مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه تولیدات باغی این استان ۶۶۹ هزار تن است، گفت: از این میزان حدود ۱۲۱ هزارتن خسارت دیده است.
حجتاله شهبازی: با بیان اینکه اواخر سال گذشته و اوایل سالجاری به علت برف ،باران شاهد سرمازدگی سردرختیها بودهایم،اظهارکرد : ۱۲۱ هزار تن از محصول باغات استان همدان تحت خسارت سرمازدگی آسیب دیدهاند.
وی با اشاره به اینکه در استان همدان ۲۲ هزار هکتار زیرکشت انگور است، تصریح کرد : تا کنون حدود ۱۹ هزار هکتار انگور از باغات استان برداشت شده است.
شهبازی با بیان اینکه تولید ۴۶ هزار تن کشمش در استان پیشبینی شده است، خاطر نشان کرد: ازاین مقدار پیشبینی شده شده تا کنون ۳۰هزارتن تولید شده است.
وی در باره میزان تولید گردو در استان نیز افزود: پیش بینی ما از برداشت محصول گردو ۱۴۶ هزار هکتار بوده است و حدود ۱۹ هزار هکتار برداشت گردو در همدان و تویسرکان را داشتهایم.
شهبازی تأکید کرد: استان همدان با وجود پارهای محدودیتهای اقلیمی، از دیر باز بهدلیل بهرهمندی نسبی از پتانسیلهای آب و خاک و همچنین موقعیت جغرافیایی استقرار آن ، از جمله قدیمیترین کانونهای شکلگیری جوامع کشاورزی و نیز از جمله مناطق مستعد گسترش فعالیتهای زراعی ، باغی و دامی کشور محسوب میشود.
وی تأکید کرد: زیر بخش باغبانی به عنوان یکی از زیربخشهای کشاورزی با انواع تولیدات تازه خوری، انباری، فرآوری، خشکباری و صنعتی نقش قابل توجهی در الگوی تغذیهای مردم و سبد سلامتی آنها دارد از سوی دیگر به میزان قابل توجهی در اشتغال و ایجاد درآمد در بسیاری از شهرستانهای استان تأثیر گذار است.
وی تصریح کرد: استان همدان به برکت موقعیت ممتاز جغرافیایی، کیفیت مناسب آب و هوا ، خاک و وجود نیروی خلاق و فعال، دارای قابلیتهای تولیدی فراوان در زمینه محصولات باغبانی بوده ، به گونهای که میتواند علاوه بر تأمین نیازهای داخلی استان، بخشی از نیازهای سایر مناطق را در زمینه محصولات باغی برطرف کند.
استان همدان دارای پتانسیل توسعه باغبانی است
شهبازی افزود: همچنین با توجه به کیفیت بالای محصولات تولیدی ، همه ساله بخشی از میوه جات تولیدی استان به خارج ازکشور صادر میشود که این موضوع در شکوفایی اقتصادی بخش کشاورزی استان حائز اهمیت فراوان است.
وی با بیان اینکه روند توسعه این بخش در 10 سال گذشته نشان میدهد با وجود تمام موانع اکولوژیکی، محیطی و اقتصادی استان همدان دارای پتانسیل توسعه باغبانی است، خاطرنشان کرد: هم اکنون استان همدان با داشتن رتبه اول در تولید گردو و کشمش رتبه سوم در تولید گیاهان دارویی، رتبه هفتم در تولید قارچ خوراکی و رتبه هفتم در سطح گلخانههای سبزی و صیفی و بسیاری دیگر از محصولات از استانهای سرآمد در این زیر بخش است.
شهبازی افزود: مساحت باغات استان همدان افزون بر 74500 هکتار است که تولید 690 هزار تنی انواع محصولات باغبانی را در پی دارد.
تولید 400 هزار تن انگور در همدان
وی تصریح کرد: عمده محصولات باغی استان همدان شامل انگور با تولید 400 هزار تن، سیب درختی با تولید 115 هزار تن، هلو و شلیل با تولید 73هزار تن و گردو با تولید 53 هزار تن است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید براینکه نگاهی به سطوح زیر کشت و میزان تولید محصولات باغی استان نشان میدهد عملکرد در هکتار اکثر محصولات باغی استان همدان بیشتر از متوسط کشوری است، یادآور شد: این موضوع جدا از شرایط مناسب اقلیمی نشان از سخت گوشی باغداران استان و بهرهوری بالای در زیر بخش باغات استان دارد. برای نمونه می توان به تولید 400 هزار تنی انگور استان اشاره کرد که در سطح 21هزار هکتار انجام شده است و عملکردی برابر 19هزار و 174کیلوگرم در هکتار دارد به طوریکه این رقم در شهرستان ملایر که قطب تولید انگور استان است 23هزار و 217 کیلوگرم در هکتار و متوسط کشوری آن حدود 13500 کیلوگرم بوده است.
وی عنوان کرد: در سال گذشته بیش از 44 هزار تن کشمش در استان تولید شده است که 21 درصد از تولید کشور و رتبه دوم تولید در کشور است.
انجام بیش از 4000 پیوند سرشاخه گردو در استان
شهبازی با بیان اینکه سطح باغات گردوی استان همدان بیش از 19 هزار هکتار است، اظهارکرد: با توجه به تولید 53 هزار تنی گردو در استان، عملکردی معادل 2975 کیلوگرم در هکتار را پدید آورده است این درحالیست که متوسط عملکرد کشوری در این محصول حدود 1900 کیلوگرم بوده که قابل مقایسه با عملکرد باغات گردوی استان نیست.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: این توانمندیها موجب شده است تا استان همدان بتواند در محصول گردو رتبه اول تولید، در محصول انگور رتبه سوم تولید، در تولید گیاهان دارویی رتبه سوم تولید، رتبه چهارم در تولید شلیل و رتبه ششم در تولید هلو و آلبالو را داشته باشد این موضوع جدا از کیفیت محصولات تولیدی است که بسیاری از تولیدات باغبانی استان کم نظیر یا بی نظیر است.
وی با اشاره به طرح اصلاح باغات گردو از طریق سرشاخه کاری در استان، بیان کرد: این طرح در سال1395در شهرستان تویسرکان با اجرای 494 پیوند سرشاخه عملیاتی شد که در ادامه با پیگیریهای مجدانه در هفت شهرستان تویسرکان، همدان، نهاوند،ملایر، اسدآباد، رزن و فامنین در سال1396 نیز اجرا شد که تا پایان خرداد ماه افزون بر 21000 پیوند سرشاخه اجرا و از اواسط مرداد ماه نیز پیوند وصلهای گردو بر روی سرشاخهها ی گردو آغاز و تا کنون بیش از 4000 پیوند سرشاخه وصله ای گردو انجام یافته است.
تولید بیش از 35 هزار تن سبزی و صیفی گلخانهای در همدان
شهبازی خاطرنشان کرد: در خصوص محصولات گلخانهای سبزی و صیفی در سال1396 با تولید بیش از 35 هزار تن انواع محصولات خیار، گوجه فرنگی، فلفل رنگی و توت فرنگی و با سطح بیش از 95 هکتار اشاره کرد که بیش از 80درصد محصول گوجهفرنگی و فلفل رنگی به سایر کشورها از جمله روسیه صادر شده است.
وی تأکید کرد: گلخانهها با کاهش چمشگیر مصرف آب در تولید محصول و ظرفیت ایجاد اشتغال مداوم در طول سال در بخش باغبانی است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به سطح زیرکشت طلای سرخ در همدان، یادآور شد: زعفران در استان همدان اقتصاد خانوادهها را متحول کرد بهطوریکه درسال گذشته ۱۳۰ هکتار از مزارع همدان یر کشت این محصول قرار گرفته است .
شهبازی با بیان اینکه سطح زیر کشت زعفران ۱۴۰ هکتار پیشبینی شده بود ، اظهار کرد : در سال گذشته از سطح کشت پیش بینی شده ۱۳۰ هکتاری زعفران ، ۳۶۶ کیلوگرم تولید طلای سرخ برداشت شده است.
منبع : ایسنا
شناسه خبر 1248