سپهرغرب، گروه اجتماعی: نتیجه یک پژوهش نشان میدهد درصد زیادی از زنان و دختران ایرانی از ظاهر خود ناراضی و به دنبال راهی برای جبران آن هستند.
کودکان امروزی به خصوص دختربچهها به تقلید از مادرانشان به آرایش، مانیکور کردن، رنگ مو و... تمایل پیدا کردهاند و بعضی از مادران کودکان خود را آرایش میکنند بدون آنکه از عوارض آن آگاه باشند.
دختران خردسال با الگو گرفتن و همانندسازی با مادر یا خواهر خود، از سه تا چهارسالگی در بازیهای کودکانه با برداشتن لوازم آرایشی بزرگترها و آرایش کردن خود یا عروسکشان، شور و اشتیاق آرایش کردن را نشان میدهند.
بسیاری از والدین اجازه آرایش را به آنها میدهند و یا بسیار دیده شده که در مهمانیها و جشنهای مختلف مادران به آرایش کودکشان میپردازند بدون اینکه بدانند این لوازم چه مضراتی برای آنها در پی دارد و یا اینکه از عوارض روحی آن با خبر باشند.
یک روانشناس، در مورد اینکه چرا کودکان به کارهایی از قبیل مانیکور، رنگ مو و آرایش میپردازند گفت: نوجوانان و کودکان دوست دارند دیده شوند و قضاوت خوب دیگران را جلب کنند.
نخستین چیزی که به ذهنشان میرسد این است که اگر زیبا باشم، هویت فردی جدید کسب میکنم و شخصیتی چشمگیر خواهم داشت. او گمان میکند با تغییراتی که در خودش ایجاد میکند، میتواند روی دیگران تاثیر مثبت داشته باشد و تصویری جذاب از خود در ذهن دیگران بسازد و هویتی آرمانی کسب کند. دیده شدن یکی از اولویتهای مهم دوره کودکی و نوجوانی است.
لیلا ماهر برای جلوگیری از کارهای ممنوعه در دوران کودکی گفت: اگر والدین دارای کودکی هستند که هنوز تا نوجوانی اش زمان باقی مانده بهتر است از همین حالا سعی کنند، اعتماد به نفس و عزت نفس او را تقویت کنند و کاری نکنند که نوجوانشان گمان کند تمام شخصیتش به ظاهرش وابسته است.
وی افزود: یکی از راههای افزایش اعتماد به نفس، شناسایی ترسهای فرزندمان است؛ و بعد از ریشه یابی، آگاه سازی و راهکارهای مدیریت ترس است.
این روانشناس ادامه داد: از راهکارهای افزایش اعتماد به نفس، در نظر گرفتن مهارتها و یا کارهایی است که به فرزندمان احساس مفید بودن و ارزشمندی میدهد. نتیجه یک پژوهش نشان میدهد درصد زیادی از زنان و دختران ایرانی از ظاهر خود ناراضی هستند و به دنبال راهی برای جبران آن هستند.
ماهر برای جلوگیری از این کار از سوی کودکان گفت: والدین بر رفت و آمدهای خود با افراد و دوستان خانوادگی حساس باشند و آنهایی را انتخاب کنند که میدانند، ظاهر پرستی برایشان در اولویت ارزشها نیست. با کودکتان همدلی کنید و روی نقطه قوتش تمرکز کنید و او را از نقاط ضعفش آگاه کنید و تلاش کنید که به سمت شناخت خود و هویت یابی مستقل حرکت کند.
این روانشناس تاکید کرد: خیلی مهم است والدین، دست از مقایسه بردارند و پذیرش بی قید و شرط داشته باشند. زیرا وقتی کودک و نوجوان در خانواده پذیرفته نمیشود و احساس ناکافی بودن داشته باشد، برای جبران این احساس به کارهای این چنینی روی میآورد تا مقداری از این احساس را درون خود ارضا کند، که همچنان دوست داشتنی و مورد پذیرش دیگران، مخصوصا همسالانش باشد.
یک جامعه شناس و فعال فرهنگی نیز درباره اینکه در چه زمان و موقعیتی باید آرایش کرد، گفت: مانیکور از حاشیههای آراستگی و زیبایی بیشتر، مورد استفاده قرار میگیرد. کودکان از زیبایی خاصی برخوردار هستند و هر کدام از ردههای سنی لطافت و زیبایی خاص خودش را دارد، که هیچ وقت قابل جبران و قابل ایجاد برای کسی نیست.
مریم سادات ظهوریان افزود: معمولا آراستگی بیش از حد برای مواقع و شرایط خاصی است که تقریبا آن زیباییهای اولیه و خدادادی از بین رفته و نیاز باشد به وسیله و ابزارهای به روز جایگزینی انجام شود. یکی از دلایل روی آوردن کودک و نوجوان به آرایش، مانیکور، رنگ مو و... استفاده از فضای مجازی است. فضای مجازی یعنی آشنا شدن با فضاهایی که خارج از وسعت دید لحظه ایی افراد باشد.
وی ادامه داد: یکی از دلایل دیگر روی آوردن کودکان به این کارها این است که کودکان به صورت عینی، آرایش کردن و کارهایی از این قبیل را از اطرافیانشان دیده باشند.
اگر کودکی از سنین پایین با چنین شرایطی انس بگیرد و آشنا شود، حالتی که پیش میآید این است که زیبایی و آراستگی کافی را ندارد و با کمک ابزار و وسایل باید زیبایی خود را افزایش دهد.
ظهوریان بیان کرد: استفاده از وسایل کمکی برای جذابتر شدن در کودکان سبب میشود که اعتماد به نفس آنها کاهش پیدا کند و در روحیه آنها تاثیر منفی گذارد. حتی به سلامت جسمی کودکان هم صدمه وارد میشود. زمانی که کودکان، دستان لاک زده خود را به دهانشان میزنند، لایههای پلاستیکی و شیمیایی وارد دهانشان میشود و آسیب جدی بر آنها ایجاد میشود.
وی گفت: اولین گامی که والدین برای جلوگیری از استفاده وسایل آرایشی برای فرزندان خود باید انجام دهند این است که کودکان خود را آشنا به این وسایل نکنند. متاسفانه بسیاری از مادران برای مشهور شدن در فضای مجازی و اینستاگرام، کودکان خود را تشویق به آرایش میکنند تا به وسیله کودکانشان خودنمایی کنند و معروف شوند.
این جامعهشناس افزود: پدر و مادر باید زیباییهای پسر و دخترانشان را بیان کنند و فرزندانشان را در زمینههای علمی، ورزشی و هنری رشد دهند. از جهت ذهنی و سنی یک برههای در کودک و نوجوانان وجود دارد که به مسائل پیشرفتی خود توجه میکنند و در این سن آمادگی بهتر و پتانسیل بیشتری برای یادگیری مطالب دارند. نباید با وقت گذراندن در عرصه آرایش، کودکی و آینده خود را خراب کنند.
شناسه خبر 49272