شناسه خبر:30646
1399/8/1 17:34:08

یک فیزیولوژیست ورزشی با اشاره به نقش فعالیت ورزشی به عنوان یک ابزار غیردارویی در درمان بیماری‌ها، گفت: ورزش به عنوان یک ابزار غیردارویی ارزان و قوی در پیشگیری و درمان خیلی از بیماری‌ها، بهبود سلامتی و رفاه‌اجتماعی و افزایش نشاط و کیفیت زندگی در یک جامعه، امری مهم و ضروری است.

توجه به ورزش و تلاش بر توسعه آن در میان همه اقشار جامعه، به دلیل آثار سودمندی است که از این امر به دست می‌آید و در مبارزه با کسالت و تنبلی، افزایش توانایی‌های جسمی و روحی، شجاعت، سلامت جسمانی و فکری تاثیر داشته و نیز وسیله‌ای برای جمع‌گرایی و اجتماعی شدن است.

هفته تربیت بدنی همه ساله از ۲۶ مهر تا دوم آبان به منظور آشنایی جامعه با اهمیت و اثرات کاربردی ورزش در زندگی فردی و اجتماعی، اشاعه و ترویج ورزش در خانه و خانواده و هدایت و ارشاد جامعه به ورزش‌های همگانی برگزار می‌شود.

دکتر حامد رضایی نسب  درباره تاثیر ورزش بر سلامتی افراد و داشتن یک زندگی سالم، پرنشاط و بدون نیاز به تحمیل هزینه‌های اقتصادی، اظهارکرد: مقتضیات زندگی امروز باعث شده که افراد خواسته یا ناخواسته بخش بسیاری از زمان خود در طول روز را بدون انجام فعالیت ورزشی و جسمانی سپری کنند. همچنین تکنولوژی و فناوری مدرن امروز باعث شده که خیلی از کارهای روزانه افراد که با صرف انرژی و در واقع با فعالیت جسمانی  انجام می‌شدند، با فشار دادن یک کلید یا تنظیم ماشین‌های خودکار انجام شوند. به طور کلی رشد علم و تکنولوژی باعث شده مردم یک جامعه دچار فقر حرکتی شوند و این بی‌تحرکی نیز باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری‌هایی در افراد شده است.

ارتباط بی‌تحرکی و ابتلا به بیماری

وی ادامه داد: تحقیقات گذشته نشان می‌دهد، افرادی که سرانه ورزشی آن‌ها در طول روز زیاد است و فعالیت حرکتی مناسبی دارند، می‌توانند از ابتلا به خیلی از بیماری‌های ناشی از فقر حرکتی در امان باشند. بیماری‌هایی چون بیماری‌های قلبی عروقی (عروق کرونر و فشار خون بالا)، دیابت، چاقی، افزایش کلسترول، مشکلات روحی روانی، آلزایمر، پارکینسون، سارکوپنیا، پوکی استخوان، سرطان ها، کمر درد، دردهای عضلانی و اسکلتی، برگرفته از فقر حرکتی هستند و می توانند باعث آسیب هایی به شخص در طول عمر آن شوند.

بی‌توجهی ۶۰ درصد از افراد بزرگسال به میزان فعالیت بدنی

عضو خوزستانی بنیاد ملی نخبگان کشور با بیان این که فعالیت های ورزشی و جسمانی، نقش تعیین کننده ای در سلامت جسمی، روحی روانی و قلبی عروقی افراد یک جامعه دارد، گفت: در حالی که فعالیت بدنی منظم تاثیرات مفیدی در پیشگیری از شروع و درمان و حتی پیشرفت خیلی از بیماری های مزمن دارد، تحقیقات نشان می دهد که بیش از ۶۰ درصد از افراد بزرگسال در سراسر جهان به میزان فعالیت بدنی که توسط مراجع مربوطه توصیه می شود، عمل نمی کنند.

ورزش برای همه

وی با تاکید بر این که ورزش برای قشر خاصی نیست، افزود: فعالیت ورزشی منظم، مربوط به قشر خاص یا افراد خاصی از جامعه نیست زیرا ورزش و فعالیت جسمانی عامل تعیین کننده و مهم در حفظ سلامت تمام اقشار جامعه از جمله زنان، مردان، افراد دارای معلولیت جسمی، اختلالات روانی، افراد دارای مشکلات جسمانی و ...  است. پس به طور کلی نقش تعیین کننده فعالیت بدنی از هیچ کسی در جامعه ساقط نمی‌شود و تمام افراد جامعه متناسب با جنس، سن و شرایط جسمانی‌شان باید از ورزش به عنوان امر لاینفک در طول زندگی سود ببرند.

ورزش یک ابزار غیردارویی برای درمان بیماری

رضایی نسب با اشاره به نقش فعالیت ورزشی به عنوان یک ابزار غیردارویی، عنوان کرد: ورزش به عنوان یک ابزار غیردارویی ارزان و قوی در پیشگیری و درمان خیلی از بیماری ها، بهبود سلامتی و رفاه اجتماعی و افزایش نشاط و کیفیت زندگی در یک جامعه امری مهم و ضروری است. همچنین منظور از فعالیت ورزشی صرفا فعالیت های شناخته شده و مشخص نیست که اصولا در باشگاه ها و پرداخت هزینه ها باشد. فعالیت بدنی با سوخت و ساز بدن ارتباط دارد، یعنی وقتی فرد فعالیت بدنی دارد، انرژی مصرف می کند. پس فعالیت های بدنی روزمره مثل کار کشاورزی، انجام کارهای روزانه و از پله بالا رفتن و ... نیز می توانند منجر به بهبود و سلامتی شخص شوند. افراد یک جامعه باید به فعالیت ورزشی به عنوان یک وظیفه اساسی و امر مهم در زندگی نگاه کنند. یعنی به طور مثال بتوانند برای انجام کارهای روزانه خود مسافت زیادی را بدون خودرو و با پا طی کنند. در تحقیقاتی در سال ۲۰۱۷ در زمینه سنجش مشکلات قلب عروقی بین افرادی که یک ورزش منظم و با برنامه انجام می دادند و افرادی که مرتبط با شغل شان ورزش می کردند و خودشان هم نمی دانستند فعالیت شان ورزش است، مشخص شد که افرادی که مرتبط با شغل شان فعالیت جسمانی و صرف انرژی دارند، مشکلات قلبی عروقی کمتری دارند.

تاثیر ورزش بر کاهش هزینه‌ها

وی با بیان این که قبل از این که به یکسری بیماری ها مبتلا شویم باید بدانیم هزینه های مرتبط برای درمان این بیماری ها برای یک نفر در جامعه چقدر می تواند آسیب زا باشد، گفت: سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده هزینه های مرتبط با سلامت جوامع به عنوان بیشترین هزینه هایی است که می تواند برای یک شخص در جامعه ایجاد شود؛ هزینه اضافه وزن و چاقی و خطرات مرتبط با آن، هزینه بیماری های قلبی، سکته، دیابت، فشار خون، کلسترول، پوکی استخوان، اختلالات اسکلتی مثل آرتروز و کمردرد، مشکلات روانی و افسردگی، دردهای مزمن، بیماری های ناشی از عدم تحرک، مرگ زودرس و ... می تواند هرینه زیادی بر دوش یک شخص بگذارد اما تحقیقات نشان می دهد که ورزش می تواند باعث کاهش چاقی شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، سکته، دیابت، فشار خون و بیماری های مرتبط با این بیماری را کاهش دهد. ضمن این که با انجام فعالیت ورزشی، سرطان هایی مثل ریه، روده بزرگ و پروستات تا حدود زیادی بهبود پیدا می کند. همچنین از پوکی استخوان جلوگیری می کند و بر سلامتی روان تاثیر بسزایی گذاشته و منجر به افزایش نشاط و انگیزه افراد می شود و کیفیت زندگی و رضایت از زندگی با فعالیت ورزشی به طرز معنا داری بهبود پیدا می کند.

ورزش پلی برای صلح و دوستی

این مدرس دانشگاه بیان کرد: همچنین ورزش از آسیب دیدگی های مزمن و مشکلات ستون فقرات جلوگیری می کند و خطر مرگ زودرس نیز به صورت معنا داری کاهش پیدا می کند. انجام فعالیت ورزشی، کیفیت خواب را بهبود بخشیده و در کاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس تاثیری بسیاری دارد و در استقلال افراد، افزایش انگیزه و جلوگیری از افسردگی در افراد سالمند نیز کمک شایانی دارد. ورزش ابتلا به رفتارهای پرخطر اجتماعی از جمله اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکی را کاهش داده و باعث کاهش هزینه های صنعت نیز می شود زیرا تحقیقات نشان می دهد بازدهی افراد ورزشکار نسبت به آن هایی که ورزش نمی کنند بالا است. همچنین ورزش در سرمایه گذاری برای نسل آینده سالم تاثیر دارد و پلی برای ارتباطات صمیمانه، صلح و دوستی و تعامل اجتماعی است.

ارمغان یک عمر سلامتی با ورزش

وی با بیان این که تحقطقات نشان می‌دهد، ورزش می‌تواند یک عمر سلامتی را برای فرد به ارمغان آورد نیز عنوان کرد: ورزش به عنوان یک ابزار غیر دارویی برای خیلی از بیماری‌های مزمن پیشنهاد می‌شود و تحقیقات نشان می‌دهد، هزینه‌های بی‌تحرکی در جوامع آنقدر زیاد است که می‌تواند مشکلات عدیده‌ای برای جوامع ایجاد کند. بنابراین پیشنهاد می‌شود که فعالیت جسمانی و بدنی با شدت مناسب حداقل یک ساعت در روز جهت محافظت از افراد مقابل خیلی از بیماری‌های مزمن و بهبود سلامت جسمانی و روانی و حل مشکلات اجتماعی در هر سن و جنس، مفید است. بنابراین افراد باید به ورزش به عنوان یک ضرورت در طول زندگی نگاه کنند، نه یک چالش.


منبع: خبرگزاری ایسنا

شناسه خبر 30646