والدین همیشه از فرزندانشان با دقت و حوصله فراوان مراقبت میکنند، اما زمانی که والدین در سنین مسنسالی و نیازمندی قرار میگیرند، زمان جبران کردن فرا میرسد؛ تراژدی زمانی آغاز میشود که فرزندانشان آنقدر درگیر کار و زندگی روزانه خود میشوند که دیگر زمانی برای رسیدگی به والدینشان را ندارند.
غذا خوردن، حرکات عملیاتی (حرکاتی که حین انجام آن یکسری عمل مانند بلند شدن و خوابیدن در تخت، نشستن و بلند شدن از صندلی و غیره انجام میشود)، لباس پوشیدن، استحمام، بهداشت شخصی (شامل شانه کردن مو، اصلاح و غیره)، رعایت بهداشت در استفاده از سرویس بهداشتی، مصرف دارو و درمان براساس نیاز سالمند، پختن و آماده کردن وعدههای غذایی، تمیز کردن و نظافت منزل، خرید وسایل ضروری، مدیریت مباحث مالی، پول و پرداخت قبوض، برقراری ارتباط کلامی و ایجاد ارتباط از طریق تلفن و دیگر وسایل ارتباطی، تهیه نسخه داروها و غیره، از فعالیتهای روزانه در نگهداری از سالمند است.
براساس مقاله مؤسسه خیریه کهریزک، بهطور کلی برای نگهداری از سالمند باید آمادگی ذهنی داشت؛ زیرا این امر بیشتر یک تمایل است تا اجبار. فردی که برای نگهداری از سالمند داوطلب میشود، باید بداند که مسئولیت مهمی برعهده دارد و رفتارش تأثیر مستقیم بر حالت روحی فرد سالمند خواهد داشت.
نگهداری از سالمند درحقیقت مسئولیتی بزرگ است؛ در ابتدا باید بدانید سالمند شما چه نیازهای ویژهای دارد و روش نگهداری چیست؟.
شرایط جسمی و روحی سالمندان یکسان نیست و از همین رو بیماریها و مشکلات آنان هم یکسان نخواهد بود. شرایط نگهداری از یک سالمند معلول بسیار متفاوت از شرایطی است که یک سالمند سالم میتواند تمام کارهای روزانه خود را در صحت و سلامت کامل انجام دهد و تنها مسئلهای که او را آزار میدهد، کمتوان شدن عملکرد بدن در اثر کهولت سن است.
پیش از هرگونه تصمیمگیری مربوط به آنان، باید با خودشان مشورت کرده و آنها را در مورد هرگونه تصمیمگیری آگاه کنید. برای تغییر شرایط نگهداری یا محل سکونت و یا تغییر دکتر و بیمارستان، نحوه درمان بیماریها، تغییر دادن پرستار، تصمیمگیری درخصوص داراییها و غیره، باید با آنها مشورت کرده و خودشان را در جریان امور و مسائلشان قرار دهید.
در امر نگهداری از سالمند همچنین لازم است محل سکونت آنان براساس نیاز به وسایل مختلف زندگی ایمن، تجهیز شود.
به آنها تا حد امکان، اجازه مشارکت در کارهای منزل را بدهید. تمام فضای منزل را با ایمنی بالا، در اختیار آنها قرار دهید تا احساس ناتوان بودن به سالمندان دست ندهد؛ گاهی برخی فرزندان برای جلوگیری از ایجاد آسیب برای مادر مسن خود که دچار کمردرد و زانودرد است، از وارد شدن او به آشپزخانه جلوگیری میکنند و این حس را دارند که درحال کمک کردن و نگهداری از او هستند، اما حقیقت این است که ممانعت مذکور فقط باعث ایجاد حس ناتوانی در سالمند شده و علاوهبر بیماریهای جسمی، باعث تشدید بیماریهای روحی نظیر افسردگی در وی خواهد شد.
شمارههای تماس مهم نظیر پلیس، آتشنشانی، اورژانس و حتی خودتان را در اختیار آنها قرار دهید تا درصورت لزوم بتوانند از آنها بهموقع استفاده کنند. گاهی ممکن است شرایطی بهوجود بیاید که افراد سالمند مجبور باشند بهتنهایی برای ساعاتی در خانه بهسر ببرند، لازم است راههای ارتباطی با شما یا پرستار یا حتی اورژانس و غیره را بدانند تا از خطری مانند حمله قلبی، سکته مغزی، آتش گرفتن خانه و غیره، در امان بمانند و بهموقع اقدام کنند.
حمایت عاطفی از مسائل بسیار مهم در زمینه نگهداری از سالمند محسوب میشود. سالمندان بهلحاظ افزایش سن و قرار گرفتن در شرایط ناتوانی، بسیار حساس و شکننده هستند؛ کسی که وظیفه مراقبت را برعهده دارد، نیاز است تا با صبر و حوصله، فضا را به دور از هرگونه تنش و توهین نگاه دارد.
باید افراد سالمند را دوست داشت و به آنها اجازه داد از حس دوست داشته شدن آگاه باشند و لذت ببرند. ایجاد محیط تنشزا نهتنها فرد مراقب را عصبی میکند، بلکه فرد سالمند را نیز افسرده و ناراحت میکند؛ افسردگی نیز میتواند فشار دیگر بیماریها را در سالمندان تشدید کند.
هیچچیز مانند ذهن و خاطری آرام نمیتواند حال یک فرد سالمند را خوب کند. در آسایشگاههای مختلف نگهداری از سالمند، بزرگترین عاملی که موجب بدتر شدن حال آنان میشود، بیخبر بودن از حال فرزندان و عزیزانشان است. دیدار فرزندان از نیازهای اساسی افراد سالمند بهشمار میآید و هرگز نباید از دیدارهای مکرر آنان غافل شوید.
منبع: خبرگزاری ایسنا
شناسه خبر 84397