سپهرغرب، گروه زیستبوم: حشرات برای همگام شدن با روند افزایشی دمای جهان چالش خواهند داشت و این پدیده میتواند خبر بدی برای بشر باشد.
کارشناسان محیط زیست میگویند: حیوانات فقط میتوانند دما را در محدوده معینی تحمل کنند. دمای بالا و پایینتر از این محدوده، حد بحرانی حرارتی نامیده میشود. از آنجایی که این محدوده به تدریج گسترده میشود، حیوانات باید یا خود را با شرایط سازگار کرده یا به مناطقی با آب و هوای خنک تر مهاجرت کنند.
هرچند، درجه حرارت در سراسر جهان با سرعتی بالا در حال افزایش است. موج گرمایی که تابستان امسال سراسر اروپا را فراگرفت نشاندهنده این موضوع است. موج گرمایی مانند آنچه در اروپا رخ داد میتواند باعث شود که دما به طور منظم از حد بحرانی حرارتی فراتر رود و بسیاری از گونهها را به خطر بیاندازد.
«هستر ویوینگ» از دانشگاه بریستول در انگلیس گفت: در یک مطالعه جدید، من و همکارانم ارزیابی کردیم که 102 گونه حشره به چه میزان میتوانند محدودیتهای بحرانی حرارتی خود را برای زنده ماندن در دمای شدید تنظیم کنند. ما دریافتیم که حشرات، ظرفیت پایینی برای انجام این کار دارند و آنها را به طور خاص در برابر تغییرات آب و هوایی آسیبپذیر میکند.
تأثیر تغییرات آب و هوایی بر حشرات میتواند پیامدهای ژرفی برای زندگی انسان داشته باشد. بسیاری از گونههای حشرات، عملکردهای اکولوژیکی مهمی دارند در حالی که رفتارهای گونههای دیگر میتواند تعادل اکوسیستمها را مختل کند.
چگونه حیوانات، خود را با افزایش دما سازگار میکنند؟
جانوران میتوانند محدودیتهای حرارتی حیاتی خود را از طریق همهوایی یا انطباق افزایش دهند.
همهوایی در طول عمر حیوان (اغلب در مدت چند ساعت) اتفاق میافتد. این فرآیندی است که بر اثر آن قرار گرفتن در معرض این شرایط در گذشته به محافظت از حیوان یا حشره در برابر استرس محیطی آینده کمک میکند. یکی از شیوههای به کار گرفته شده توسط حشرات، تولید پروتئینهای شوک حرارتی (گرما شوک) در واکنش به قرار گرفتن در معرض گرماست. این کار از مرگ سلولها در دمای شدید جلوگیری میکند.
برخی از حشرات میتوانند از رنگ برای همهوایی و سازگاری استفاده کنند. کفشدوزکهایی که در محیطهای گرم رشد میکنند از مرحله شفیرگی با لکههای کمتری نسبت به حشراتی که در سرما رشد میکنند خارج میشوند. از آنجاییکه لکههای تیرهتر گرما را جذب میکنند، وجود لکههای کمتر حشره را خنکتر نگه میدارد.
سازگاری، زمانی اتفاق میافتد که ژنهای مفید از طریق تکامل بین نسلها جابجا میشود. نمونههای متعددی از حیواناتی وجود دارند که در واکنش به تغییرات آب و هوایی تکامل پیدا میکنند.
اما تکامل در یک دوره طولانیتر از سازگاری رخ میدهد و ممکن است شرایطی فراهم نشود که محدودیتهای حرارتی بحرانی مطابق با سرعت فعلی افزایش دمای جهانی تنظیم شوند.
این شرایط چه معنایی برای آینده دارد؟
توانایی ضعیف در سازگاری با دماهای بالاتر به این معنی است که بسیاری از حشرات برای زنده ماندن باید به مناطقی با آب و هوای خنک مهاجرت کنند. جابجایی حشرات به محیطهای جدید میتواند تعادل اکوسیستمها را بر هم زند. آفات حشرات عامل از بین رفتن 40 درصد از تولید جهانی محصولات است و با تغییر توزیع جغرافیایی حشرات، آفات میتوانند امنیت غذاییِ بشر را بیشتر تهدید کنند.
به گزارش نشریه کانورسیشن، همچنین مهاجرت حشرات ممکن است تأثیرات عمیقی بر سلامت انسان داشته باشد. بسیاری از بیماریهای مهمی که سلامت انسان را تحت تأثیر قرار میدهد ازجمله مالاریا، توسط حشرات منتقل میشود. در عین حال جابهجایی حشرات در طول زمان امکان انتقال بیماریهای عفونی به عرضهای جغرافیایی بالاتر را افزایش میدهد.
شناسه خبر 61157