سپهرغرب، گروه خبر: مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی از ثبت پنج اثر ناملموس این استان در فهرست میراث ملی کشور خبر داد.
بهگزارش روز سهشنبه روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی، «مصطفی مرزبان» افزود: در نشست شورای ثبت ملی و احیای میراث ناملموس وزارت میراث فرهنگی پنج اثر پیشنهادی استان مرکزی شامل، مهارت "پخت نان زرد و نیمور" به شماره ثبت 2640، مهارت "پخت غذای جلاو" در منطقه بزچلو به شماره ثبت 2641، نظام "مدیریت سنتی آب در دشت کشاورزی" نیمور به شماره ثبت 2643، "روایت خوانی غریب و شاه صنم" در ترکی سربندی و "چووش چلیک" در مراسم عروسی منطقه بزچلو به شماره ثبت 2644، از سوی استان مرکزی مطرح و پس از بررسی پرونده هر پنج اثر ارائه شده در فهرست آثار ناملموس ملی به تصویب رسید.
وی اظهارکرد: نان زرد، یکی از نانهای محلی شهر نیم ور است که بهواسطه استفاده از ترکیبات مختلف که بروی خمیر مالیده میشود نانی سنتی و در عین حال مغذی و نشاط آور است.
مرزبان افزود: نظام مدیریت سنتی تقسیم آب در دشت نیم ور نحوه مدیریت سنتی آب رودخانه لعل بار در منطقه نیم ور و نظام و شیوه مدیریت آن که حداقل از دوره ساسانی قوام یافته و تا به امروز با پشت سر گذاشتن چالشها و تغییرات حکومتی تکمیل شده است را بر پایه دانش سنتی و تحت نظارت جوپا به عنوان یک میراث ناملموس ارزشمند مورد توجه قرار گرفته است.
وی با اشاره با اینکه روایت خوانی غریب و شاه صنم حکایت و نقل شفاهی میراثی قدیمی از تاریخ مردم سربند بالا و پایین در شهرستان شازند است، گفت: روایت خوانان داستان دلدادگی غریب به شاه صنم را که از نیاکان خود آموخته اند در محافل و دورهمیها روایت کرده و بدین واسطه حفظ و ماندگاری این میراث ریشه دار در ترک زبانان منطقه سربند را باعث شده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی در مورد غذای ثبت شده چلاو گفت: غذای چلاو یاریشته چلاو یکی از غذاهای سنتی مردم منطقه بزچلو در شهرستان کمیجان است که با ترکیب اولیه رشته و عدس شکل گرفته و با افزودن اضافاتی چون کشمش پیاز داغ و خرما کامل شده و بهعنوان یک غذای کامل مورد استفاده قرار میگیرد.
مرزبان با تاکید بر اینکه چووش چابک یا چاوشی خوانی یکی از مراسم ریشه دار منطقه بزچلو است ادامه داد: چاووشی خوانان در این مراسم در زمان بازگرداندن داماد از حمام یا بدرقه عروس به خانه شوهر با خواندن ابیاتی به صورت فارسی و ترکی که غالبا در مدح و ثنای ایمه است هنر نمایی میکنند.
وی اظهار داشت: ثبت ملی آثار ناملموس میتواند موجب آشنایی بیشتر، ماندگاری و معرفی هرچه بیشتر و بهتر فرهنگ هر منطقه شود، بنابراین یکی از سیاستهای مهم میراث فرهنگی ثبت آثار ناملموس در فهرست آثار ملی است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی گفت: نخستین گام برای حفاظت از میراث ناملموس شامل شناسایی مستندسازی، پژوهش، نگهداری، ترویج، تقویت یا انتقال میراث به ویژه از طریق آموزش رسمی و غیررسمی و همچنین احیای مجدد جنبههای مختلف آن است.
بیش از دو هزار جاذبه گردشگری در استان مرکزی شناسایی شده که 887 اثر آن در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
شناسه خبر 54151