در آستانه آغاز سال تحصیلی؛
حال بد بازار لوازمالتحریر در کردستان
سپهرغرب، گروه خبر: تکاپوی مردم برای خرید لوازمالتحریر با نزدیک شدن به زمان بازگشایی مدارس بیشتر شده، اما گرانی سه تا چهاربرابری اجناس سبب کم شدن رونق این بازار نسبت به سالهای گذشته شده است.
گزارشهای میدانی حاکی از آن است که با آغاز سال تحصیلی جدید و افزایش تقاضا، شاهد افزایش قیمت لوازمالتحریر در استان کردستان هستیم، از سوی دیگر نوسانات قیمت دلار، بروز مشکلات تجاری و تحریم قیمت بسیاری از این نوع کالاها را بیشازحد معمول افزایش داده که این افزایش قیمت باعث کم شدن قدرت خرید خانوادهها در سطح کشور شده است.
بررسی موضوع مذکور از این جنبه حائز اهمیت است که استان کردستان تا پایان سال 97 دارای بیشترین نرخ تورم نقطهبهنقطه 52.2 درصد بوده و همچنین طبق اعلام مرکز آمار تا پایان خردادماه 98 نیز دارای بیشترین نرخ تورم 12 ماهه با 45.1 درصد است؛ بنابراین بررسی وضعیت قیمتها در بازار لوازمالتحریر و بایدها و نبایدهای موجود در این صنف را ضروری میکند.
دو روز پابهپای مردم به داخل فروشگاههای لوازمالتحریر سرک کشیدم، عدهای فقط وسعشان به پرسیدن قیمت میرسید و سپس از مغازه بیرون میرفتند، تعدادی با مقایسه قیمتها اندکی لوازم ضروری میخریدند و عدهای هرچه فرزندشان میپسندید و حتی یکی دو قلم بیشتر میخریدند!
مردم نگران افزایش سرسامآور قیمتها در بازار
آقای میرزایی، یکی از والدینی که جزء دسته سوم بودف میگوید: برای من و همسرم که هردو شاغل هستیم و یک فرزند داریم، اصلاً مهم نیست که چه مقدار و با چه قیمتی لوازمالتحریر، کیف و کفش برای فرزندمان بگیریم؛ اما شرایط اقتصادی برای بیشتر مردم بسیار سخت است و دیدن و عبور از این مسئله کار راحتی نیست.
خانوادهای دیگر با ابراز اینکه خدا واقعاً به افراد کمبضاعت در این شرایط رحم کند، میگویند: ما فقط برای تهیه ضروریات لوازم مدرسه به بازار آمدهایم و برای سه فرزندمان با کمترین خرید، نصف بیشتر حقوق یک ماه را صرف کردهایم؛ واقعاً خدا به دادمان برسد.
مردم دل پُری از اوضاعواحوال نابسامان بازار دارند و معتقدند فروشندگان بیشتر به این مسئله دامن میزنند و نهادهای نظارتی هیچ کمکی برای رفع این مشکلات نمیکنند، در ادامه ما به گفتوگو با فروشندگان نیز پرداختهایم که آنها درنهایت توپ را به زمین مسئولان و مدیران ذیربط پاس دادند.
کسی به فکر ما و مردم نیست
یکی از فروشندگان صنف لوازمالتحریر در شهر سنندج که حدود 15 سال در این زمینه فعالیت دارد، از بیتفاوتیهای مدیران و مسئولان مربوطه درخصوص وضعیت قیمتها در بازار گلایه کرد.
وی از کملطفی اتحادیه گله میکند و میگوید: مدتهاست که ما منتظر رسیدن فصل پاییز و رونق کسبوکار هستیم، اما با وجود صنفهای متخلف و دوشغله موجود در بازار، کار ما هیچ رونقی نداشته و تاکنون برخوردی با این افراد صورت نگرفته است.
این فروشنده به تخلف مغازهدارها، تغییر فاکتورها و قیمتها معترض بود و خواهان بررسی دقیق ناظران سازمان صنعت، معدن و تجارت و همچنین سایر نهادهای مسئول استان است تا دوباره بتوانند تا حدی به کسبوکار خود بپردازند.
قیمت بعضی از اجناس سهبرابر شده است
فرزاد شریفی، یکی دیگر از فروشندگان نوشتافزار در سنندج از افزایش سهبرابری قیمت اجناس گفت: درحالی که دستمزدها تغییر چندانی نداشتهاند، پس انتظار رونق بازار بیهوده است.
او از مشکلات موجود در این عرصه میگوید: هیچ امیدی برای رفع این موارد نمیبینم، وجود رانت در دستگاههای ذیربط سبب تداوم افزایش قیمتها شده است.
شریفی از مشکل عمده کشور بهعنوان فقر یاد کرد و گفت: استفاده از افراد غیر متخصص و ناوارد درخصوص نظارت و تعیین نرخ بدون سنجیدن وضعیت بازار، سبب آشفتگی بیشتر شده است.
در این میان به مغازه کوچک مردی که بازنشسته آموزشوپرورش بود رفتم، دیگر مغازهدارها از او بهعنوان فردی منصف در این عرصه یاد میکنند، اما ظاهراً روزگار به کام این معلم نیز خوش نیامده بود.
وی معتقد بود اوضاع بسیار بد است، مردم گناهی ندارند و سعی من بر این بوده که با حداقلها به دانشآموزان و دانشجویان کمک کنم.
این فروشنده سنندجی بیان کرد: اما اوضاع مثل سابق نیست؛ جنسها سه و چهاربرابر افزایش قیمت داشتهاند و حتی خود من هم نتوانستهام کاری از پیش ببرم و برای این دو ماه که به شروع سال تحصیلی نزدیک میشویم، هیچ جنسی نخریدهام، چون مشتری ندارم.
وعده مسئولان برای نظارت بهتر بر بازار لوازمالتحریر کردستان
هنوز حرفهای این مغازهدارها را بهخاطر داشته و بلافاصله در این رابطه به سراغ مسئولان و مدیران سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان و رئیس اتحادیه نوشتافزار سنندج و رئیس اداره نظارت و بازرسی استان رفتهام و خواهان توضیحاتی درخصوص موارد مذکور شدم.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان نسبت به این سخنان واکنش نشان میدهد و میگوید: رئیس اتحادیه از خود اعضای این صنف انتخاب میشود، این اتهام خود بازاریان را زیر سؤال میبرد.
محمد درهوزمی از این گفتههای بدون مدرک انتقاد کرد و ادامه داد: من از هر فردی که مدارکی دال بر درستی این مسئله در دست دارد، بهطور کامل حمایت میکنم و درصورت ارجاع به سازمان این امر حتماً پیگیری خواهد شد.
رئیس اتحادیه نوشتافزار سنندج نیز بیان کرد: ما از مشکلات صنف لوازمالتحریر با خبریم و در پی حل این مشکلات در سریعترین زمان ممکن هستیم.
دستفروشی مانع نظارت بهتر بر قیمت لوازمالتحریر است
فرید عزتپور معتقد است نخستین مشکل وجود دستفروشان در مناطق پُررفتوآمد و مرکز شهر است که خود یکی از عوامل کم رونق شدن کسب بازاریان شده و شهرداری تاکنون قادر به ساماندهی و حل این معضل نشده است؛ دومین مشکل به مغازهدارانی برمیگردد که در فصول نزدیک مهر یا عید نوروز در کنار کار خود اقدام به فروش نوشتافزار میکنند.
عزتپور با اظهار امیدواری به اینکه کنترل امور را بهزودی در دست میگیریم، ادامه داد: برای حل مشکل این صنف طی چهار روز گذشته به اصناف متخلف تذکر دادهایم و امروز درصورت رؤیت تکرار تخلف، پلمب میشوند؛ هرچند متأسفانه با وجود این بررسیها دوباره افرادی شروع به کار میکنند.
رئیس اتحادیه نوشتافزار سنندج از سوء استفاده قانونی برخی صنفهای دیگر در فصول خاص گفت و افزود: مغازهدارانی که بهطور کلی پروانه کسب خود را باطل و در این زمینه با گرفتن پروانه جدید فعالیت میکنند، متأسفانه از لحاظ قانونی هیچ مشکلی ندارند؛ اما رونق را از بازار لوازمالتحریر میگیرند.
وی همچنین همکاری ناظران اتحادیه با مغازهداران متخلف را کاملاً تکذیب کرد و گفت: ما بهطور جدی قضایای تخلف را بررسی میکنیم و هماکنون نیز طی چهار روز گذشته 12 واحد که بدون پروانه کسب درحال فعالیت بودهاند، اخطار دریافت کردهاند و درصورت ادامه و تکرار، پلمب میشوند.
وعده دولت مبنی بر کمک به دانشآموزان بیبضاعت
رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان نیز از برخورد با متخلفین که تخلف آنها محرز و مستند باشد، خبر داد و افزود: با توجه به اینکه در چند روز اخیر پروندههای زیادی داشتهایم، اما اکثراً مدارکی دال بر اثبات شکایت موجود نبوده و مورد تأیید قرار نگرفته است.
فرزاد سردارزاده همچنین از وعده دولت برای کمک به دانشآموزان بیبضاعت گفت و ادامه داد: دولت برای دانشآموزان بیبضاعت شناساییشده از طریق نهاد کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی اقلامی همچون دفتر، مداد و خودکار آبی و قرمز در اختیار میگذارد که توسط صنفهای معتمد با نازلترین قیمت انجام خواهد گرفت، اما هنوز دستوری دریافت نکردهایم.
رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان از طرح نظارتی ویژه دوره بازگشایی مدارس خبر داد و گفت: بهدلیل وسعت کار اصناف لوازمالتحریر ما با کمبود نیرو روبهرو هستیم که از نیروهای دیگر این مجموعه کمک میگیریم، اما مطمئن باشید مأموران ما متوجه فاکتورسازیها میشوند و از مبدأ ارجاع میگیرند که درصورت تأیید تخلف، پرونده آنها به تعزیرات ارجاع داده میشود.
وی با تأکید بر اینکه ما به مشارکتهای مردمی نیاز داریم، اظهار کرد: مردم بازرسان و ناظران افتخاری ما هستند و میتوانند خیلی راحت برای کنترل بازار بهصورت تلفنی، حضوری و شکایتی به ما کمک کنند.
درحالی که خود مردم و حتی بعضی از فروشندگان لوازمالتحریر از وضعیت قیمتها در بازار گلایه داشته و از نبود نظارتها انتقاد دارند، اما مسئولان دولتی وعده میدهند که بهصورت جامع و کامل بازار را زیر نظر دارند! بدون شک در این میان مهم حمایت از مردم و اقشار آسیبپذیر جامعه در راستای تهیه اقلام مورد نیاز برای بازگشایی مدارس است که باید در اولویت قرار گیرد.
شناسه خبر 11731