میزان وابستگی کشورمان به واردات نهادههای دامی قابل توجه است و باوجود افزایش تولید محصولات کشاورزی طی سالهای اخیر، همچنان به واردات بسیاری از آنها وابستهایم، بهطوری که 75 درصد از نهاده دامی مورد نیاز کشور که حدود 16 میلیون تن است، از طریق واردت تأمین میشود.
این امر را میتوان از مهمترین دلایل تراز منفی11 میلیارد دلاری بخش کشاورزی دانست، بهطوری که بر اساس آمارهای گمرک در هشت ماهه سال جاری، 11 میلیون و 534 هزارتن نهاده دامی به ارزش چهار میلیارد و 508 میلیون دلار وارد کشور شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته 10 میلیون و 420 هزار تن از این کالاهای اساسی به ارزش چهار میلیارد و 806 میلیون دلار وارد کشور شده بود. بنابراین میتوان گفت واردات انواع نهادههای دامی طی این مدت بهلحاظ وزنی، رشدی 11 درصدی داشته ولی ارزبری آنها 6 درصد کاسته شده است.
در حال حاضر یکی از اصلیترین نهادههای دامی مورد نیاز بیشتر دامداران ذرت است، بههمین دلیل در هشت ماهه سال جاری 6 میلیون و 74 هزار تن ذرت دامی به ارزش یک میلیارد و 826 میلیون دلار وارد کشورمان شده است. از طرف دیگر در این بازه زمانی یک میلیون و 547 هزار تن جو به ارزش 356 میلیون دلار وارد کشورمان شده است. همچنین طی هشت ماهه سال جاری یک میلیون و 557 هزار تن دانه سویا به ارزش 937 میلیون دلار و دو میلیون و 355 هزار تن کنجاله سویا بهارزش یک میلیارد و 390 میلیون دلار وارد کشورمان شده است.
*ثبات شرایط نهادههای دامی نسبت به سنوات گذشته
عضو هیئتمدیره اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور ایران درباره شرایط نهادههای دامی در کشور اظهار کرد: بررسی مقایسهای وضعیت واردات نسبت به سنوات گذشته نشان میدهد که روند تأمین نهادههای دامی از ثبات و مدیریت و برنامهریزی بهتری برخوردار است و بخشی از آن بهدلیل سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی در روند ثبت سفارش و برنامه تأمین و بخشی دیگر نیز افزایش سهم بخش خصوصی است و از طرفی نیز نظام تأمین ارز آن از شفافیت بیشتری برخوردار شده، هر چند که زمان تأمین ارز طولانی شده اما بهدلیل اینکه شفاف است و از انضباط خوبی برخوردار است، واردکنندگان تاحدود زیادی میتوانند به بازگشت ارز و چرخه تأمین کالاهای خود اعتماد داشته باشند.
مهدی نهاوندی، افزود: شاهد نتیجه مطلوب اقدامات انجامشده در چرخه تولید دام و طیور کشور نیز هستیم. امسال یکی از بهترین سالها را از بابت تنظیم بازار، قیمت و فراوانی نهادههای دام و طیور داشتیم و امیدواریم که تا پایان سال این شرایط تداوم داشته باشد.
وی در خصوص اینکه طی یک بازه زمانی که واردات نهادههای دامی درگیر انحصار بود، تنها چند شرکت به واردات آن میپرداختند، تصریح کرد: تمرکز واردات نسبت به سنوات گذشته خیلی کمتر شده و تعداد بیشتری از شرکتهای واردکننده در رقابت با یکدیگر هستند و یکی از دلایل آرامش بازار نیز تنوع بیشتر تأمینکنندگان است. این مسئله موجب شده که بازار رقابتی باشد و چیزی به اسم انحصار، بهشکلی که در سنوات گذشته بوده الآن دیگر کمتر شده و انتظار داریم که دولت جدید و مجلس نیز از روندفعلی حمایت کنند که هم قابلیت کشور را برای مقابله با تحریم افزایش دهند و هم رقابت بیشتری ایجاد شود و دسترسی واحدهای تولیدی به نهادهها با شرایط مناسبتری فراهم شود.
*چرا واردات نهادههای دامی تأثیری در قیمت گوشت نداشت؟
واردات نهادههای دامی سهم زیادی در افزایش تولید و کنترل قیمت محصولاتی همچون مرغ، تخممرغ، گوشت قرمز و لبنیات دارد، حال آنکه بهنظر میرسد با وجود ارزبری 4.5 میلیارد دلاری نهادههای دامی، هر روز شاهد افزایش قیمت این کالاها در بازار هستیم، بهطوری که نمود آن را در افزایش شدید قیمت گوشت قرمز، لبنیات، تخممرغ، مرغ و... میتوان دید. اما همانطور که اشاره شد تولید رشد محسوسی پیدا کرده و اخیراً قیمت کره، گوشت و مرغ افزایشی شده و موج دوم گرانی سایر فرآوردههای لبنی از راه رسیده است.
با اینحال نهاوندی در خصوص اخبار منتشرشده درخصوص گرانی مرغ و گوشت و... بهدلیل گرانی و قیمت بالای نهادههای دامی اظهار کرد: قیمت نهادههای دامی نسبت به دو سال گذشته بهطور متوسط 15 تا 20 درصد کمتر است و تمام نهادهها زیر قیمت مصوب عرضه میشود که در ابتدای سال 1401 دولت تعیین کرد و بخشی از آن بهدلیل کاهش قیمتهای جهانی است. بنابراین افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی همچون مرغ میتواند دلایل دیگری غیر از قیمت نهاده داشته باشد.
*نویسنده زینب صفری
شناسه خبر 89752