سپهرغرب، گروه سلامت: بسیاری از ما تمایل داریم هنگام وعده شام، مواد غذایی سنگین بخوریم یا اینکه روز خود را با نوشیدن چای یا قهوه پایان دهیم اما اگر به نوع خوراکیهای مصرفی در شب توجه نکنیم به جای داشتن فرصتی برای استراحت و پاکسازی بدن، ممکن است به مشکلات جدی از بدخوابی و بیخوابی گرفته تا بیماریهای مزمن دچار شویم.
به گفته کارشناسان سلامت اگر در یک دوره زمانی، عادات غذایی شبانه اصلاح نشود، فرد در معرض خطر ابتلا به برخی بیماریهای مزمن مانند دیابت، فشار خون و سایر موارد قرار میگیرد.
مصرف وعده غذایی در ساعات پایانی روز به طور خاص وضعیت کلی سلامت را به خطر میاندازد و احتمال چاقی، بیماریهای قلبی و سکته را افزایش میدهد.
بر همین اساس کارشناسان تغذیه در هند به برخی مواد غذایی اشاره دارند که برای برخورداری از سلامت جسمی، مصرف آنها پیش از خواب توصیه نمیشود:
غذاهای سرخ کردنی
مصرف غذاهای پرکالری که سیستم گوارشی را تحت فشار قرار میدهد همچون چیپس سیبزمینی، سیبزمینی سرخ کرده و برگر میتواند خواب را مختل کند. با مصرف این نوع مواد غذایی ممکن است فرد با مشکلات معده، یبوست و سایر موارد مشابه روبرو شود. همچنین مصرف مواد غذایی سرشار از کالری در آخر شب ممکن است موجب مشکل احتباس آب شود. این مشکل بیشتر در مورد زنان و به دلیل تغییرات هورمونی بدن مشاهده میشود.
غذاهای تند و ادویهدار
اگر ازجمله افرادی هستید که دیروقت غذا میخورید باید بهطور خاص از مصرف انواع غذاهای تند و پرادویه اجتناب کرد زیرا نزدیک بودن زمان مصرف مواد غذایی به زمان خواب باعث بروز مشکلات دستگاه گوارش میشود و ممکن است در هضم غذا مشکل ایجاد کند.
مواد قندی و شیرینی
مصرف مکرر انواع دسر و شیرینی بعد از وعده شام ایده خوبی نیست زیرا خوراکیهای سرشار از مواد قندی میتواند منجر به مشکلات خواب شود. همچنین مصرف شیرینی در طول شب میتواند بر مقاومت به انسولین تاثیر بگذارد زیرا بعد از وعده شام و کاهش فعالیت بدنی احتمال ابتلا به دیابت افزایش مییابد.
چای و قهوه
بسیاری از افراد بهویژه دانشآموزان و دانشجویان تمایل دارند که برای بیدار ماندن تا دیروقت چای و قهوه مصرف کنند. در حالیکه ممکن است این روش در کوتاه مدت اثربخش باشد اما در طولانی مدت میتواند به بیخوابی، اضطراب، کیفیت پایین خواب و غیره منجر شود.
شناسه خبر 44949