سپهرغرب، گروه خبر: مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان با اشاره به برنامهریزی برای احیا، مرمت و ساماندهی قلعه شهر تاریخی حسنآباد، گفت: اقدامات اولیه برای احیا و ساماندهی این اثر فاخر ملی استان شروع میشود.
یعقوب گویلیان روز یکشنبه اظهار کرد: قلعه حسنآباد یکی از باشکوهترین قلعههای کردستان بوده که در طول تاریخ حکومت حاکمان زیادی را تجربه کرده است.
وی با بیان اینکه طرح و نوع ساخت قلعه بهگونهای است که نشاندهنده ساخت آن در زمان قبل از حکومت امیرحسن خان بوده، افزود: هلوخان، احمدخان و امیرحسنخان ازجمله حاکمان نامداری هستند که در این قلعه حکومت کردهاند و نام آن بهدلیل حکومت امیرحسنخان اردلان بهنام قلعه حسنآباد شهرت یافته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان با اشاره به آنکه این قلعه بسیار هوشمندانه ساخته شده است، اضافه کرد: قلعه دارای دیوارهای بلند سنگی در شیب کوه و برجهایی در امتداد دیوارها است که تنها راه ورود به قلعه در قسمت جنوب تپه قرار دارد و دیگر قسمتهای تپه بهصورت صعب العبور بوده و دسترسی به آن غیر ممکن است.
وی با بیان اینکه قلعه حسنآباد ازجمله تپههای سختگذر و راهبردی منطقه بوده است، ادامه داد: برای محافظت بیشتر از ساکنان قلعه حسنآباد، منازل مسکونی و تجهیزات نظامی حصاری قطور و بلند دور تا دور شهر را احاطه کرده بوده و حصار مذکور برای حفاظت و دفاع از خطرات تهاجم دشمن ساخته شده بود.
گویلیان در تشریح بیشتر نحوه ساخت این قلعه گفت: علاوهبر دیوار بلند قلعه حسنآباد ازلحاظ تجهیزات دفاعی دارای سه برج نگهبانی بوده که هرکدام به اندازه 400 متر از حصار اصلی قلعه فاصله داشته است.
وی حفاظت از آثار تاریخی را وظیفه ملی عنوان کرد و افزود: قلعه تاریخی حسنآباد در پنج کیلومتری شهر سنندج قرار دارد و به شماره 11758 در تاریخ 24 اسفندماه 1383 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
قلعه حسنآباد در پنج کیلومتری سنندج در جنوب روستایی بهنام حسنآباد واقع شده است. گفته میشود که این قلعه از آنِ دوران اشکانیان و ساسانیان بوده و از آن بهنام مرکز حکومت غرب ایران کنونی بهرهگیری میشده است.
در سال 746 هجری قمری امیرحسنخان اردلان بر بلندای کوهی در جنوب روستا قلعه مستحکمی برای مرکز حکومت خود بنا کرد. در اوایل قرن دهم هجری قمری هلوخان اردلان والی وقت کردستان، آنجا را مقر حکومت قرار داد. احتمالاً آبادی و قلعه حسنآباد قبل از تأسیس شهر سنه دژ (سنندج) مرکز ولایت کردستان بوده است.
استان کردستان دارای یکهزار و 520 اثر تاریخی شناساییشده شامل آثار باستانی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول، قنات و مکانهای طبیعی بوده که 878 اثر ثبتشده استان در فهرست آثار ملی شامل 773 اثر غیر منقول (آثار تاریخی، تپه، محوطه و بنا)، 20 مورد میراث طبیعی، 62 مورد میراث معنوی و 23 مورد میراث منقول است.
شناسه خبر 39065