با سیگنالهای مغزی و هوش مصنوعی؛
دستگاه تشخیص افت بویایی ساخته شد
سپهرغرب، گروه کاردانش: محققان کشور دستگاهی را طراحی کردند که افت بویایی افراد را با استفاده از سیگنالهای مغزی و هوش مصنوعی بدون خطا تشخیص میدهد؛ این دستگاه در پزشکی قانونی و بیمارستانها کاربرد دارد.
محمدجواد صدقیزاده مجری طرح «دستگاه بررسی افت بویایی با استفاده از هوش مصنوعی و سیگنالهای مغزی» و فارغالتحصیل دانشگاه صنعتی شریف اظهار کرد: ما موفق شدیم در مرکز فناوریهای همگرای دانشگاه شریف این دستگاه را طراحی کنیم.
محقق دانشگاه صنعتی شریف با تاکید بر اینکه هر یک ازحواس پنجگانه با روشهای مختلفی مورد بررسی قرار میگیرند که برای بویایی روش دقیقی وجود نداشت، ادامه داد: از این رو دستگاهی را طراحی کردیم که به بررسی افت بویایی با استفاده از سیگنالهای مغزی و هوش مصنوعی میپردازد.
به گفته این محقق با استفاده از این روش میتوان علاوه بر تشخیص دقیق میزان بویایی فرد، به پیگیری بیماریهای مرتبط با آن پرداخت.
صدقیزاده با بیان اینکه تاکنون روشی بومی برای تشخیص این افت بویایی در کشور نبوده و دستگاه اینچنینی ساخته نشده، عنوان کرد: این سامانه در بسیاری از بیمارستانها، پزشکی قانونی، تشخیص کرونا، تشخیص آلزایمر و... کاربرد دارد.
وی با بیان اینکه تاکنون کیتهای تشخیص بویایی برای بررسی بویایی افراد ساخته شده است، گفت: این کیتها بر اساس نظر شخصی پزشک بویایی فرد را ارزیابی میکند که با درصد خطای بالایی همراه است؛ همچنین این کیتها کاربردی برای درمان و بازگشت بویایی ندارند.
وی ادامه داد: بسیاری از افرادی که دچار آلزایمر میشوند 10-20 سال، پیش از بروز آن، بویایی خود را از دست میدهند که این دستگاه برای تشخیص و پیگیری از چنین بیماریهایی میتواند کاربرد داشته باشد.
این محقق با اشاره به روش بررسی افت بویایی با استفاده از دستگاه بررسی افت بویایی خاطرنشان کرد: در زمان بررسی افت بویایی یک فرد، بوهای مختلف توسط بیمار تست میشود که همزمان دستگاه با سیگنالهای مغزی به صورت نوار مغز eeg یا fmra و هوش مصنوعی میزان بویایی را مورد ارزیابی قرار میدهد؛ در نهایت دستگاه بدون خطا افت بویایی را تشخیص میدهد.
وی ادامه داد: از همین دستگاه نیز در راستای تحریک بویایی بیمار استفاده میشود تا بویایی بیمار بازگردد.
صدقیزاده با بیان اینکه این دستگاه نمونه مشابه ایرانی ندارد، گفت: متدهای به کار گرفته شده در این دستگاه نیز در نمونههای خارجی وجود ندارد.
وی تأکید کرد: به دلیل اینکه تشخیص این دستگاه دقیق است در پزشکی قانونی و بیمارستانها کاربرد دارد.
این محقق با بیان اینکه درصد خطا برای این دستگاه وجود ندارد و جزییات افت بویایی را بدست میآورد، گفت: اکنون در برخی بیمارستانها از این دستگاه استفاده میشود.
شناسه خبر 43032