اجارهنشینان زلزلهزده
ساکنانی که دیگر امیدی به خانهدار شدن ندارند
سپهرغرب، گروه خبر: وضعیت مستأجران زلزلهزده شهر سرپل ذهاب هنوز مشخص نیست؛ وعده سر خرمن مسؤولان برای دادن زمین به آنها در حد ثبتنام باقیمانده و دیگر مستأجران امیدی به آن ندارند.
در جریان زلزله آبانماه سال 1396 حدود 108 هزار واحد مسکونی در مناطق زلزلهزده استان کرمانشاه آسیب دیدند که 9 هزار و 200 واحد از این تعداد در شهرستان سرپل ذهاب بود؛ البته واحدهای تخریبی در این شهر 6 هزار و 300 واحد بود که با اضافه شدن واحدهای مازاد به این رقم رسید.
تاکنون سه هزار و 500 میلیارد تومان در قالب تسهیلات و کمک بلاعوض به مناطق زلزلهزده اختصاص داده شدهاست، درحالیکه متراژ بالا، افزایش طبقات، گران شدن مصالح و عدم پایکار بودن مالکان، سرعت ساختوساز را در این مناطق پایین آورد، اما آنچه میتواند تمامی این مشکلات را تحتالشعاع قرار دهد میزان تسهیلات اعطا شده است که کم بودن مبلغ آن با توجه به وضع اقتصادی کشور، مالکان را سردرگم و بلاتکلیف کرد.
شهر سرپل ذهاب رفتهرفته بعد از گذشت دو سال از آن زلزله مهیب، از آن حالت ویرانه خارج و در حال آباد شدن است، تقریباً بقایایی از خانههای تخریبی، دیگر به چشم نمیخورد؛ یا خانهها ساختهشده یا در حال ساخت است.
ساکنان مناطق زلزلهزده سرپل ذهاب به دلیل افزایش بهای زمین، واحدهای مسکونی بیشتری نسبت به قبل از زلزله ساختهاند، منازل خود را در چندین طبقه میسازند که اکثر آنها به دلیل مشکلات ذکرشده نیمهکاره مانده و به نظر میرسد دومین پاییز خود بعد از زلزله ویرانگر را در کانکس تجربه خواهند کرد.
بنیاد مسکن با پیگیریهایی در صدد است تا مالکان این ساختمانها ابتدا یک واحد ساختمانی را تکمیل کنند، در آن مستقر شوند و سپس به سراغ ساخت دیگر واحدها بروند.
حال قرار است دولت برای واحدهایی که در شهر سرپل ذهاب بهصورت نیمهکاره مانده تسهیلاتی با بازپرداخت هفتساله اختصاص دهد تا مالکان بتوانند واحدهای تکمیلنشده را تکمیل کنند.
مجید جودی، مدیرکل بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در گفتوگویی با بیان اینکه این تسهیلات جوابگوی ساخت تمام واحدها نیست، اظهار کرد: در حال حاضر هیچ مالکی در کانکس زندگی نمیکند و در یکی از واحدهای ساختهشده خود زندگی میکند تا بهمرور سایر واحدها را نیز تکمیل کند.
وی از برنامه بنیاد مسکن برای پرداخت تسهیلات مکمل 12 میلیون تومانی برای تکمیل واحدهای اضافه ساختهشده توسط زلزلهزدگان خبر داد و گفت: بانک مرکزی با پرداخت این تسهیلات موافقت کردهاست.
جودی منابع مورد نیاز برای این برنامه را 96 میلیارد تومان اعلام و اذعان کرد: بر این اساس برای هر واحد شهری در سرپل ذهاب 12 میلیون تومان وام تکمیلی پرداخت میشود.
مستأجران زلزلهزده سرپل ذهاب دومین زمستان هم باید در کانکس به سر ببرند!
قرار است بنیاد مسکن و فرمانداری این شهرستان برای اسکان هر چه زودتر مردم و جمعآوری کانکسها برنامهریزی کنند.
در کنار ساختوسازهای تکمیلشده و نیمهکاره این شهر هنوز خانوادههایی در این منطقه زلزلهزده به چشم میخورند که کانکس یا کپر همچنان خانههایشان است، داخل آن زندگی میکنند و بهراحتی به نظر میرسد دومین زمستان هم باید با اسکان موقت به سر ببرند.
اینجا صحبت از مستأجران زلزلهزده سرپل ذهاب است که تعدادشان هم کم نیست و طبق آمارهای اعلامشده سه هزار و 200 خانوار هستند.
وضعیت مستأجران زلزلهزده این شهر هنوز مشخص نیست، دو سال است در کف خیابان، پارکها و معابر در چادر، کانکس و کپر سپری میکنند و منتظر وعدههای مسؤولان در راستای واگذاری زمین هستند؛ قرار بود دولت به آنها زمین بدهد تا از این بلاتکلیفی نجات یابند، اما وعده دادن زمین به آنها همچنان در حد ثبتنام باقی مانده، البته دیگر امیدی به واگذاری آنهم نیست، چراکه جودی، مدیرکل بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هم آب پاکی را روی دست مستأجران ریخت و گفت: اساساً هیچ قانونی نداریم تا بتوانیم بر اساس آن به مستأجرانی که در زلزلهها بیخانمان شدهاند، زمین واگذار کنیم.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه برخی مسؤولان استانی چنین اظهاراتی را بیان کرده و سبب ایجاد توقعاتی شدهاند.
محبت جمالینیا، فرماندار سرپل ذهاب نیز، عنوان کرد: تصورمان بر این بود که بتوانیم زیرساختهایی را برای مستأجران تأمین کنیم که تاکنون علاوه بر پیگیریهای متعدد به نتیجه خاصی برای آنها نرسیدهایم.
در این میان دولت سال گذشته برای مستأجران مبلغ 17 میلیون تومان تسهیلات بلاعوض و معیشتی در نظر گرفت، اما با توجه به شرایط اقتصادی کشور و افزایش اجارهبها این مبلغ چندان نتوانست مرهمی بر هزار درد آنها باشد.
به گزارش خبرگزاری فارس، بنا بر اعلام بنیاد مسکن، کار ساختوساز در شهر سرپل ذهاب اواخر خردادماه سال 99 به پایان میرسد حال باید دید با توجه به اصل 31 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی بوده و دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها زمینه اجرای این اصل را فراهم کند، میتواند در فرصت باقیمانده نیاز مالکانی که هنوز صاحبخانه نشدهاند را برآورده کند.
شناسه خبر 12256