شناسه خبر:61791
1401/8/5 09:17:03

سپهرغرب، گروه خبر: سرپرست تیم باستان‌شناسی نهاوند گفت: کشف «آرامگاه تومولوسی» در تپه نقاره‌چی گردشگری نهاوند را متحول می‌کند و برای آغاز فصل سوم کاوش در این منطقه منتظر تأمین اعتبار هستیم.

محسن جانجان اظهار کرد: «تپه نقاره‌چی» با ارتفاع هشت‌ متر در جنوب شرقی نهاوند و در حاشیه باغ‌های این شهر قرار دارد و در گزارش سفر «ناصرالدین‌شاه» به این تپه و آرامگاه اشاره شده است.
وی افزود: نهاوند از شهرهای مهم در حکومت سلوکیان است و از طرف دیگر وجود «معبد لائودیسه» در این منطقه می‌تواند اثبات‌گر این باشد که این آرامگاه مربوط به یک فرد مهم مانند یک سردار رده بالا یا ساتراپ (شهربان) و یا پادشاهی از دوران سلوکی باشد که ما درصدد کشف این گورهای سلطنتی هستیم.
جانجان ادامه داد: فصل اول کاوش‌ها در ثبت تپه نقاره‌چی نهاوند شهریورماه 98 به مدت یک‌ ماه و فصل دوم هم دوم اردیبهشت‌ماه 1401 تا خردادماه به اتمام رسیده است و اکنون منتظر تأمین اعتبار برای آغاز فصل سوم و کشف پاسخ و ابهامات جامعه علمی کاوش‌گران و باستان‌شناسان در دنیا و ایران هستیم.
وی تصریح کرد: تاکنون نتایج این کاوش‌ها ارتباط بین معبد لائودیسه و نقاره‌چی را تقویت کرده و درحال حاضر به یک گور تومولوسی دوره سلوکی ختم‌ شده است که نخستین «آرامگاه تومولوسی» ایران در شهرستان نهاوند بوده و می‌تواند بسیاری از زوایای تاریک تاریخ غرب کشور در دوران سلوکی را روشن کند.
سرپرست هیئت باستان‌شناسی فصل دوم کاوش تپه نقاره‌چی بیان کرد: در زمان پادشاهی آنتیخوس سوم، نهاوند تبدیل به یکی از شهرهای مهم این پادشاهی شد تا جایی که وی معبدی به نام «لائودیسه» را در این شهر ساخت و مردم را به پرستش آن دعوت کرد.
جانجان اضافه کرد: براساس شواهد تاریخی از دوره سلوکیان اسامی شهرهایی ازجمله آنتوخیه، الکساندریا، آپولو و لائودیسه برجا مانده است و لائودیسه همان نهاوند کنونی بوده که با توجه به اهمیت این شهر، باستان‌شناسان به دنبال کشف گورستان آن بودند.
وی در ادامه گفت: در آرامگاهی که در تپه نقاره‌چی به‌دست آمد، هیچ شی‌ء تاریخی یا تابوت و استخوانی پیدا نشد؛ چراکه در زمان ناصرالدین‌شاه، عبدالصمدمیرزا ملقب به عزالدوله به این مقبره رفته و اشیای درون آن را خارج کرده است.
جانجان یادآور شد: همچنین در گزارش‌ها آمده بود که عزالدوله حاکم وقت نهاوند در آن زمان وارد این آرامگاه شده و اشیای داخل تابوت را خارج کرده و شنیده شده که وقتی او از مقبره خارج شده، دستمالی سفید و خنجر در دست داشته و با توجه به آن که احتمال می‌دهیم این گور یک گور سلطنتی بوده، به‌طور قطع اشیای مهمی در آن وجود داشته است.
سرپرست کاوش‌ها تأکید کرد: حتی دکتر فوریه فرانسوی و محمدحسن‌خان اعتمادالسلطنه نیز برای کاوش به این محوطه رفتند و از بالا کاوش و بخشی از سقف آرامگاه را تخریب کردند که البته قابل بازسازی است.
جانجان تصریح کرد: آنچه در تپه نقاره‌چی به‌دست آمده، از سوی رسانه‌های خارجی مورد توجه قرار گرفت و همین نقطه عطفی برای جذب گردشگر خارجی برای شهرستان محسوب می‌شود.
به گفته‌ی وی اگر اعتباری برای فصل سوم کاوش تپه نقاره‌چی تأمین شود، یقیناً موقیعت خاصی در گردشگری و جذب توریست برای نهاوند و استان همدان ایجاد خواهد کرد.
وی بیان کرد: با کشف «مجموعه آرامگاهی» که در فصل سوم در جستجوی آن خواهیم بود، یک پارک باستان‌شناسی یا سایت‌موزه ایجاد و راه‌اندازی خواهد شد که کمک قابل توجهی به کشف معبد لائودیسه خواهد کرد.
سرپرست کاوش‌ها گفت: با توجه به اهمیت معماری این محوطه و نزدیکی آن به شهر نهاوند و سراب گیان این منطقه مکانی ارزشمند برای بنا نهادن یک پارک باستان‌شناسی برای علاقه‌مندان به تاریخ است و موقعیت مهم این تپه که برای جامعه پژوهشگران اهمیت خاصی دارد، زمینه تقویت گردشگری و جذب توریسم خارجی برای شهرستان را فراهم می‌کند.

شناسه خبر 61791