سپهرغرب، گروه خانواده: خانهنشینی نوجوانان در دوران کرونا؛ چگونه بچهها را قانع کنیم؟
یکی از مسائل پر تکرار این روزها سر و کله زدن با نوجوانانی است که این روزها با وجود خطر ابتلاء و انتقال کووید-19 نگهداشتن آنها در خانه دشوار است.
نوجوانان معمولاً به دوستان خود وابستهاند. آنها میخواهند بیرون بروند، با دوستان خود وقت بگذارند ولی دوستانشان ممکن است فاصله اجتماعی را رعایت نکنند، ماسک نزنند و در مجموع رفتارهای پر خطری داشته باشند که ممکن است منجر به ابتلا به بیماری شود. نگهداشتن این نوجوانان در خانه دشوار است. در عین حال وقتی در خانه میمانند افسرده میشوند و وقتی هم بیرون میروند به خاطر شرایط سنیشان ممکن است رفتارهای پرخطری داشته باشند که آنها را مستعد ابتلاء و انتقال بیماری کند.
واقعیت این است که برای چنین مشکلاتی هیچ راه حل قطعی و نهایی وجود ندارد اما میتوان با مجموعهای از راه حلها کمی شرایط را بهبود بخشید. فراموش نکنید که نوجوانان بسیار حساس هستند و هرچه بیشتر با آنها بجنگید نتیجه معکوس میگیرید در این شرایط باید با آنها مانند یک دوست رفتار کنید و حمایت خودتان را از آنها دریغ نکنید.
همدلی و دوستی را فراموش نکنید
هر کاری که میخواهید انجام دهید باید از مسیر همدلی، همدلی و همدلی باشد. نوجوان شما نباید احساس کند که قرار است از جانب شما به او آسیبی برسد او باید بفهمد که شما با او دوست هستید و خیر و صلاحش را میخواهید. کافی نیست فقط به او بگویید که خیر و صلاح او را میخواهید این را باید به او با رفتارتان نشان دهید. با او حرف بزنید و به او بگویید از اینکه این بیماری همهگیر باعث شده است نوجوان شما ارتباطاتش را از دست بدهد و زندگیش بههم بریزد ناراحت هستید. بهآرامی با او حرف بزنید و به او بگویید که میدانید فاصله گرفتن از دوستان نزدیک چقدر میتواند دردناک و سخت باشد.
چگونه سر کودکان داد نزنیم؟
البته که دلسوزی شما قرار نیست شرایط را تغییر دهد ولی مسئله اینجا است که نوجوان شما در این شرایط متوجه خواهد شد که شما درکش میکنید و دردها و تنهایی او را میفهمید. توجه کنید که تنبیه شدن این مسئله به یک جنگ در داخل خانه، شما و مهمتر از آن نوجوانتان را دلسرد و افسردهتر خواهد کرد چون او همین حالا هم به خاطر این بیماری در حال رنج بردن است و قرار نیست محیط خانه هم برای او تبدیل به یک جهنم شود.
گاهی یک جمله ساده مثل «میفهمم چقدر ناراحتی»، «میدونم شرایطت چقدر سخته» خیلی بیشتر از امرونهی پرخاشگرانه کار میکند و میتواند قانعکنندهتر باشد. نشان بدهید که برای شما هم مهم است که او دوستانش را ببیند. برای مثال با او مشورت کنید که چه راههایی را میتوانید پیدا کنید که ملاقاتی ایمن با دوستانش داشته باشد؛ مثلا «میتونید با همدیگه برید دوچرخهسواری»، «میتونید تو یه فضای باز با همدیگه قدم بزنید و البته ماسک بزنید» یا راهحلهایی مشابه. سعی کنید راهحلهایی پیدا کنید و این را با مشورت فرزند خود پیش ببرید.
البته ممکن است نوجوان شما از پیشنهاد شما استقبال نکند آنچه مهم است اینکه نباید به او این تصور را بدهید که در جبهه مقابلش قرار دارید. تحقیقات نشان دادهاند که نوجوانان در شرایطی که خانوادههایشان از استقلال رأی آنها حمایت میکنند خیلی بهتر میتوانند با شرایط موجود کنار بیایند و آن را تحمل کنند. فراموش نکنید که شما هم میتوانید با نوجوانتان فعالیتهای مشترکی را تجربه کنید تا محیط خانه را برای او از سردی و افسردگی خارج کند. در این موارد هم میتوانید با او صحبت کنید و راهحلهایی پیدا کنید. در هر حال آنچه مهم است توجه به این نکته که در تصمیماتی که قرار است گرفته شود نمیتوانید یک طرفه عمل کنید و باید نظر نوجوانتان را بپرسید و با او همراهی داشته باشید. زمانی که فاصله بین شما و نوجوانتان زیاد شود راهحلهای چکشی و پرخاشگرانه نهتنها جوابگو نیست بلکه خطراتی جدی برای بهداشت روانی فرزندتان خواهد داشت چه در کوتاه مدت و چه در بلند مدت.
شناسه خبر 37552