توانمندی یک زن؛
از مادری در کارگاههای روانشناسی تا تلاش برای تعالی نوجوانان
سپهرغرب، گروه ریحانهآفرینش - طاهره ترابیمهوش: زهرا شایستهفرد بانویی با دکترای مشاوره است که فرزند نوزاد خود را در کارگاههای روانشناسی به همراه داشته و با دغدغه در عرصه تعالی نوجوانان ورود کرده است.
وقتی از نقش زن صحبت میشود، باید جایگاه زن را در جامعه مورد ارزیابی قرار داد زیرا از اهمیت بالایی برخوردار است که زنان در جامعه دارای جایگاه و منزلت باشند، چراکه بیشک افراد بر اساس جایگاه و منزلتشان ارزیابی میشوند این درحالی است که بخشی از جامعه ما به سمت ساختار مردسالارانه، بخش دیگر به سمت حوزه فمینیست و بخشی نیز به سمت انسانگرایانه حرکت میکند، در این بین نگاه به زن در جامعه با ساختار اسلامی، نباید همراه با تندروی باشد، بلکه باید منطق با احکام و شعار دینی از بعد و نگاهی انسان محورانه پیروی کند.
متأسفانه هنوز در جامعه زنانی هستند که حاضراند خودشان را بهعنوان جنس دوم نگاه کنند. لازم است از طرق مختلف جامعه را به سمتی هدایت کرد که نگاه بهعنوان جنس دوم به زنان را تغییر یابد، البته سالهاست در شاهد فعالیتهای مؤثر زنان در حوزههای مختلف در جامعه هستیم.
طی دو دهه اخیر زنان در پی کسب بالاترین سطح دانش آکادمیک در رشتههای مهم و تأثیرگذار بوده و از این منظر در ساختار فکری خود رشد فراوانی داشتهاند، به طوری که در بین پذیرفتهشدگان دانشگاهها شاهد این هستیم که 70 درصد آنها در مقاطع مختلف و حتی در مقطع دکتری نیز خانم هستند و این یعنی قشر زنان جامعه به یک آگاهی و شناخت از خودشان در جامعه رسیدهاند، این تغییر در سطح آگاهی و دانش باعث میشود آگاهی اجتماعی زنان افزایش یابد.
بر این اساس در این شماره از ریحانه آفرینش برآن شدیم تا با یکی از این بانوان موفق این سرزمین گفتوگویی را ترتیب دهیم که در ادامه میخوانید:
زهرا شایستهفرد در ابتدا به معرفی خود پرداخت و گفت: دکتری مشاوره خانواده را از دانشگاه شهید بهشتی کسب کردم و اکنون ازدواج کرده و یک فرزند دارم.
وی با تأکید بر اینکه با وجود مشغله کاری خوشبختانه از طریق برنامهریزی درست به کارهای خانه و خانواده نیز رسیدگی میکنم، اظهار کرد: مسئله این است که همواره وقتی بانوان به مراکز مشاوره مراجعه میکنند از نداشتن وقت و نرسیدن به خانواده همراه با فعالیت اجتماعی گلایهمند هستند در حالی که این مهم نشان از تنبلی آنها دارد نه کمبود وقت.
وی با تأکید بر اینکه همواره بانوان خانهدار از کارهای تلنبارشده گلایهمند بوده و عنوان میکنند انگیزهای برای بلند شدن و انجام کارهای ناتمام ندارند، تشریح کرد: این ظرفیت در همه افراد وجود دارد اما برخیها از آن استفاده نمیکنند و در پی آن فرد کمکم انگیزه خود را از دست داده و دیگر حتی قادر به انجام سادهترین کارهای شخصی خود نیز نخواهد بود.
این بانوی فعال همدانی افزود: طبق تحقیقات انجامشده این فعالیتها و انرژی که ما صرف انجام کارها میکنیم دارای یک نمودار است بنابراین هرچه کارهای ما بیشتر شود مسئولیتپذیری ما بالاتر خواهد رفت و در نتیجه توانایی برنامهریزی نیز افزایش پیدا میکند.
شایستهفرد، در ادامه با تأکید بر اینکه در این صورت فرد حتی به غیرضروریترین کارهایی که از نظر دیگر شاید اهمیت کمتری داشته باشد نیز با برنامهریزی خواهند رسید، اذعان کرد: مثلاً من حتی برای عرض تبریک و تسلیت به افراد نیز در پی برنامهریزی وقت میگذارم حال آنکه شاید به نظر برخی افراد این کارها از اهمیت خاصی برخوردار نباشند.
وی با اشاره به اینکه این برنامهریزی منسجم در پی استفاده دقیق از لحظهلحظه زندگی نشأت میگیرد گفت: بهعنوان مثال من حتی از نیم ساعت وقت رسیدن به مقصد هم از طریق برنامهریزی بهره میبرم.
این مشاور خانواده با بیان اینکه وقتی کارها زیادتر میشود (البته تا یک نقطه سر بهسر که اگر بیش از آن مسئولیت بپذیرد و کار کند فرسوده خواهد شد) شیب توانمندی شما در برنامهریزی و رسیدگی به کارها تند است، اظهار کرد: در این صورت بهدنبال استفاده از بازه زمانی بدون استفاده در ساعات روز برای انجام کارهای متعدد خواهید بود.
شایستهفرد با تأکید بر اینکه پیش از ازدواج شرایط کاری، زندگی و فعالیت اجتماعیام را برای خانواده ترسیم کردم گفت: شاید ساعت اندکی را در کنار آنها باشم اما آنها را با خود همراه میکنم مثلاً زمان برگزاری برخی کارگاهها فرزند نوزادم را با خود میبرم زیرا وجود مادر و حضور او برای فرزند در علم روانشناسی از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی ادامه داد: یا اینکه در برخی موارد همسرم نیز در انجام برخی کارها مداخله کرده و از کنار هم بودنمان لذت میبریم، من حتی از ساعت انتظار در مطب پزشک و یا معطلی در فروشگاه پشت صندوق نیز برای کارها و فعالیتهایم استفاده میکنم مثلاً در این مواقع یادداشتهایم در زمینه روانشناسی را در گروههای مجازی که دایر کردهام به اشتراک گذاشته و یا به بازی با فرزندم میپردازم.
این مشاور خانواده با بیان اینکه تنها باید از تعللها و فرصتهایی که بهنظر سوخته شده میآیند نکته مثبت برداشت کرد و آن را غنیمت شمرد نه اینکه فقط غر زد و احساس کرد که از زندگی عقب هستیم، ابراز کرد: گرچه ساعت حضور من در خانه متغییر است اما صبحها همه فعالیتهای اجتماعی و کلاسهای مشاوره را با فرزندم برگزار کرده و بعدازظهرها ساعت کمتری را به کار بیرون اختصاص میدهم.
شایستهفرد با اشاره به اینکه بعدازظهرها حتماً ساعاتی را به خانواده اختصاص داده و با همسر و فرزندم برای خرید منزل بیرون رفته و درعین حال به انجام کارهای عقبافتاده میپردازم تشریح کرد: نقطه اوج توان هر فرد با دیگری متفاوت است اما نقطه مشترک بین افراد نمود جسمی مسئله همچون خستگی مفرط، بیخوابی و رسیدن به نقطه اضطراب برای کارهای ناتمام است که در این صورت باید از پذیرش بار مسئولیت بیشتر پرهیز کرد.
وی با تأکید بر اینکه لازم است هر فرد دو روز در هفته برای خودش وقت بگذارد اظهار کرد: اختصاص این دو روز برای کاهش اضطراب ناشی از کارهای ناتمام، ورزش کردن، تقویت و به آرامش رسیدن و استراحت کردن یک زن شاغل ضروری است.
وی با اشاره به فعالیتهای اجتماعی خود اذعان کرد: در فضای مجازی چیزی حدود هشت هزار نفر را در گروههای متعدد تحت پوشش قرار دادهایم.
این مشاور خانواده با تأکید بر اینکه شاخصترین گروهی که در فضای مجازی مدیریت میکنم گروه مهدویت است، ابراز کرد: این فضا در طول روز همچون یک مجله مهدوی عمل کرده و در آن آیاتی از قرآن، تفاسیر کاربردی و دارای تدبیر و تفکر در زندگی و نیز نماهنگهایی با این مضامین بارگزاری میشود.
شایستهفرد افزود: علاوه بر این یک گروه روانشناسی خاص با عنوان گروه سفیران سلامت نیز در فضای مجازی دایر کردیم که در آن 40 روانشناس در تخصصهای مختلف حضور دارند.
وی با تأکید بر اینکه در این گروه تخصصی مطالب توسط بنده بارگذاری میشود ابراز کرد: از قبل برنامهریزی شده که کدام روانشناس در چه زمینهای صحبت خواهد کرد پس از صحبتها فیلمبرداری کرده و در ساعاتی خاص آن را در گروه بارگذاری میکنم.
وی با بیان اینکه خوشبختانه افراد سؤالات خود را از روانشناسان پرسیده و بهصورت رایگان از طریق فضای مجازی پاسخ لازم به آنها داده میشود گفت: خوشبختانه این تعامل بین افراد و کارشناسان ما بهخوبی شکل گرفته است.
این کارشناس حوزه خانواده با بیان اینکه از این طریق برگزاری کارگاههای روانشناسی نیز به دنبالکنندگان این گروهها اطلاعرسانی میشود، ابراز کرد: علاوه بر این مدیریت دو مرکز مشاوره را نیز بهصورت مستقیم بر عهده دارم.
شایستهفرد با اشاره به فعالیت فرهنگی و روانشناسی خود در دانشگاه نیز، گفت: امروزه دورهای است که برخی فرزندان بعضاً در آداب اسلامی و ایرانی دچار چالش شدهاند و خانوادهها دوره سردرگمی را طی میکنند.
وی بیان کرد: وقتی فرزندان به سن بلوغ میرسند نیاز است خانوادهها آداب جدید را از لحاظ روانشناسی یاد بگیرند تا بتوانند با فرزندانشان تعامل کنند تا این اصالت ایرانی و اسلامی بودن و آداب فرهنگی خودمان را بتوانیم به نسل بعدی به خوبی منتقل کنیم.
وی با اشاره به اهمیت یافتن این موضوع همزمان با همهگیری کرونا و مراجعه روزافزون نوجوانان به مراکز روانشناسی ادامه داد: تیمی با عنوان گروه خودشکوفایی در مرکز مشاوره گام نو تشکیل دادیم و بر اساس آن هر هفته برای نوجوانان و خانوادههایشان، کلاسهای روانشناسی با سخنرانان برجسته روانشناسی بهمنظور آگاهیسازی، برگزار کردهایم که سخنرانیها در دو بعد روانشناسی و سبک زندگی اسلامی و اعتقادی ارائه میشود تا والدین بتوانند تعامل بهتری با نوجوانانشان داشته باشند و آداب و سیره پیامبر صلیالله علیه و آله را به فرزندانشان انتقال بدهند.
مسئول مؤسسه گام نو افزود: دوره خودکفایی دورهای است که نوجوانان هفتهای یکبار در کلاسها و اردوهای تربیتی شرکت میکنند و تحت تعلیم قرار میگیرند.
شایستهفرد ادامه داد: نوجوانان احساس هویت میکنند و بهصورت شاد و جذاب مفاهیم اعتقادی و تربیتی مدنظر خانوادهها توسط مربیان مجموعه ما به این نوجوانان منتقل میشود.
وی افزود: کلیت کار وابسته به مؤسسه گام نو است که طرح خودشکوفایی و استعدادیابی دختران و پسران نوجوان را برعهده دارد.
شناسه خبر 61516