معاون وزیر ارتباطات:
پیگیری اصلاح مدل اقتصادی شبکه ملی اطلاعات در سال 1401
سپهرغرب، گروه کاردانش: وزیر ارتباطات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از ادامه بررسی اصلاح مدل اقتصادی شبکه ملی اطلاعات در سال 1401 خبر داد و گفت: نظام تعرفهگذاری در اینترنت موبایل و ثابت تنظیم میشود.
صادق عباسی شاهکوه اظهار کرد: بررسی مدل اقتصادی شبکه ملی اطلاعات و اصلاح آن از حدود سه ماه پیش آغاز شده و در سال 1401 نیز پیگیری آن ادامه خواهد یافت.
وی با تأکید بر اینکه اصلاح مدل اقتصادی شبکه ملی اطلاعات دارای ابعاد مختلف است، گفت: یکی از مباحث در این موضوع به تنظیم نظام تعرفهگذاری اینترنت مربوط میشود. به این معنی که باید نسبت تعرفه اینترنت موبایل و اینترنت ثابت مشخص شود. موضوع دیگر مربوط به بحث تعرفه استفاده از ترافیک داخلی است. چراکه هماکنون مصوبه ترافیک نیمبهای داخلی که در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به تصویب رسیده، در حال اجرا است اما برخی از دارندگان محتوا و اپراتورها نسبت به آن ملاحظات و مشکلاتی دارند.
وی با بیان اینکه در حال بررسی این موارد هستیم تا مشکلات مربوط به مدل اقتصادی شبکه ملی اطلاعات حل شود، خاطرنشان کرد: تلاشمان این است که در عین حالی که کاربران از تعرفه نیمبهای ترافیک داخل منفعت میبرند سایرین نیز دچار مشکل نشوند. اما در این زمینه هنوز به نتیجه نهایی نرسیدهایم.
معاون وزیر ارتباطات گفت: پیشنهادات مدنظر در کارگروهی با حضور نمایندگان وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی در دست بررسی است. اما هر پیشنهاد جنبههای مثبت و منفی دارد که باید به یک نقطه بهینه در مورد آن برسیم و این مسئله زمانبر است.
به گزارش مهر، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات پیرو سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات، مصوبه تفکیک پهنای باند داخلی و خارجی اینترنت را از ابتدای سال 96 به تمامی اپراتورها ابلاغ کرد و اپراتورها ملزم شدند تا هزینه استفاده از سایتهای دارای ترافیک داخلی را برای کاربران با تخفیف نیم بها و استفاده از پیامرسانهای بومی را یکسوم محاسبه کنند.
در این مدل تعرفهگذاری که با عنوان تعرفه ترجیحی نیز شناخته میشود سازمان فناوری اطلاعات و شرکت مخابرات کشور با همکاری شرکت ارتباطات زیرساخت موظف شدند شرایطی فراهم کنند تا ترافیک پهنای باند داخلی بهصورت جدا از ترافیک پهنای باند بینالمللی در دسترس اپراتورها قرار گیرد و پس از این تفکیک، قیمت اینترنت داخلی و بینالمللی بهصورت جداگانه و با قیمت متفاوت از هم محاسبه شود. همچنین تمامی تولیدکنندگان محتوای داخلی که محصولات آنها در داخل کشور میزبانی میشود نیز IP آدرسهای خود را سازمان فناوری اطلاعات ایران اعلام کردند تا مشمول تعرفه یک دوم و یا یک سوم شود.
اما با وجود اعمال تمامی این موارد و با گذشت بیش از پنج سال از ابلاغ سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات و نیز تأکیداتی که در طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات صورت گرفته، بهنظر میرسد این هدف نتیجه معکوس داشته و تولید محتوای داخلی آنطور که باید تقویت نشده است. مطابق با آنچه که گفته میشود هماکنون سهم ترافیک داخلی به خارجی حدود 20 درصد است و کاربران نیز از کیفیت محتوای داخلی حتی با وجود تعرفه نیمبها، رضایت ندارند.
در این میان نهتنها شاهد رشد ترافیک داخلی نسبت به خارجی نیستیم بلکه تولید محتوای بومی نیز تقویت نشده و صاحبان محتوا و پلتفرم نیز معتقدند که این سازوکار نتوانسته از آنها حمایت کند. جمعبندی این عوامل نشان میدهد که حمایت از تولید محتوای داخلی با اهداف مدنظر فاصله دارد و به همین دلیل اپراتورهای ارتباطی و تولیدکنندگان محتوا خواستار تغییر مدل قیمتگذاری در این زمینه شدهاند.
از این رو دیماه 1400 عیسی زارعپور؛ وزیر ارتباطات، رگولاتوری را ملزم کرد که برای اصلاح مدل تعرفهگذاری رقابتی ترافیک ارتباطات داخلی کشور و تعرفه نیمبهای پهنای باند شبکه ملی اطلاعات چارهای بیاندیشد.
شناسه خبر 53782