شناسه خبر:38818
1400/1/18 09:45:13

سپهرغرب، گروه خبر: معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان گفت: آب مورد نیاز 500 هکتار از باغات جدید در پایین‌دست سد آزاد استان تا اواخر فروردین‌ماه امسال باید تأمین شود تا آسیبی به نهال‌های کاشته‌شده وارد نشود.

خالد جعفری روز سه‌شنبه در جلسه آزادسازی آب سدها برای باغات تازه‌تأسیس در استان با اشاره به اینکه ایجاد سامانه انتقال آب سد آزاد یکی از مطالبات به‌حق مردم و مسئولان استان بوده است، اظهار کرد: کار جمعی برای احداث این سد و اجرای سامانه انتقال آن انجام شده است و تلاش می‌کنیم به‌طور صحیح اجرای این طرح بزرگ در استان پیش رود.

وی با اعلام اینکه هم‌اکنون چاله‌کنی 500 هکتار از اراضی موجود در مسیر این طرح که متعلق به حدود 450 بهره‌بردار است انجام شده، اضافه کرد: در 400 هکتار باغ نهال غرس شده و باید تا اواخر فروردین‌ماه امسال آب مورد نیاز به آن‌ها اختصاص داده شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان افزود: درصورتی که آب مورد نیاز این میزان سطح اعلام‌شده تأمین نشود، رشد نهال‌ها با مشکل مواجه می‌شود و سرمایه‌گذاری که دولت در این حوزه کرده هم به نتیجه‌ و هدف تعیین‌شده نخواهد رسید.

جعفری یادآور شد: از آنجا که انتقال آب سد آزاد برای مصرف کشاورزی است، بی‌شک باید برق مورد نیاز سامانه انتقال آب هم با تعرفه کشاورزی درنظر گرفته شود.

وی با اشاره به اینکه دو سال گذشته در جلسه کشوری اقتصاد مقاومتی مصوب شد که تغییر تعرفه برق سامانه انتقال آب سد آزاد از صنعتی به کشاورزی تغییر پیدا کند، افزود: اگر این مشکل برطرف نشود، قیمت تمام‌شده محصولات کشاورزی برای بهره‌برداران در این منطقه افزایش پیدا می‌کند و این به نفع کشاورزان نیست.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان با بیان اینکه طرح آب‌رسانی به باغات پایین‌دست سد آزاد ازجمله طرح‌های پیشران بخش کشاورزی و آب استان است، یادآور شد: کشاورزی نیاز به حمایت و پشتیبانی بیشتری دارد و همه ما باید برای تقویت این بخش نهایت تلاش خود را به‌کار گیریم.

جعفری در ارتباط با دستور کار دوم این جلسه هم اظهار کرد: سال 1396 قرارداد تأمین برق پروژه توسعه باغات دهکانان در شهرستان سروآباد با 98 میلیارد ریال اعتبار منعقد شد.

وی اضافه کرد: تاکنون استان برای اجرای این پروژه هر تعهدی داده را عملی کرده است و انتظار می‌رود شرکت برق منطقه غرب کشور هم به تعهدات خود عمل کند.

      17 میلیون متر مکعب آب سد آزاد سهم بخش کشاورزی است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان نیز در این جلسه با اشاره به آنکه یکی از اولویت‌های احداث سد آزاد تأمین آب باغات پایین‌دست این سد است، اظهار کرد: تاکنون چاله‌کنی و غرس نهال در 500 هکتار از اراضی پایین‌دست این سد انجام شده است.

آرش آریانژاد با اشاره به اینکه مقرر شد 3.5 میلیون متر مکعب آب به این 500 هکتار اختصاص پیدا کند، اضافه کرد: با توجه به رایزنی‌های انجام‌شده تعرفه انرژی هم براساس کشاورزی حساب می‌شود و قطعاً این مهم در میزان هزینه حق‌آبه تأثیرگذار خواهد بود.

معاون اجرایی سد آزاد هم در این جلسه با اعلام آنکه 15 هزار میلیارد ریال برای احداث سد آزاد هزینه شده است، گفت: درحال حاضر مشکلی ازلحاظ زیرساخت و تجهیزات در این سد وجود ندارد و مرحله نخست آب‌رسانی و شست‌وشوی شبکه‌های فرعی هم انجام شده است.

حجت‌الله محقق به چالش اجرای سامانه انتقال آب از این سد اشاره کرد و افزود: اگر برای 500 هکتار سه میلیون و 500 هزار متر مکعب آب انتقال دهیم، هزینه برق مورد نیاز آن پنج میلیارد و 700 میلیون ریال می‌شود که این مبلغ با تعرفه کشاورزی حدود یک میلیارد ریال است.

وی یادآور شد: تاکنون نامه‌نگاری‌ها و پیگیری‌های زیادی درخصوص تغییر تعرفه برق سامانه انتقال آب سد آزاد از صنعتی به کشاورزی انجام شده است، اما تاکنون پاسخی در این رابطه دریافت نکرده‌ایم.

مدیر انتقال برق استان کردستان در این جلسه با اشاره به آنکه تأسیسات سد آزاد صنعتی است و تعرفه برق مصرفی آن هم صنعتی تعیین می‌شود، گفت: قرارداد مربوط به تأمین برق سد آزاد سال‌ها پیش بسته شده و تغییر مفاد آن هم در اختیار شرکت برق منطقه غرب کشور نیست و این مهم باید در وزارتخانه انجام شود.

مدیر خدمات مشترکان برق منطقه غرب کشور هم با بیان آنکه قرارداد سد آزاد با این شرکت سال 94 منعقد شده است، یادآور شد: در این قرارداد انشعاب با تعرفه صنعتی منعقد شده است و با توجه به ساختار آن امکان تغییر تعرفه از صنعتی به کشاورزی وجود ندارد.

پژمان مقصودی اضافه کرد: علاوه‌بر آن با این اقدام درآمد زیادی از وزارت نیرو کم می‌شود که این خود یکی از دلایل عدم موافقت با این تغییر تعرفه به‌شمار می‌رود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به اینکه با اجرای سامانه انتقال آب چهار هزار و 300 هکتار از اراضی کشاورزی پایین‌دست سد آزاد از دیم به آبی تبدیل می‌شوند، گفت: در فاز نخست قرار شده دو هزار و 200 هکتار و در فاز دوم هم دو هزار و 100 هکتار آب از این سد انتقال داده شود.

محمد فرید سپری یادآور شد: از فاز نخست این طرح 500 هکتار آن آماده شده و در 400 هکتار هم نهال‌های گردو، بادام، انگور و گلابی غرس شده است و هم‌اکنون نیاز به آبیاری دارد.

وی با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی برای اجرای پروژه دهکانان واقع در شهرستان سروآباد تاکنون 280 میلیارد ریال اعتبار هزینه کرده است، گفت: در این طرح حدود 700 هکتار باغ را می‌توان ایجاد کرد و درحال حاضر به‌دلیل تأمین برق اجرای آن به تأخیر افتاده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: قرار شده بود با 100 میلیارد ریال برق مورد نیاز این پروژه تأمین شود، اما بحث‌هایی درخصوص افزایش این اعتبار مطرح شده و این مهم را دلیل تأخیر در اجرای پروژه اعلام کردند.

شناسه خبر 38818