شناسه خبر:27847
1399/6/13 16:45:56

در حالیکه اغلب کشاورزان خود را برای کشت پائیزه آماده می‌کنند، ابلاغ نرخ‌های جدید کودهای کشاورزی شوک بزرگی را به این قشر وارد کرده و این قشر دیگر رغبتی به انجام این کار ندارند، چراکه صرفه اقتصادی نداشته و آن‌ها را با مشکلات جدی مواجه کرده است.

لرستان به واسطه آب‌وهوای مساعد دارای ظرفیت‌های بسیاری در حوزه کشاورزی و کشت انواع محصولات زراعی و باغی است، ازاین‌رو جمعیت بالایی از مردم این استان در این بخش فعالیت داشته و از این طریق امرارمعاش می‌کنند.

با نزدیک شدن به فصل پاییز، کشت محصولات پائیزه چون گندم، جو و کلزا در استان آغاز می‌شود، محصولات اساسی که هرساله با عملکرد تولید بالا، بخش زیادی از نیازهای استان و منطقه غرب کشور را تأمین کرده و در این زمینه خودکفایی را به ارمغان آورده است.

* افزایش چند برابری قیمت کود شیمیایی

این روزها و در حالیکه اغلب بهره‌برداران خود را برای کشت پاییزه آماده می‌کنند، ابلاغ نرخ‌های جدید کودهای کشاورزی شوک بزرگی را برای این قشر از جامعه وارد کرده، به‌گونه‌ای که پس از اطلاع از قیمت‌های جدید، بسیاری از کشاورزان کشت محصول خود را متوقف کرده و همچنان بلاتکلیف منتظر تجدیدنظر دولت در این خصوص هستند.

افزایش چندبرابری کود شیمیایی در سالی که جهش تولید نام گرفته، نه‌تنها موجب کاهش عملکرد در تولید محصولات استراتژیکی همچون گندم می‌شود، بلکه شرایط معیشتی مردم را بیش از گذشته دچار مشکل کرده و با بالا رفتن قیمت تمام شده محصول، زمینه فقر بیشتر را فراهم می‌کند.

کشاورزانی که در سطوح پایین اقدام به کشت محصول می‌کردند، اکنون و با افزایش قیمت نهاده‌های اولیه چون کود و بذر دیگر رغبتی به انجام این کار ندارند، چراکه علاوه بر صرف هزینه‌ و زحمات بسیار، صرفه اقتصادی نداشته و آن‌ها را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.

از آنجا که در زمینه تولید گندم خودکفا هستیم، بدون تردید با کاهش تولید این محصول، وارادت گندم افزایش یافته و امنیت غذایی کشور نیز با اشکالات جدی روبه‌رو می‌شود.

* تغییر نرخ ارز عامل افزایش قیمت

بنا به گفته مسئولان، افزایش قیمت کودهای وارداتی، به‌دنبال مصوبات هیئت‌وزیران مبنی بر تغییر نرخ ارز کودهای وارداتی از ارز ٤٢٠٠ تومانی به ارز نیمایی صورت پذیرفته است که پس از طرح این موضوع در ستاد تنظیم بازار کشور، جهت محاسبه و تعیین قیمت‌های جدید فروش به کشاورزان مراتب توسط ستاد تنظیم بازار به مراجع ذی‌ربط ارسال می‌شود.

سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی لرستان با اشاره به قیمت سال گذشته کود فسفاته و افزایش چندبرابری آن در سال جدید به فارس گفت: سال گذشته کود فسفاته با نرخ 85 هزار تومان به کشاورز فروخته می‌شد، حال اینکه امسال این میزان به 423 هزار تومان افزایش یافته است.

کامران ماسوری درخصوص نرخ دیگر کودهای شیمیایی بیان کرد: در همه انواع کودها امسال رشد چندبرابری قیمت را شاهد هستیم، به‌گونه‌ای که در حال حاضر کود آمونیوم‌فسفات با قیمت 496 هزار تومان، کلروپتاسیم با قیمت 500 هزار تومان و سولفات‌پتاسیم با قیمت 444 هزار تومان به کشاورزان عرضه می‌شود.

وی با بیان اینکه ستاد تنظیم بازار نرخ‌های جدید را تائید و به مراکز خدماتی ابلاغ کرده، گفت: تغییر ارز دولتی به نیمایی، علت این افزایش چندبرابری قیمت کود عنوان شده است.

* کشاورزان رغبتی برای کشت محصول ندارند

سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی لرستان با اشاره به فرارسیدن کشت محصولات پاییزه در لرستان افزود: این در حالی است که کشاورزان با افزایش قیمت نهاده‌ها، رغبتی برای کشت محصول نداشته و این موضوع نگران‌کننده است.

ماسوری ادامه داد: تردیدی نیست افزایش قیمت نهاده‌ها، ضمن کاهش عملکرد تولید، افزایش قیمت نهایی محصول را موجب شده که این مهم اقتصاد بخش کشاورزی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

وی با تاکید بر اینکه با افزایش قیمت کود، کشاورزی دیگر در سطوح پایین کشت به‌صرفه نخواهد بود، گفت: این در شرایطی بوده که منبع درآمد بسیاری از مردم لرستان کشاورزی است و بالارفتن قیمت کود در نهایت کاهش تولید محصولات استراتژیک را موجب می‌شود.

* رونق کسب‌وکار دلال‌ها با افزایش قیمت کود

اگرچه سال‌های گذشته از سوی شرکت‌های خدماتی مقادیر کمی کود در اختیار کشاورزان با نرخ‌های ارران‌تر قرار می‌گرفت و بهره‌بردار برای تامین نیاز مجبور به خریداری کود از بازارهای آزاد با نرخ‌های بیشتر می‌شد، طبیعی است امسال و با افزایش قیمت‌ها دست دلالان این حوزه بازتر شده و زمینه برای فساد بیش‌ازپیش فراهم خواهد شد.

از طرفی بانک مرکزی بنا به‌گفته مسئولان در اختصاص ارز نیمایی به آفت‌کش‌ها، دچار مشکل شده و در سیاست‌های ارزی کشور به‌دلیل مسائلی همچون کرونا و تحریم اقتصادی اختلال ایجاد شده، این نگرانی وجود دارد که در زمینه تهیه و توزیع کودهای کشاورزی نیز مشکلاتی به وجود آمده و بخش کشاورزی را با مسائل عدیده‌ای روبه‌رو کند.

* اختلال در اقتصاد کشاورزی با افزایش نرخ کود

نماینده مردم خرم‌آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شغل بیشتر مردم لرستان کشاورزی است، گفت: قطعاً با افزایش قیمت نهاده‌هایی چون کودکشاورزی، این بخش از اقتصاد دچار مشکل خواهد شد.

مهرداد ویس‌کرمی بیان کرد: گندم از محصولات پایه و اساسی کشور است، قوت بسیاری از مردم نان بوده و افزایش قیمت کود منجر به بالارفتن نرخ نان می‌شود.

وی با بیان اینکه افزایش قیمت نان موجب واردآمدن فشار بیشتر معیشتی به مردم می‌شود، افزود: اکنون در فصل کشت محصولات پائیزه در استان هستیم و افزایش قیمت نهاده‌هایی چون کود، کشاورزی دیگر صرفه اقتصادی نخواهد داشت.

* در صحن مجلس پیگیری خواهیم کرد

ویس‌کرمی با تأکید بر اینکه افزایش قیمت کودهای کشاورزی در صحن مجلس پیگیری خواهد شد، گفت: مجلس از ابزار نظارتی خود برای این موضوع استفاده خواهد کرد و حتماً از وزیر جهادکشاورزی علت این کار پرسیده خواهد شد.

نماینده مردم خرم‌آباد و چگنی با اشاره به فعالیت این پارلمان از هفته آینده اظهار کرد: طبیعی است طی این مدت کمیسیون کشاورزی تحقیقاتی را در این زمینه انجام داده و در صحن مجلس عنوان می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه مکانیسم جبرانی دولت در این خصوص را نیز باید جویا شد، افزود: باید دید دولت چه مکانیسم جبرانی برای این افزایش قیمت پیش‌بینی کرده و آیا عواقب کار درنظر گرفته شده است؟

* انتقاد از نحوه سیستم توزیع کودکشاورزی

ویس‌کرمی همچنین به نقش دلال‌ها در توزیع کودکشاورزی اشاره و خاطرنشان کرد: در بازدیدهای میدانی صورت گرفته، کود کمی در اختیار کشاورزان از سوی مراکز خدماتی قرار می‌گیرد و بهره‌برداران برای تأمین مایحتاج خود، مجبور به خرید از بازار آزاد و دلال‌ها با قیمت‌های بسیار بالا هستند.

نماینده مردم خرم‌آباد و چگنی با انتقاد از نحوه سیستم توزیع کودکشاورزی در استان، تصریح کرد: بدون تردید افزایش قیمت کود بازار دلالان را گسترش داده و این مهم موجب احتکار و بروز فساد بیشتر در این حوزه خواهد شد.


منبع: خبرگزاری فارس

شناسه خبر 27847