بارقههای امید برای احیای مرغ لاین ایرانی
اولین محموله لاین آرین وارد بازار شد
سپهرغرب، گروه اقتصادی: در راستای اجرای طرح ملی «ارتقای امنیت و سلامت گوشت مرغ»، شرکت مرغ مادر و اجداد دیزباد پس از 420 روز از تحویل گرفتن گله اجداد مرغ آرین از وزارت جهاد کشاورزی، اولین محموله جوجه یک روزه این نژاد را وارد بازار کرد که نوید شدت گرفتن نبض تولید داخل در سال جهش تولید را میدهد.
با اینکه سالها پیش ایران به تعداد انگشتشمار کشورهای دارای علموفناوری موسوم به لاین دست یافت و 85 درصد از جوجه اجداد مورد نیاز کشور را این نژاد تأمین میکرد، اما اکنون سهم این نژاد در زنجیره طیور کشورمان به نزدیک صفر رسیده است. اهمیت سلامت جامعه و تأمین پایدار امنیت غذایی با اتکا به ظرفیتهای بومی سبب شد تا طرح ملی ارتقای امنیت و سلامت گوشت مرغ طی یکسال گذشته تدوین گردد که احیای مرغ لاین آرین از مهمترین نتایج اجرای این طرح میباشد.
موفقیت طرح ملی ارتقای امنیت و سلامت گوشت مرغ در کمتر 500 روز
در راستای اجرای این طرح و اقدامات صورتگرفته شرکت مرغ مادر و اجداد دیزباد از زنجیرههای فعال صنعت طیور شمال شرق کشور، در مهر سال 98 به اتفاق جمعی از کارشناسان این حوزه از مزرعه لاین مرغ آرین وزارت جهاد کشاورزی بازدید کردند که در نهایت جوجه اجداد این لاین به یکی از فارمهای اصلی این شرکت منتقل شد و در خرداد سال 99 اولین فارم مرغ مادرآرین جوجهریزی شد و در نتیجه پس از 420روز در 26 آذر 99 شاهد ورود اولین محموله جوجه یکروزه به بازار فروش روانه شد و پس از طی 45 روز شاهد ورود گوشت مرغ تماماً تولید داخل آرین در بازار مصرف نهایی خواهیم بود.
خودکفایی اجداد مورد نیاز مرغ کشور تا سال 1400
روحالله زحمتکش مدیرعامل شرکت مرغ مادر و اجداد دیزباد که تولید کننده بیش از 85 درصد کل جوجه اجداد مرغ آرین موجود در کشور است اعلام کرده که بر اساس برنامههای صورتگرفته تا پایان سال 1400 میزان تولید به 500 هزار قطعه جوجه خواهد رسید که این تعداد از نیاز کشور بسیار بالاتر است. این امر همگام با مشارکت شرکتهای تولیدی و جوجهریزی کشور در جهت تسریع روند تولید بسیار مؤثر بوده و سبب خودکفایی 100 درصدی کشور در فاصله زمانی کم میگردد.
سلامت بالا و صرفه اقتصادی مرغ لاین آرین
در شرایط امروز کشور و با توجه به مصرف بالای سرانه گوشت مرغ، حفظ نژاد لاین و ارتقای کمیوکیفی و اصلاحنژادی آن بهعنوان مظهر امنیت غذایی کشور حائز اهمیت بوده و نباید همچون گذشته مورد غفلت واقع شود. در اهمیت وجود و حفظ مرغ لاین همین یک نکته کفایت میکند که هر مرغ لاین سرمنشأ تولید بیش از 450 تن گوشت مرغ در سال است. علاوه بر این، این محصول داخلی باعث نجات کشور از وابستگی برای داشتن مرغ اجداد آن هم در شرایط سخت تحریم میشود و با افزایش ظرفیتهای تولیدی برای کشور ارزآوری مناسبی هم به دنبال خواهد داشت.
به گفته کارشناسان شاخصهای مهم مرغ آرین از جمله مقاومت در برابر بیماریهای اپیدمیک مختص سن و وزن بالا در مرغها، استاندارد بودن وزن این مرغ با شاخصههای کیفیت و سلامتی بالا، عدم استفاده از واکسن بهدلیل کوتاهی دوره تولید و نیز چربی پایین گوشت و دور ریز حداقلی میتواند گزینه به صرفهتری برای مرغداران و مصرفکنندگان گوشت مرغ باشد.
حمایت تمامقد وزارت جهاد کشاورزی از احیای مرغ آرین
در کنار ویژگیهای منحصر بهفرد این نژاد ایرانی؛ وزارت جهاد کشاورزی نیز بسته حمایتی ـ تشویقی مناسبی برای تولیدکنندگان مرغ آرین ابلاغ کرده است که مهمترین بندهای این ابلاغیه شامل: اولویت در تأمین و تحویل کامل نهادههای خوراک دام با نرخ مصوب و دولتی به پرورش دهندگان، اولویت تأمین و تهیه دارو و واکسن با نرخ مصوب، تأمین تسهیلات با نرخ 6 درصد و استمهال وام تولیدکنندگان ذیربط، صدور حداکثر مجوز جوجهریزی در طول سال، عدم دریافت هرگونه هزینه در صدور مجوز جوجهریزی، حذف عوارض صادراتی و اولویت مجوز صادرات تخم مرغ نطفهدار و جوجه گوشتی مرغ آرین، بخشودگی 50 درصدی بیمه تکمیلی و اجباری سهم بیمه گذار، اولویت خرید گوشت مرغ لاین برای ذخایر استراتژیک شرکت پشتیبانی امور دام کشور با قیمت مناسب و بالاتر و اجراییکردن کامل دستورالعمل مرغ سایز از مهمترین موارد موردنظر وزیر جهاد کشاورزی در مصوبه بسته حمایتی برای تولید مرغ لاین است.
در مجموع میتوان گفت با اجرای «طرح ملی احیای مرغ لاین آرین» یا همان «طرح ملی ارتقای امینت و سلامت گوشت مرغ» همزمان با همکاریهای جهاد کشاورزی و سازمان اقتصادی کوثر، همچنین فراهم کردن بستر مناسب آموزشی و معیشتی برای مرغداران و تولید کنندگان در جهت تسریع تولید نژاد آرین در کنار خودکفایی و رشد اقتصادی،گامی مثبت در مسیر جهش تولید و رونق کسب وکار برداشته شده است که در ادامه شاهد شکوفایی بیشتر در عرصه تولید خواهیم بود.
شناسه خبر 34157