سپهرغرب، گروه زیستبوم: زخم وقتی سر باز میکند، گویا تصمیم گرفته با تمام وجود ریشه دواندنش را در وجودی که آلوده شده اعلام کند، از اینجا به بعد، پردهای برای نادیده گرفتن زخم وجود ندارد، مانند زخم آبیاری زمینهای کشاورزی در ساوه که چند سالی است سر باز کرده و حالا دیگر هیچ کشاورز و البته هیچ مسئولی نیست که بتواند آن را کتمان یا تکذیب کند، اما با وجود به چرک نشستن این زخم 50 ساله، حداقل در چهار سال اخیر که مدام از این زخم سخن گفتیم، همتی برای خشکاندن ریشههای عمیق آن مشاهده نشد!
مسئولان مختلف حرفهای زیادی در این خصوص زدند، جلسات متعددی برگزار و دستورات زیادی صادر شد، ولی اگر سری به این مناطق بزنید متوجه میشوید که داستان همچنان همان است که بود.
اما حالا دادستان جدید ساوه برای پایان دادن به این فاجعه، ضربالاجل تعیین کرده است.
او که بهاتفاق جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی از نقاط جنوب و جنوب شرق ساوه موسوم به «رودابان» و «باغ زرباف» که بخشی از اراضی این مناطق زیر کشت رفته و با استفاده از فاضلاب آبیاری میشود، بازدید کرده و گفت: هیچ عذری از مسئولان استانی و شهرستانی در عمل به تکالیف قانونی خود برای پایان دادن به کشت با فاضلاب در ساوه پذیرفتنی نیست.
محمودرضا سازنده اظهار کرد: مشاهدات صورتگرفته در جریان بازدید اخیر بیانگر آن است که فاضلاب خانگی شهر ساوه به همراه روانآبها وارد کانالها و جوی شده و پس از تجمیع از طریق کانال خروجی به نقاط جنوبی شهر و در مجاورت اراضی کشاورزی وارد میشود.
وی افزود: در منطقهای نظیر رودابان واقع در جنوب شهر ساوه، روانآبها و فاضلاب شهر ساوه از ابتدای جاده روستای الوسجرد از محدوده شهری خارج شده و در مجاورت اراضی کشاورزی قرار میگیرد و نفوذ آن به لایههای زمین و نیز اراضی کشاورزی تبعات زیست محیطی به همراه دارد.
وی همچنین گفت: نظیر چنین اتفاقی در اراضی جنوب شرق ساوه نیز بهوقوع پیوسته و اینبار برخی کشاورزان بهدلیل محدودیت منابع آبی اقدام به انتقال فاضلاب توسط موتورهای پمپاژ آبی میکنند که از کانال مجاور اراضی کشاورزی عبور کرده و از این آب برای کشت برخی محصولات کشاورزی استفاده میکنند.
دادستان ساوه افزود: پس از بازدید از این نقاط به همراه بازدید از تصفیهخانه فاضلاب شهر به همراه مدیران شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی و آب و فاضلاب استان مرکزی و شهرستان ساوه، رئیس شورای اسلامی شهر و شهردار، رئیس اداره محیط زیست، سرپرست دانشکده علوم پزشکی و جمع دیگری از کارشناسان و مدیران، جلسهای در دادسرای شهرستان تشکیل و تکالیف قانونی هر دستگاهی جهت اجرا تعیین شد.
سازنده بیان کرد: مقرر شد که شهرداری ساوه نسبت به ایجاد شبکه جمعآوری و انتقال فاضلاب از محل خروج فاضلاب شهر ساوه و هدایت فاضلاب به تصفیهخانه اقدام و شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی با تصفیه فاضلاب ورودی در تصفیهخانه ساوه، پساب تصفیهشده را جهت بهرهبرداری از پساب تولیدی متناسب با شاخصهای سازمان محیط زیست در اختیار شرکت سهامی آب منطقهای قرار دهد.
وی افزود: همچنین مقرر شد شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی سازوکار لازم برای بهرهبرداری بهینه از پساب خروجی تصفیهخانه را اتخاذ و به گونهای عمل کند که بالاترین بهرهوری از پساب تولیدی بهعمل آید. خروجی پساب تصفیهخانه فاضلاب باید بر اساس استانداردهای محیط زیست تعیین تکلیف شود تا از مزایای پساب تولیدی بتوان بهخوبی بهرهبرداری کرد.
این مسئول همچنین با تأکید بر اینکه رهاسازی بدون ضابطه فاضلاب و آبیاری اراضی کشاورزی با آب آلوده سلامت مردم را به خطر خواهد انداخت، بر عمل دستگاههای اجرایی به تکالیف تأکید کرد و افزود: نباید اجازه دهیم مشکلات انباشت شوند بلکه باید با همافزایی و مشارکت بین بخشی مشکلات را برطرف کرد.
این وضعیت 50 سال است که وجود دارد
شهردار ساوه نیز از اجرای طرح ساماندهی فاضلابها در منطقه جنوب و جنوب شرق این شهر خبر داد و گفت: آبیاری مزارع جنوب و شرق ساوه با فاضلاب تصفیه نشده سالهاست با انتقادهای فراوانی همراه بوده است.
امیررضا یوسفیان افزود: کاهش بارندگیها به میزان 50 درصد بیانگر آن است که آبهای سطحی ناشی از بارشها نیست بلکه فاضلاب خانگی است و پایان دادن به شرایطی که این شهرستان در پی روان شدن فاضلاب خانگی با آن مواجه شده بهعنوان یک موضوع مهم و اضطرار نیازمند هزینه مالی و مشارکت بینبخشی است.
وی با بیان اینکه حدود 50 سال است که این وضعیت وجود دارد و تاکنون اقدامی جدی در این راستا انجام نگرفته است، گفت: به دلیل اینکه این مسئله بهصورت مستقیم با سلامت مردم و امنیت غذایی مرتبط است، حتی دستگاه قضایی و بازرسی نیز در راستای احقاق حقوق عامه در این زمینه ورود پیدا کردند.
شهردار ساوه تصریح کرد: با پیگیریهای جدی انجامشده توسط مدیریت شهری ساوه برای رفع این معضل چندین ساله، طرح ساماندهی این پسابها با پیشبینی اعتباری بالغ بر 200 میلیارد ریال آغاز شده است. در طرح پیشبینی شده این پساب قرار بود با انتقال توسط لوله به اماکنی مانند شهرک بازیافت شهرداری منتقل شده و جهت احداث درخت و جنگل کاری مورد استفاده قرار گیرد اما در این جلسه مقرر شد انتقال به تصفیهخانه فاضلاب با اجرای شبکه به طول 14 کیلومتر صورت گیرد.
یوسفیان ادامه داد: بهدلیل کمبود آب شیرین برای آبیاری، فاضلاب بهعنوان یک مکمل مهم و منبع آب جایگزین در دهههای اخیر در آبیاری زمینهای کشاورزی استفاده شده است. آبیاری زمینهای کشاورزی با فاضلاب خام و پسماندهای آلوده معضلی است که پیامدها و عوارض متعددی دارد که نهتنها سلامت مردم را بهدلیل تولید محصولات آلوده تهدید میکند، بلکه کیفیت خاک را نیز تحت تأثیر منفی قرار میدهد.
وی افزود: رهاسازی پسابهای خانگی در کوچهها و معابر سطح شهر که توسط برخی از شهروندان انجام میگیرد باعث ایجاد آلودگی بهداشتی و زیست محیطی برای دیگر شهروندان خواهد شد.
وی افزود: برای رفع معضل رهاسازی فاضلابهای خانگی در معابر نیازمند همت عمومی و همچنین همکاری شهروندان هستیم و رعایت نکردن این مسائل که منشأ ابتلا به بسیاری از بیماریها و معضلات است، سلامت جامعه و شهروندان را تهدید میکند.
تکمیل شبکه فاضلاب ساوه نیازمند اعتبار هزار میلیاردی
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی نیز گفت: تاکنون 30 درصد شبکه فاضلاب در ساوه اجرا شده و 70 درصد آن باقیمانده است و برای اجرای کامل این طرح نیازمند تخصیص اعتباری بالغ بر هزار میلیارد تومان هستیم که یک کار درازمدت و هزینه بردار است.
حشمتاله عباسی افزود: درصد آلودگی فاضلاب و روانآب بالا بوده و اگر وارد تصفیه خانه فاضلاب شود شوک وارد میکند که لازم است قبل از ورود، عملیات پیش تصفیه انجام شود که امیدواریم با جذب اعتبارات ملی و با مشارکت شهرداری این فرآیند عملیاتی شود.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی نیز گفت: چندین سال است این مشکل در شهر ساوه وجود دارد و با وجود برگزاری جلسات متعدد در سنوات گذشته اما اقدام مؤثری صورت نگرفته است.
عزتاله آمری افزود: ورود آب با حجم بالا نظیر سیلاب به تصفیهخانه فرآیند تصفیه را مختل میکند و تنها راه گریز از این مشکل هدایت فاضلاب خاکستری تولیدی در شهر ساوه به تصفیهخانه، اما با کنترل و مدیریت سیلاب است.
وی افزود: منشأ پسابها شامل خانگی، کارواش و... است و بهدلیل کاهش بارشها ماهیت بارندگی ندارند. دستگاههای اجرایی باید برای انتقال آن به تصفیهخانه مشارکت کنند. در حال حاضر حدود 340 کیلومتر از شبکه فاضلاب شهر ساوه اجرا نشده و اجرای آن سالها طول میکشد.
وی بیان کرد: اجرای شبکه توسط شهرداری و هدایت آن به تصفیهخانه یک اقدام کوتاهمدت و ضروری محسوب میشود و شرایط موجود به جهت ورود آبهای سطحی و روان شدن فاضلاب خانگی نگرانکننده است.
باید عملیات پیشتصفیه صورت گیرد
رئیس محیط زیست ساوه نیز گفت: چون بارندگی کاهش یافته است و فاضلاب جاری شده اصطلاحاً فاضلاب خاکستری گفته میشود.
سیدعلی دعایی لنگرودی افزود: باید عملیات پیشتصفیه صورت گیرد و پس از آن پساب وارد تصفیهخانه شده و به مصارفی که شاخصهای زیستمحیطی تعیین میکند برسد.
استفاده از فاضلاب، منشاء سالک
سرپرست دانشکده علوم پزشکی ساوه نیز گفت: استفاده از فاضلاب منشأ بیماریهای گوناگون نظیر سالک و... خواهد شد و سلامت مردم را به مخاطره خواهد انداخت.
محمود کریمی افزود: استفاده از پساب حتی برای کشاورزی نیز مناسب نیست و هرگونه بهرهبرداری حتی از پساب تصفیهشده در حوزه کشاورزی باید پس از نمونهبرداری و بررسی دقیق صورت گیرد.
نخستینبار در دهم تیرماه 97 بود که گزارش «اینجا سرطان میکارند» بر روی خروجی ایسنا قرار گرفت و نسبت به وقوع یک فاجعه زیست محیطی در کشاورزی ساوه در منطقه باغ زرباف واقع در جنوب شرق ساوه که ناشی از آبیاری اراضی کشاورزی با پساب فاضلاب بود، به مسئولان وقت هشدار داد.
با وجود اینکه این گزارش با واکنش مسئولان سازمان محیط زیست کشور، وزارت بهداشت، وزارت جهادکشاورزی و حتی وزارت نیرو و مسئولان محلی برای جلوگیری از تداوم فاجعه زیست محیطی در حوزه کشاورزی ساوه همراه بود، اما پیگیریها مقطعی بود و باوجود تشکیل جلسه شورای پیشگیری از وقوع جرم با حضور مقامات قضائی وقت و تعیین تکلیف وظایف دستگاههای عضو، اما عزمی جدی برای پیشگیری از وقوع این فاجعه زیست محیطی در حوزه کشاورزی شهرستان ساوه مشاهده نشد!
بررسیها نشان از گسترش سرطان کاری در نقاط مختلف شهر داشت و بر این اساس مجدداً گزارشهایی مبنی بر سرطان کاری در جنوب شهر ساوه واقع در منطقه رودابان و نیز در پاییندست شهر صنعتی کاوه منتشر شد.
داستان سرطان کاری در ساوه به همین جا ختم نشد و ایسنا پرده از یک فاجعه دیگر در کشاورزی ساوه برداشت و با انتشار گزارش «اینبار بالاجبار سرطان میکارند!» در 21 آبان 98 از رهاسازی فاضلاب شهری در جنوب شهر ساوه و در منطقهای موسوم به رودابان خبر داد، جایی که روانآبها و فاضلاب شهر ساوه که از ابتدای جاده روستای الوسجرد از محدوده شهری خارج شده و مستقیماً وارد اراضی کشاورزی میشوند و فاجعه دیگری در حوزه کشاورزی را به بار میآورند.
کشاورزان مدعی بودند این بار با ورود فاضلاب به اراضی کشاورزی به همراه زبالههایی که اغلب پلاستیکی هستند، ناخواسته اقدام به کشت سرطان میکنند که پیگیریها این ادعای کشاورزان رودابانی را تأیید کرد و منجر به رسانهای شدن معضل دیگری در شهر ساوه شد.
پیگیری مقطعی مسئولان جهت جلوگیری از فاجعه در کشاورزی ساوه بهصورت مقطعی مانع از انجام این کار فاجعهآمیز که سلامت مردم را با کشت محصولات زراعی تهدید میکرد، شد، اما همان طور که گفتیم عمل نکردن متولیان امر به تکالیف قانونی خود منجر به تداوم این رفتار از سوی برخی کشاورزان در منطقه جنوب، جنوب شرق ساوه و نیز اراضی پائیندست شهرصنعتی کاوه و در نتیجه رهاسازی فاضلاب شهر ساوه و پساب بزرگترین شهر صنعتی کشور میشود.
به نظر میرسد دادستان جدید ساوه که فعالیت خود را از دوم مردادماه سال جاری در این شهرستان آغاز کرده است، عزم جدی برای پایان دادن به موضوع فاضلابیاری در این شهرستان دارد. بازدید میدانی با حضور مدیران استانی و شهرستانی و مکلف کردن آنها در عمل به وظایف قانونی خود بهمنظور پیشگیری از وقوع این فاجعه در حوزه کشاورزی ساوه میتواند نشانگر اهتمام جدی مدعیالعموم به خاتمه دادن به پرونده فاضلابیاری در قطب کشاورزی استان مرکزی باشد.
باید دید این ضربالاجل میتواند گره از کار فاضلابیاری در ساوه باز کرده و پایانی بر این فرایند مسموم باشد یا خیر.
شناسه خبر 62900