سپهرغرب، گروه اجتماعی: نمایش تعداد زیادی حیاتوحش در یکی از سریالهای جدید بهعنوان حیوان خانگی واکنشها و انتقادهای زیادی را از سازندگان این سریال و سازمان حفاظت محیطزیست بهدنبال داشته است اما این سازمان میگوید که انتظار داشتیم این سریال حاوی پیامهایی در خصوص خودداری از حیوانآزاری باشد.
چندی پیش همزمان با پخش نخستین قسمت سریال دراکولا از شبکه نمایش خانگی انتقاداتی از سوی فعالان محیطزیست درباره استفاده از گونههای مختلف حیاتوحش در این سریال ازجمله ببر، لاما، زرافه، عقاب و... مطرح شد. منتقدان این فیلم را به سیرکی تشبیه کردند که خود مصداق حیوانآزاری است و مردم را نیز به نگهداری از حیاتوحش در منازل تشویق میکند.
هرچند این نخستینبار نیست که فیلمسازان برای القای مفاهیم مختلف ازجمله تمول مالی (ثروت) شخصیتهای سریال یا خوشرنگ و لعاب کردن صحنه فیلمبرداری از حیوانات مختلف استفاده میکنند و گونههایی مانند ببر، زرافه، طاووس و... را بهعنوان حیوانات خانگی در معرض تماشای مخاطبان میگذارند. نمونهای از این مورد علاوه بر سریال «دراکولا»، اخیراً در مجموعه تلویزیونی «چوبخط » به تصویر درآمد که از شبکه سه پخش شد.
فعالان محیطزیست بر این باورند که استفاده از حیاتوحش در سریالها، تقاضا برای نگهداری از آنها در منازل را توسط مردم بیشتر خواهد کرد و این فرآیند در نهایت به نفع قاچاقچیان حیاتوحش خواهد بود. فعال حقوق حیوانات و فعال محیطزیست با انتشار یادداشتی ضمن انتقاد از سریال «دراکولا» عنوان کرده است که این سریال تبلیغ و ترویج آشکار نگهداری از حیاتوحش در منازل است و تنور تجارت حیاتوحش را گرم میکند.
به گفته علی کشمیری اکنون فصل بهار و هنگام زادآوری حیوانات است و سریال «دراکولا» رسماً مشوق جدا کردن بچه حیوانات از طبیعت. در چنین شرایطی رسالت سازمان حفاظت محیطزیست چیست؟
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیاتوحش سازمان حفاظت محیطزیست در پاسخ به این پرسش میگوید: برای استفاده از حیاتوحش در سریال «دراکولا» از سازمان حفاظت محیطزیست استعلام شد و ما نیز پس از مطالعه فیلمنامه مجوزهای لازم را صادر کردیم. انتظار داشتیم این سریال حاوی پیامهایی در خصوص عدم حیوان آزاری باشد.
شهابالدین منتظمی همچنین تصریح میکند: چنانچه مجموعههای مختلف تلویزیونی یا سینمایی بخواهند حیوانی را به سر صحنه فیلمبرداری منتقل کنند ابتدا باید مجوزهای لازم را از سازمان حفاظت محیطزیست بگیرند. ما نیز پس از مطالعه فیلمنامه، مشخص کردن نوع و تعداد گونهها و... با درخواست فیلمسازان موافقت یا مخالفت میکنیم همچنین تأکید ما بر این است که فیلمسازان محل مناسبی را برای تیمار حیوانات در نظر داشته باشند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا چنین موضوعی نمیتواند مخاطبان را به سمت استفاده از حیاتوحش در منازل تشویق کند، توضیح میدهد: در حال حاضر با کنترل و نظارتهای بیشتر سازمان حفاظت محیطزیست و آموزش و فرهنگسازی درخواست برای نگهداری از حیاتوحش بسیار کم شده است و البته ما با افرادی که بخواهند چنین اقدامی کنند بهصورت قانونی برخورد خواهیم کرد.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیاتوحش سازمان حفاظت محیطزیست با بیان اینکه گونههای سریال «دراکولا» متعلق به باغوحش صفادشت بوده است، میگوید: ما برای مدتزمان کوتاهی برخی از حیوانات در اختیار عوامل این سریال قرار دادیم.
به گزارش ایسنا، هرچند که انتقادهای فراوان از سریال «دراکولا» در نهایت منجر به آن شد که سازندگان این فیلم در تیتراژ ابتدایی توضیح دهند: «حیواناتی که در این سریال میبینند صرفاً بهصورت موقت و با مراقبتهای ویژه و فقط به مدت سه روز در لوکیشن فیلمبرداری حضور داشتهاند. حیوانات وحشی باید در زیستگاه اصلی خود زندگی کنند و نگهداری از آنها در خانه بههیچ عنوان انسانی و مورد تأیید گروه سازنده این سریال نیست» اما بههرحال همچنان انتقاداتی به سازمان حفاظت محیطزیست بهعنوان متولی حیاتوحش مطرح است. بهطورقطع برای فرهنگسازی در خصوص حیاتوحش و عدم حیوانآزاری راهکارهای بهتری نسبت به نمایش آنها بهعنوان حیوان خانگی وجود دارد.
شناسه خبر 38869