مردم فرهیخته و هنردوست همدان با شنیدن خبر بازگشت جشنواره تئاتر کودک و نوجوان به خانه خود، خوشحال شده و با روشن شدن چراغ بیستونهمین دوره آن، روز جمعه استقبال پُرشوری توسط مردم از جشنواره به عمل آمد؛ حضور مردم نشان داد که آنها قدر هنر را میدانند.
اینک این جشنواره همدانی با اختصاص اعتباری بالغبر 30 میلیارد تومان، با حمایت مدیریت شهری آغاز به کار کرده و 24 گروه نمایشی داخلی و خارجی با شعار تئاتر گفتوگوی بدون مرز، گِرد هم آمده و به هنرنمایی پرداختهاند. ضمن قدردانی از تمام کسانی که برای برگزاری این جشنواره تلاش کردهاند، باید این نکته را بیشتر مورد توجه قرار دهیم که علاوهبر گِرد هم آمدن بهوسیله هنر تئاتر که خود از ارزش ویژهای برخوردار است، باید به دو موضوع مهم نیز توجه کرد؛ نخست اینکه نمایشها کدام محتوا و پیام را به مخاطب کودک و نوجوان ما ارائه میدهند و این پیام چقدر با پازل فرهنگی و فکری تقویتکننده نظام ارزشهای جامعه همخوانی دارد؟ زیرا درعینحال که باید کودکمان را برای عضویت در جامعه بینالمللی و ملی آماده کنیم، باید نظام ارزشی ذهن او را مناسب با بومی که در آن زندگی میکند نیز پرورش دهیم؛ بهویژه اکنون که شهرداری همدان پای کار حمایت از جشنواره آمده و این اقدام دستمریزاد دارد، خوب است متولیان امر بگویند که برای قوام هویت کودک و نوجوان همدانی در این جشنواره چه برنامهای دارند؟ قطعاً تئاتر، موسیقی، شعر، سرود و اقسام دیگر هنر ابزارها و ظرفهایی هستند که به ما کمک میکنند تا عمیقترین و مهمترین مفاهیم را با کمترین مقاومت از سوی مخاطب، به او ارائه کنیم.
نکته دومی که در حوزه محتوا و مغز جشنواره تئاتر کودک و نوجوان باید مورد توجه قرار گیرد، راهبرد دبیرخانه آن برای امتداد پیام جشنواره در طول سال است؛ وقتی میتوان ادعا کرد که یک رویداد (چه بزرگ و چه کوچک) با موفقیت اجرا شده است که روز اختتامیه جشنها و جلسات رسمی آن، موعد آغاز فعالیت کمیتهها و گروههای مختلف برای نهادینه کردن پیامهای آن رویداد باشد. درواقع ما باید همانطور که برای قالب و ظاهر برنامه هزینه میکنیم، با نگاهی ژرفتر پیامهای آن را برای زندگی بهتر مردم طراحی و ارائه کنیم و همچنین امتداد ببخشیم؛ مطمئناً این بخش از رویدادها نیاز به اندیشه، کار مداوم در سکوت و بدون دوربین رسانهها و جلب مشارکت نخبگان جامعه دارد که متأسفانه کمتر مورد توجه مسئولان قرار میگیرد.
جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان اگر بخواهد در بیستونهمین دوره خود واقعاً در قامت فرصتی برای آموزش زندگی بهتر ظاهر شود، باید کمی عمیقتر به رسالت خود اندیشیده و عرصههای جدیدی در خدمت به فرهنگ ایرانی اسلامی و بومی همدان برای خود طراحی و ایجاد کند.
شناسه خبر 88253