سطح شهرستان تعریف شده و وظایف تمام دستگاهها و ارگانهای ذینفع احصا و باید براساس این برنامه در رابطه با مدیریت تالاب اقدام کنند.
مریوان در صدر ورود مهمانان نوروزی
آرمان وطندوست معاون گردشگری و سرمایهگذاری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان میگوید: از 28 اسفندماه سال گذشته تا دیروز سوم فروردین امسال 6 هزار 732 نفر مسافر در هتلها، مهمان پذیرها، هتل آپارتمان و اقامتگاههای بومگردی استان اقامت داشتهاند.
وی خاطرنشان کرد: 411 مورد بازدید نظارتی از اماکن اسکان مسافرین تاکنون در سطح استان انجام شده است که تا کنون 11 مورد تذکر به اماکن اقامتی و غیره داده شده است.
وطندوست با بیان اینکه بیشترین اقامت و بازدید مسافرین نوروزی طی چند روز گذشته از تعطیلات مربوط به شهرستان مریوان بوده است، گفت: مریوان، سنندج و بانه بیشترین آمار مسافرین نوروزی را از آغاز تعطیلات نوروزی تا کنون به خود اختصاص دادهاند.
وی خاطرنشان کرد: در مجموع 2 هزار و 532 نفر در چند روز اخیر در مریوان اسکان داشتهاند.
معاون گردشگری و سرمایهگذاری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان با اشاره به میزان بازدید مسافرین از اماکن گردشگری در سطح استان گفت: تا کنون بیش از 318 هزار و 641 نفر از اماکن گردشگری و عمارتهای تاریخی شامل منطقه اورامان، زریوار، پالنگان، بازار مریوان و بانه و غار کرفتو و زیویه انجام شده است.
و اما...
استان کردستان به واسطه موقعیت جغرافیا و جاذبههای گردشگری و طبیعی به عنوان یکی از قطبهای گردشگری همواره مورد توجه گردشگران و مسافرین نوروزی بوده و هر ساله شمار قابل توجهی از اکثر نقاط کشور این استان را به عنوان مقصد گردشگری انتخاب میکنند طی یک سال گذشته به واسطه شیوع کرونا ویروس و محدویتهای اعمال شده به واسطه مقابله با این ویروس میزبانی از مهمانان نورزی محدود شده است اما با این وجود امسال شاهد ورود مسافرین به ویژه به مریوان هستیم.
منبع: خبرگزاری فارس
شناسه خبر 38352