
چند هفتهای است که برداشت نخود در استان کرمانشاه بهعنوان قطب تولید نخود کشور آغاز شده و این محصول در بسیاری از مناطق، همچنان بهصورت سنتی کشت، داشت و برداشت میشود و به همین دلیل تولید آن بسیار سخت و پرزحمت است.
این در حالی است که بهدلیل افزایش قابلتوجه قیمتها بهویژه در بخش کشاورزی، هزینه تولید نخود نیز نسبت به سالهای گذشته، افزایش چشمگیری داشته است.
تقریباً همه محصولات خانواده حبوبات، در چند ماه اخیر با تورم تا بیش از صددرصدی مواجه بودند، اما قیمت نخود رشد اندکی داشته و این محصول، تبدیل به تنها جامانده حبوبات در افزایش قیمتها شده و همین موضوع، سبب نگرانی نخودکاران کشور و استان کرمانشاه شده است.
با این وضعیت آنان مجبورند به یک سود اندک تن دهند یا حتی با درنظر گرفتن رنج و سختی، تولید نخود نسبت به سایر محصولات، از خیر سودآوری بگذرند.
* قیمت تولید و فروش نخود، تقریباً یکی است
رئیس شورای نخود کشور در اینباره با اشاره به افزایش چشمگیر تورم در بخش کشاورزی و پایین ماندن نرخ نخود گفت: اکنون انواع لوبیاها، عدس و سایر حبوبات با افزایش قابلتوجه قیمت همراه شدهاند و حتی لپهای که از همین نخود تولید میشود، با قیمت بالای 20 هزار تومان به فروش میرسد، اما نخود همچنان یک قیمت حداقلی دارد.
ناصر مرادی افزود: با توجه به سهم دو کیلوگرمی نخود در سبد خانوارهای ایرانی، بیشک افزایش قیمت این محصول، همسو با سایر حبوبات، فشار خاصی به شهروندان وارد نمیکند، اما میتواند سبب سودآوری نخودکاران و امیدواری آنان به کشت مجدد این محصول در آینده شود.
بهگفته مرادی هرکیلو نخود، هماکنون بین هشت تا 10 هزار و 500 تومان در بازار معامله میشود. در حالیکه هزینه تولید آن به 9 تا 10 هزار تومان میرسد.
مرادی اظهار کرد: محصول نخود مانند بسیاری دیگر از محصولات کشاورزی نیست که پنج تا 10 تن در هکتار تولید میشود، بلکه نخود بهاره، حدود نیم تن و پاییزه یک تن تا 1200 کیلو در هر هکتار، برداشت میشود و اگر افزایش قیمت چشمگیر در سموم کشاورزی، کود شیمیایی، هزینه ماشینآلات کشاورزی و کارگری درنظر گرفته شود، به صراحت میتوان گفت که با قیمت فعلی، تولید نخود برای بسیاری از کشاورزان سود آور نیست و برای عده معدودی نیز فقط یک سود حداقلی دارد.
* نخود باید قیمت واقعی خود را در بازار پیدا کند
رئیس شورای نخود کشور با تأکید بر اینکه این محصول باید قیمت واقعی خود را در بازار پیدا کند، گفت: مسئولان دولتی نباید هیچگونه تصمیمی برای پایین نگهداشتن قیمت نخود بگیرند و از معیشت نخودکاران که بیشتر آنها از طبقه ضعیف و خرده مالک هستند، غافل شوند. بهویژه در استانی مانند کرمانشاه که با مشکلات بزرگ بیکاری و بیثباتی کسبوکار مواجه است.
* میزان تولید نخود در کشور
مرادی پیشبینی کرد که میزان تولید نخود کشور، امسال به 300 تا 320 هزار تن و در استان کرمانشاه به 100 تا 110 هزار تومان برسد.
براساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی، استان کرمانشاه در تولید نخود رتبه نخست کشور را دارد و استانهای لرستان، آذربایجان شرقی و غربی در رتبههای بعدی هستند.
منبع: خبرگزاری ایرنا
شناسه خبر 25278